Wat is een aircooler en hoe gebruik je het?

Een aircooler is een apparaat dat de lucht koelt door middel van verdamping. Het werkt door water door een koelkussen te laten lopen, waardoor het kussen vochtig wordt. De lucht wordt vervolgens door het vochtige kussen getrokken en verdampt het water. Hierdoor wordt de lucht koeler en vochtiger, waardoor het een verfrissend effect heeft op de omgeving.

In tegenstelling tot een airconditioner, die de lucht koelt door middel van het koelen van koelvloeistof met behulp van een compressor, gebruikt een aircooler geen compressor of koelvloeistof. Dit maakt een aircooler energiezuiniger dan een airconditioner, maar het koelvermogen is meestal niet zo hoog als dat van een airconditioner. Aircoolers worden vaak gebruikt in droge gebieden waar luchtvochtigheid laag is en de koelere en vochtige lucht helpt om uitdroging te voorkomen en de luchtvochtigheid te verhogen.

Is een aircooler hetzelfde als een luchtkoeler?

Ja, een aircooler en een luchtkoeler zijn over het algemeen hetzelfde type apparaat. Beide termen verwijzen naar een apparaat dat de lucht koelt door middel van verdamping. Het woord luchtkoeler is eigenlijk de Nederlandse vertaling van het Engelse woord aircooler.

Hoe gebruik je een aircooler?

Hier zijn de basisstappen voor het gebruik van een aircooler:

 1. Plaats de aircooler op een vlak oppervlak in de kamer waar je verkoeling wilt.
 2. Vul het waterreservoir met de aanbevolen hoeveelheid water. Raadpleeg de handleiding van de aircooler om te zien wat de aanbevolen hoeveelheid water is.
 3. Zet de aircooler aan en kies de gewenste instellingen. De meeste aircoolers hebben een knop of een digitaal scherm waarmee je de ventilatorsnelheid en koelmodus kunt instellen.
 4. Als je de aircooler voor de eerste keer gebruikt, kan het een paar minuten duren voordat het koeleffect merkbaar wordt. Dit komt doordat het koelkussen eerst moet verzadigen met water voordat het goed kan werken.
 5. Houd het waterreservoir in de gaten en vul het bij indien nodig. Afhankelijk van de grootte van de aircooler en de omgevingstemperatuur, moet je het waterreservoir mogelijk om de paar uur of dagelijks bijvullen.
 6. Als je de aircooler niet gebruikt, zet je hem uit en haal je de stekker uit het stopcontact. Reinig het apparaat regelmatig volgens de instructies in de handleiding.

Let op: Een aircooler kan de luchtvochtigheid in de kamer verhogen, dus zorg ervoor dat de kamer goed geventileerd is om schimmelvorming en vochtproblemen te voorkomen.

Welke functies heeft een aircooler?

Aircoolers hebben meestal verschillende functies, afhankelijk van het specifieke model en merk. Hier zijn enkele veelvoorkomende functies die aircoolers kunnen hebben:

 1. Koeling: De belangrijkste functie van een aircooler is om lucht te koelen door middel van verdamping. De aircooler trekt warme lucht aan, stuurt deze door koelpads en blaast vervolgens gekoelde lucht uit.
 2. Luchtbevochtiging: Sommige aircoolers kunnen ook luchtbevochtiging bieden, waardoor de luchtvochtigheid in de kamer wordt verhoogd. Dit kan vooral nuttig zijn in droge klimaten of in de winter wanneer de lucht binnenshuis droog kan worden.
 3. Luchtreiniging: Sommige aircoolers zijn uitgerust met een luchtfiltersysteem dat stof, pollen en andere verontreinigingen uit de lucht kan filteren. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen met allergieën of astma.
 4. Afstandsbediening: Veel aircoolers worden geleverd met een afstandsbediening, zodat je de instellingen gemakkelijk vanuit de kamer kunt aanpassen.
 5. Timer: Sommige aircoolers zijn voorzien van een timerfunctie waarmee je de aircooler automatisch kunt in- of uitschakelen op bepaalde tijden. Dit kan handig zijn om energie te besparen en om de aircooler automatisch uit te schakelen als je bijvoorbeeld gaat slapen.
 6. Verschillende snelheidsstanden: De meeste aircoolers hebben meerdere snelheidsstanden, waarmee je de luchtstroom kunt aanpassen aan je voorkeur.
 7. Draagbaarheid: Sommige aircoolers zijn ontworpen om gemakkelijk te kunnen worden verplaatst, waardoor ze gemakkelijk van de ene kamer naar de andere kunnen worden verplaatst.

Niet alle aircoolers hebben alle bovengenoemde functies, en sommige modellen hebben extra functies. Het is daarom belangrijk om de specificaties van elke aircooler te controleren om te zien welke functies het heeft en of het aan je specifieke behoeften voldoet.

Is een aircooler veilig te gebruiken?

Over het algemeen zijn aircoolers veilig te gebruiken, maar er zijn enkele belangrijke veiligheidsmaatregelen die je moet volgen om het risico op ongevallen te minimaliseren.

Ten eerste, net als bij elk elektrisch apparaat, moet je de aircooler altijd gebruiken volgens de instructies van de fabrikant en de veiligheidsvoorschriften volgen. Het is belangrijk om de aircooler niet te overbelasten of te gebruiken met beschadigde kabels of stekkers.

Ten tweede, aangezien aircoolers werken op basis van verdamping van water, moet je erop letten dat je de lucht niet te vochtig maakt, wat schimmelvorming kan veroorzaken. Het is ook belangrijk om de watertank regelmatig schoon te maken om de groei van bacteriën en schimmels te voorkomen.

Ten derde, omdat aircoolers lucht blazen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de luchtstroom niet rechtstreeks op personen of huisdieren wordt gericht, om te voorkomen dat ze verkouden worden of onderkoeld raken. Het is ook een goed idee om de aircooler uit te schakelen als je niet in de kamer bent.

Is een aircooler gezond?

Een aircooler kan zeker bijdragen aan een gezondere omgeving, maar het hangt af van hoe het wordt gebruikt. Hieronder staan enkele voor- en nadelen van aircoolers voor de gezondheid:

Voordelen:

 1. Verhoogt de luchtvochtigheid: Aircoolers kunnen helpen bij het verhogen van de luchtvochtigheid, wat kan helpen bij het verminderen van droge huid, keel en neus, en andere ademhalingsproblemen.
 2. Verwijdert stof en allergenen: Sommige aircoolers zijn uitgerust met luchtfilters die stof, pollen en andere allergenen uit de lucht kunnen filteren.
 3. Verbetert de luchtkwaliteit: Door de luchtvochtigheid te verhogen en stof en allergenen te verwijderen, kan een aircooler de algemene luchtkwaliteit in een kamer verbeteren.

Nadelen:

 1. Kan schimmelgroei bevorderen: Als een aircooler niet regelmatig wordt schoongemaakt en onderhouden, kan dit de groei van schimmels en bacteriën bevorderen, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen en allergische reacties.
 2. Kan de luchtvochtigheid te veel verhogen: Als de luchtvochtigheid te hoog wordt, kan dit leiden tot de groei van schimmels en bacteriën, evenals andere gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn en vermoeidheid.
 3. Niet effectief bij extreme hitte: Aircoolers zijn niet zo effectief als airconditioners bij het afkoelen van een ruimte, vooral bij extreme hitte. Dit kan leiden tot oververhitting en uitdroging.

Over het algemeen kan een aircooler gezond zijn als het op de juiste manier wordt gebruikt en onderhouden. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en de aircooler regelmatig schoon te maken en te onderhouden om optimale prestaties en een gezonde omgeving te garanderen.

Heeft een aircooler een slang?

In de meeste gevallen hebben aircoolers geen slang zoals bij een airconditioner. Een aircooler werkt door lucht te laten circuleren door vochtige koelpads die water verdampen en zo de lucht afkoelen. Hierdoor is er geen uitlaatslang nodig om warme lucht af te voeren, in tegenstelling tot een airconditioner die warme lucht via een slang afvoert.

Waar op letten bij het kopen van een aircooler?

Bij het kopen van een aircooler zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Hier zijn enkele belangrijke punten om op te letten:

 1. Koelvermogen: Het koelvermogen is een belangrijke factor om in overweging te nemen. Het geeft aan hoeveel warmte de aircooler kan afvoeren en hoeveel lucht het kan koelen. Kijk naar de specificaties van de aircooler om te zien wat het koelvermogen is en of het geschikt is voor de grootte van de kamer waarin het wordt gebruikt.
 2. Grootte: Aircoolers zijn er in verschillende maten, van kleine persoonlijke modellen tot grote industriële modellen. Zorg ervoor dat je de juiste maat kiest voor de kamer waarin je het wilt gebruiken.
 3. Geluidsniveau: Aircoolers maken geluid wanneer ze werken, dus als je gevoelig bent voor geluidsoverlast, is het belangrijk om te kiezen voor een model met een laag geluidsniveau.
 4. Functies: Sommige aircoolers hebben extra functies, zoals een timer, een afstandsbediening, luchtbevochtiging of luchtreiniging. Kies een model met functies die voor jou belangrijk zijn.
 5. Energie-efficiëntie: Let op het energieverbruik van de aircooler om ervoor te zorgen dat het apparaat energiezuinig is en geen hoge energierekening oplevert.
 6. Prijs: De prijs van aircoolers varieert sterk, van enkele tientjes tot honderden euro’s. Kies een model dat binnen je budget past, maar zorg er wel voor dat het aan je behoeften voldoet en van goede kwaliteit is.
 7. Onderhoud: Overweeg ook het onderhoud van de aircooler. Sommige modellen vereisen meer onderhoud dan andere, zoals het regelmatig vervangen van de koelpads of het legen van het waterreservoir. Kijk naar de instructies van de fabrikant om te zien wat het onderhoud inhoudt.

Kan een aircooler ook verwarmen?

In tegenstelling tot airconditioners kunnen aircoolers geen lucht verwarmen, omdat hun werking is gebaseerd op het verdampen van water om lucht te koelen. Sommige aircoolers hebben echter wel een ingebouwde kachel die in staat is om koude lucht op te warmen en uit te blazen, waardoor ze kunnen dienen als een soort verwarming. Dit type aircooler wordt soms aangeduid als een “aircooler met verwarming” en is bedoeld om het hele jaar door te worden gebruikt als een multifunctioneel apparaat dat zowel kan koelen als verwarmen. Het is echter belangrijk om te weten dat de verwarmingsfunctie van een aircooler over het algemeen minder krachtig is dan die van een traditionele verwarming, en niet geschikt is voor het verwarmen van grote kamers of zeer koude omstandigheden. Als je op zoek bent naar een verwarmingsoplossing, dan zijn er waarschijnlijk betere alternatieven beschikbaar, zoals een elektrische kachel of een centrale verwarmingssysteem.

Wat is beter een aircooler of een ventilator?

Of een aircooler of een ventilator beter is, hangt af van je specifieke behoeften en de omgevingsfactoren.

Een ventilator is een goedkopere en eenvoudigere oplossing voor het koelen van een kamer. Het blaast lucht over je huid, waardoor je lichaam kan verdampen en je het gevoel krijgt dat het koeler is. Een ventilator kan echter geen lucht koelen zoals een aircooler dat doet en is dus minder effectief bij zeer hoge temperaturen en vochtigheid.

Een aircooler, aan de andere kant, gebruikt water om lucht te koelen en te bevochtigen, waardoor het gevoel van koelte wordt versterkt. Het kan effectiever zijn dan een ventilator bij het koelen van een kamer en kan ook helpen bij het verhogen van de luchtvochtigheid in droge klimaten. Een aircooler heeft echter wel een grotere en zwaardere constructie en kan duurder zijn dan een ventilator.

Kun je een Aircooler ook zonder water gebruiken?

Nee, een aircooler heeft water nodig om te functioneren. Het koelproces van een aircooler is gebaseerd op verdamping, waarbij water wordt verdampt om de lucht te koelen. De lucht wordt door een vochtig koelmembraan geblazen, dat fungeert als een soort filter en de lucht bevochtigt. Dit proces verlaagt de temperatuur van de lucht en verhoogt de luchtvochtigheid.

Zonder water kan een aircooler dus niet koelen of bevochtigen. Als je op zoek bent naar een apparaat dat alleen de lucht verplaatst en niet koelt of bevochtigt, dan kun je beter een ventilator gebruiken. Een ventilator is een eenvoudiger en goedkoper apparaat dat de lucht in een kamer in beweging brengt en zorgt voor verkoeling door de lucht langs je huid te laten waaien.

Hoeveel stroom verbruikt een aircooler?

Het stroomverbruik van een aircooler hangt af van verschillende factoren, zoals het merk en het model van de aircooler, het vermogen, de grootte van de kamer, de omgevingstemperatuur en de gebruiksduur. Over het algemeen gebruiken aircoolers minder stroom dan airconditioners zoals mobiele airco’s, omdat ze geen compressor hebben en geen koelmiddel nodig hebben.

Het stroomverbruik van een aircooler wordt meestal uitgedrukt in wattage en kan variëren van 50 tot 200 watt. Het gemiddelde stroomverbruik van een aircooler ligt tussen de 60 en 100 watt, wat vergelijkbaar is met het verbruik van een gloeilamp.

Bij intensief gebruik gedurende een lange periode kan het stroomverbruik van de aircooler hoger zijn. Daarom is het verstandig om de handleiding van de specifieke aircooler te raadplegen om een beter beeld te krijgen van het stroomverbruik en de aanbevolen gebruiksduur. Het is ook een goed idee om te investeren in een energiezuinige aircooler, die je op de lange termijn geld kan besparen op de energierekening.

Hoe maak je een aircooler schoon?

Om een aircooler schoon te maken, volg je meestal de onderstaande stappen:

1. Zet de aircooler uit en haal de stekker uit het stopcontact. Dit is belangrijk om veiligheidsredenen en om te voorkomen dat de aircooler beschadigd raakt.

2. Maak de buitenkant van de aircooler schoon met een zachte doek en wat water en zeep. Gebruik geen schurende of bijtende schoonmaakmiddelen, omdat deze de aircooler kunnen beschadigen. Veeg de buitenkant ook af met een droge doek om overtollig water te verwijderen.

3. Open de aircooler en haal het koelmembraan eruit. Het koelmembraan kan worden gereinigd met water en zeep en eventueel met een zachte borstel. Spoel het koelmembraan grondig af en laat het goed drogen voordat je het terugplaatst.

4. Controleer of er zich geen stof of vuil heeft opgehoopt in de luchtfilters en maak deze indien nodig schoon. Dit kan meestal worden gedaan met een stofzuiger of met water en zeep.

5. Vul het waterreservoir van de aircooler met schoon water en voeg eventueel een paar druppels azijn toe om kalkaanslag te voorkomen.

6. Plaats het koelmembraan en de luchtfilters terug in de aircooler en sluit de aircooler af.

7. Steek de stekker van de aircooler weer in het stopcontact en zet de aircooler aan om te testen of alles goed werkt.

Waar koop ik een aircooler?

Je kunt aircoolers op verschillende plekken kopen. In de klassieke winkelstraat vind je voldoende elektronicawinkels waar aircoolers worden verkocht. Online zijn er ook vele webwinkels waar aircoolers worden aangeboden. Wil je echter een aircooler kopen van een échte expert die je alles kan vertellen over aircoolers? Of wil je gratis advies voordat je eentje koopt? Op www.airco-point.nl vind je een groot assortiment aircoolers, mobiele airco’s, ventilators en plafondventilators. Zijn er zaken onduidelijk of wil je eerst een aircooler expert spreken? Onze experts zijn ieder werkdag tussen 9.00 en 20.00 uur bereikbaar op 085-1118866. We helpen je graag bij het maken van een goede keuze!

Heeft dit je geholpen?