Wat is DAB+ radio en wat zijn de voordelen

Heb je ooit last gehad van een ruisende radiozender of moeite gehad met het vinden van jouw favoriete zender? Dat is gelukkig verleden tijd dankzij DAB+ radio. DAB staat voor Digital Audio Broadcasting. De DAB+ technologie is een Europees systeem, ontwikkeld in Zwitserland, en is de digitale opvolger van FM. De technologie is digitaal verstuurd geluid. In tegenstelling tot zijn voorganger, FM, die door middel van radiogolven wordt verstuurd en op locatie afgesteld moet worden. Een radio met DAB+ technologie biedt meer keuze aan verschillende radiostations, heeft betere digitale geluidskwaliteit en is in heel Nederland gratis te ontvangen. FM daarentegen kan ruis veroorzaken door de radiogolven die verstoord worden. Door gebruik te maken van DAB+ is er geen ruis en is het geluid glashelder. Daarnaast is DAB locatie onafhankelijk.

Hoe werkt een DAB+ radio

Zoals vermeld, is DAB een digitaal verstuurd geluid. Doordat er geen gebruik wordt gemaakt van radiogolven, zoals bij FM, kun je het zien als een soort kanalen die je op tv hebt, maar dan op alfabetische volgorde. Je zapt dus tussen verschillende radiostations in plaats van het scannen en afstellen van je radio tot je de juiste golflengte (FM) hebt afgesteld op je locatie.

Wat zijn de voordelen van DAB?

 • Zap gemakkelijk tussen verschillende radiostations, die ook nog eens op alfabetische volgorde staan, wat het zappen nog makkelijker maakt.
 • Naast de radiozenders die je kent van FM, zijn er themakanalen die alleen digitaal beschikbaar zijn.
 • De geluidskwaliteit is hoger dan bij FM-radio.
 • Je hoeft geen favoriete frequenties te onthouden.
 • DAB is ruisvrij en klinkt kraakhelder.
 • Je ontvangt DAB gratis en zit je niet aan abonnementskosten vast.  
 • Je hoeft jezelf niet te registreren of in te loggen. 

Wat zijn de nadelen van DAB?

 • DAB+ radio’s zijn vaak duurder dan gewone FM-radio’s. 
 • De geluidskwaliteit wordt beïnvloed door de kwaliteit van de radio en de speakers die je gebruikt.  
 • DAB+ is alleen te ontvangen met een speciaal DAB+ radiotoestel of een DAB+ speaker.

Waar moet je op letten bij aankoop van een DAB+ radio?

 1. Geluidskwaliteit: zoals eerder is vermeld, wordt de kwaliteit van het geluid beïnvloed door de kwaliteit van de radio en/of de speaker. Zorg er dus voor dat je een goede, kwalitatieve radio en/of speaker koopt. 
 2. Schermkwaliteit: alle DAB+ radio’s zijn uitgerust met een scherm zodat je de naam van de zender kunt herkennen. Deze schermen kunnen in zwart-wit of kleur zijn. Let erop of ze goed leesbaar zijn voor jou en of het schermformaat voldoende is. 
 3. Batterij of kabel: sommige DAB+ radio’s werken alleen met een kabel, hiervoor moet je dus in de buurt zijn van een stopcontact. Andere werken op batterijen en zijn dus verplaatsbaar. 
 4. Levensduur van de batterij: de levensduur van de batterijen varieert sterk per model. Kies daarom voor een radio met een zuinig energieverbruik, zodat je lang kunt genieten en zo lang mogelijk locatie-onafhankelijk bent. 

Is DAB+ hetzelfde als internetradio?

Nee, DAB+ zendt gratis uit in de ether (door de lucht), in tegenstelling tot internetradio, dat gestreamd wordt door telecommunicatienetwerken. Daarnaast betaal je meestal kosten om internet te kunnen ontvangen, terwijl DAB+ radio geheel gratis is. Ben je echter in de buurt van een wifi-punt, dan is internetradio natuurlijk wel gratis te beluisteren.

Waar koop ik een DAB+ radio?

Wil je genieten van ruisvrije en glasheldere DAB+ radio, maar heb je nog geen digitale radio? Voor de beste DAB+ radio’s ga je natuurlijk naar www.radio-point.nl. Hier vind je een ruim assortiment DAB+ radio’s van bekende merken zoals Philips, Sangean en TechniSat. Wil je een DAB+ radio kopen, maar zie jij door de bomen het bos niet meer? Neem gerust contact op met één van onze radio-experts. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Door goed naar jou te luisteren weten wij precies welk model het beste past bij jouw wensen en eisen.

Heeft dit je geholpen?