In ons vaak regenachtige land is het een onmisbaar accessoire. Vrijwel elke Nederlander heeft dus ook wel minimaal één paraplu in huis, want in Nederland is niets zeker, behalve dat je weet dat het vaak regent. De paraplu is daarom ook een zeer goed cadeau. Omdat de paraplu zo belangrijk is in Nederland, willen we dit artikel graag uitlichten. Waar komt paraplu nu eigenlijk vandaan? En hoe heeft de paraplu zich ontwikkeld? Welke soorten paraplu’s zijn er allemaal? Laten we dus snel in de wereld van paraplu’s duiken!
De geschiedenis van de paraplu
Laten we eerst duidelijk maken dat een paraplu niet hetzelfde is als een parasol. Hoewel ze wel erg veel op elkaar lijken, hebben ze beide een hele andere functie. Een parasol beschermt je tegen de zon, terwijl een paraplu je droog houdt tijdens een regenbui. In oude beschavingen zoals Egypte, India en het Midden-Oosten gebruikten mensen al parasols om zich te beschermen tegen de zon. Deze waren gemaakt van bladeren of zijde en werden vaak gedragen door dienaren. Als je zo’n parasol boven je hoofd had, werd het gezien als een teken van status. Fast Forward naar het jaar 1750 in het Verenigd Koninkrijk, waar het ook behoorlijk regenachtig kan zijn. Hier begonnen mannen paraplu’s te gebruiken als bescherming tegen de regen. In 1760 werden de termen paraplu en parasol officieel vastgelegd in Frankrijk. Rond 1918, toen de Eerste Wereldoorlog net was afgelopen, begonnen de paraplu’s ook grootschalig geproduceerd te worden. De paraplu’s waren in die tijd nog behoorlijk lang. Echter, in 1928 bracht een meneer, genaamd Hans Haupt daar verandering in door de eerste telescopische paraplu uit te vinden. Deze was eenvoudig mee te nemen en kon zelfs als wandelstok gebruikt worden.
Waar komt het woord paraplu vandaan?
Parasol is een samenstelling van het woord ‘para’ en het woord ‘sol’. Para betekent stoppen en sol betekent zon. Het woord paraplu daarentegen stamt af van het Franse woord ”parapluie”, wat ’tegen de regen’ betekent.
De stormparaplu
Wist je dat de tegenwoordig bekendste paraplu ter wereld uit Nederland komt? Op zich niet gek, met al die regen hier! Gerwin Hoogendoorn, een voormalig student aan de TU Delft heeft namelijk de stormparaplu bedacht. Zijn aerodynamische, gestroomlijnde en asymmetrische stormparaplu kan zelfs windkracht 10 aan! Hij won in 2008 zelfs internationale erkenning met de Gold International Design Excellence Award voor zijn ontwerp.
Feitjes over de paraplu
Er zijn genoeg leuke feitjes te vertellen over de paraplu! Zo bestaat er bijvoorbeeld een plant die de parapluplant wordt genoemd. Het is de Cyperus alternifolius, een sierplant die de vorm van een paraplu heeft. Een ander interessant feitje is dat moderne paraplu’s meestal van nylon of polyester worden gemaakt. En hier is nog een leuk geschiedenislesje: vroeger hadden mannen zwarte paraplu’s bij zich om zich zo te onderscheiden van de vrouwen die vaak felgekleurde paraplu’s bij zich droegen. Vandaar dat de klassieke zwarte paraplu nog altijd populair is.