De verschillen tussen een mini koelkast en een minibar

Wat zijn de verschillen tussen een mini koelkast en een minibar? Kijk je puur technisch naar deze twee apparaten dan zijn er geen verschillen aan te merken. Kijk je naar hoe de twee apparaten worden gebruikt dan zijn er wel verschillen. Beide apparaten zijn ervoor bedoeld om voedsel en dranken op een lage temperatuur te bewaren. Er zijn verschillende koeltechnieken die koelkasten kunnen gebruiken zoals de absorptie koeltechniek, de compressor koeltechniek of de thermo-elektrische koeltechniek.

Een minibar heeft de naam minibar gekregen om dat het door hotels wordt gebruikt om koude drankjes of snacks aan hotelgasten te verstrekken. Deze kunnen ze zelf pakken, op ieder moment van de dag. Het woord minibar betekent eigenlijk kleine bar. Deze koelkastjes staan meestal aan het voeteneinde van een bed of zijn verwerkt in het meubilair van de kamer. Vanuit marketingtechnisch oogpunt is het woord minibar ook veel slimmer dan alleen het woord koelkast. Koelkast klinkt best wel een beetje saai en minibar nodigt mensen écht uit om er iets uit te drinken. Natuurlijk denk je bij het woord bar aan veel leukere dingen dan bij het woord kast.

Bij de meeste mensen zie je meestal geen minibar in de woon- of slaapkamer staan. Minibars worden het vaakst gebruikt in hotelkamers en bed en breakfasts. In woningen zie je vaker kleine koelkastjes staan. Dit zijn vaak vrijstaande kleine koelkasten die je eenvoudig overal mee naartoe kunt nemen. Veel minibars zijn geschikt als inbouwmodel, maar zijn zeker ook verkrijgbaar als vrijstaand model. Inbouw betekent dat je ze vast kunt maken aan andere meubels zodat ze helemaal opgaan in het interieur. Ben jij van plan een minibar of mini koelkast te kopen voor in jouw woonkamer, slaapkamer of kantoorruimte? Let dan altijd goed op de volgende aspecten:

1. Inhoud in liters

2. Koeltechniek

3. Koelvermogen

3. Energieverbruik

4. Vrijstaand of inbouw

5. Glazen deur of niet?

Inhoud van de mini koelkast

Een eerste let je natuurlijk op de maximale inhoud van de mini koelkast. De maximale inhoud van mini koelkasten wordt uitgedrukt in liters. Er bestaan zelfs mini koelkasten met een inhoud van 4 liter. Daarnaast zijn ook grotere modellen te koop met een inhoud van 6, 10, 20, 40 liter en zelfs meer. Boven de 40 liter kunnen we eigenlijk niet meer spreken van een mini koelkast. In dat geval zou je uitkomen bij normale koelkasten. Probeer bij het maken van de juiste keuze jezelf altijd af te vragen hoeveel liter je eigenlijk echt nodig hebt. Woon jij in je eentje op een studentenkamer dan zul je misschien wel genoeg hebben aan een inhoud van 20 liter. Zodoende kun jij er in ieder geval jouw wekelijkse boodschappen in kwijt.

Welke koeltechniek moet ik kiezen?

Bij het koelen van drankjes en etenswaren zijn er een aantal koeltechnieken te gebruiken. De 3 koeltechnieken die worden gebruikt bij koelkasten zijn de thermo-elektrische koeltechniek, de compressor koeltechniek en de absorptie koeltechniek. Het grote voordeel van de absorptie koeltechniek is dat deze geheel geruisloos is. Daarnaast heeft een absorptie koelkast erg weinig onderhoud nodig. Dit komt voornamelijk doordat er geen draaiende en bewegende onderdelen in de koelkast aanwezig zijn. Kijken we naar de compressor koeltechniek dan is dit de koeltechniek die het meeste wordt gebruikt bij koelkasten. Tegelijkertijd zijn compressor koelkasten erg krachtige apparaten. Ze hebben als groot voordeel dat ze niet afhankelijk zijn van de omgevingstemperatuur waarin ze staan. Meestal beschikken compressor koelkasten over een ingebouwde thermostaat. Hierdoor is het apparaat in staat automatisch uit te schakelen wanneer de juiste temperatuur is bereikt. Bij compressor koelkasten wordt gebruik gemaakt van koelvloeistof. Deze vloeistof wordt verdampt. Hierna wordt de warme lucht uit de koelkast verdreven en wat er overblijft is koele lucht. Een thermo-elektrische koelkast werkt met behulp van een peltier element. Dit element verplaatst warmte van de ene naar de andere kant van de koelkast. Hierdoor is er altijd een warme en een koele kant. Het temperatuurverschil kan oplopen tot wel 20 graden Celsius. Het nadeel van een thermo-elektrische koelkast is dat deze niet helemaal geluidsarm zijn. Het peltier element moet namelijk altijd worden gekoeld door de omgevingstemperatuur waarin het apparaat staat.

Het energieverbruik van een mini koelkast

Niet geheel onbelangrijk is het energieverbruik van de mini koelkast. Het liefst wil je een zo zuinig mogelijke mini koelkast kopen. Dit bespaart namelijk geld op je energierekening, maar het is ook beter vanuit milieutechnisch oogpunt. Koop je online een mini koelkast dan staat in de beschrijving vrijwel altijd beschreven hoeveel kilowattuur de koelkast per jaar verbruikt. Zie je dit niet direct op de webpagina beschreven, bekijk dan het energielabel van de koelkast. Tegenwoordig zijn webwinkels verplicht het energielabel te vermelden. Onderaan het energielabel staat vermeld hoeveel kilowattuur het apparaat per jaar verbruikt.

Hoe stil is de mini koelkast?

Ben jij van plan de mini koelkast neer te zetten in een slaapkamer of in een studeerkamer waar je geen last wil hebben van teveel geluid? Let dan altijd goed op het maximale geluidsniveau van de mini koelkast. Ook dit staat weergegeven op het energielabel. Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibels. De regel is dat een stille koelkast een geluidsniveau van 38 decibel of minder heeft. Gemiddeld heeft een koelkast een geluidsniveau tussen de 39 en 40 decibel. Spreken we van een luide koelkast, dan heeft dit apparaat een geluidsniveau van een 41 decibel of meer.

Vrijstaande of inbouw mini koelkast

Een vrijstaande mini koelkast kun je overal neerzetten. Een inbouwkoelkast daarentegen is vast te maken aan het bestaande meubilair van jouw keuken, woonkamer of slaapkamer. Hierdoor gaat de koelkast helemaal op in het bestaande interieur. De meeste mini koelkasten zijn vrijstaande modellen. Soms zijn mini koelkasten multifunctioneel, dat betekent dat ze zowel als vrijstaand en als inbouw model kunnen worden gebruikt. De keuze is dan aan jou.

Een glazen deur of niet?

Wil jij een mini koelkast kopen dan zul je voor de keuze komen te staan of jij wil gaan voor een mini koelkast mét of zonder een glazen deur. Het voordeel van een mini koelkast met een glazen deur is dat je hierdoor goed kan zien wat er in de koelkast staat. Beschikt jouw mini koelkast daarnaast over ingebouwde ledverlichting dan geeft dit tegelijkertijd een mooi sierlijk effect. Toch hebben glazen deuren bij koelkasten ook nadelen. Zo verbruiken koelkasten met een glazen deur over het algemeen meer energie. Het voordeel van een mini koelkast met een glazen deur is dat je niet telkens de deur hoeft te openen wanneer jij wil checken hoeveel er nog in de mini koelkast staat. Een mini koelkast zonder glazen deur zou je telkens onnodig moeten openen om te kijken hoeveel eten en drinken en nog aanwezig is.

Welke merk mini koelkast?

Tot slot zijn er een heleboel merken mini koelkasten waaruit je kan kiezen. Bekende en betrouwbare merken mini koelkasten en minibars zijn Technomax, Salora, Husky en Bartscher.

Waar koop ik een minikoelkast?

Voor het grootste assortiment mini koelkasten ga je naar www.mini-koelkasten.nl. Naast mini koelkasten vind je hier ook een groot aanbod aan minibars, kleine wijnkoelkasten en kleine vriezers. Heb je hulp nodig van een échte koelkast expert, neem dan contact op met onze klantenservice. Onze koelkast experts helpen je graag verder bij het maken van de juiste keuze.

Heeft dit je geholpen?