Een bakje thee zetten was nog nooit zo makkelijk. Waar je vroeger een fluitketel op het vuur moest zetten hoef je tegenwoordig alleen nog maar een knopje in te drukken. Een waterkoker biedt ons enorm veel gemak. Maar hoe werkt een waterkoker nou precies? En hoe ontkalk je een waterkoker op de juiste manier? Al dat soort vragen behandelen we in dit artikel.
Wat is een waterkoker en hoe werkt deze?
Een elektrische waterkoker is de moderne fluitketel die werkt op netstroom, oftewel het stopcontact. Het waterreservoir kan gevuld worden met water. Binnenin het reservoir zit een verwarmingselement die het water aan de kook brengt. Is het water aan de kook, dan slaat de waterkoker automatisch af. Dit is de droogkookbeveiliging die voorkomt dat de waterkoker droog kookt, waardoor er mogelijk brand wordt voorkomen.
Waarvoor gebruik ik een waterkoker?
Voor veel dingen heb je warm of kokend water nodig. De meeste mensen gebruiken een waterkoker voor het zetten van een kopje thee. Ook eten koken is een stuk eenvoudiger met een waterkoker. Wil je ’s ochtends een gekookt eitje dan is een waterkoker hier een handig hulpmiddel voor. Voor vrijwel alles waar je heet water voor nodig is de waterkoker je beste vriend.
Welke soorten waterkokers zijn er?
In het begin toen de waterkoker nog bezig was met een opmars waren er nog maar een paar soorten waterkokers te koop. Tegenwoordig zijn er honderden, zo niet duizenden waterkokers te bestellen. De meest populaire waterkokers zijn: retro waterkokers, glazen waterkokers en rvs waterkokers. Ook heb je anders soorten zoals: stille waterkokers, snelle waterkokers, safe to touch waterkokers, energiezuinige waterkokers, keramische waterkokers, waterkokers met licht en zelfs waterkoker die werken op batterijen.
Welke merken waterkokers zijn goed?
Er zijn een hoop waterkokers verkrijgbaar onder verschillende merken. Merken die je veel ziet zijn Nedis, Tristar en Princess. Waterkokers van deze merken zijn over het algemeen zeer betrouwbaar en hebben een goede prijskwaliteitsverhouding.
Van welke materialen zijn waterkokers gemaakt?
De meest voorkomende materialen in een waterkoker zijn metaal, kunststof, glas en roestvrijstaal (rvs). Goedkope waterkokers zijn vaak gemaakt van kunststof en duurdere modellen van metaal of rvs. Het mooie van glazen waterkokers is dat je eenvoudig ziet of het water al kookt.
Hoeveel liter inhoud heb ik nodig?
Hoeveel liter water moet er in de waterkoker passen? Ben je alleen en drink je af en toe een kopje thee? Waarschijnlijk heb jij al genoeg aan een kleine waterkoker met een maximale inhoud van 1 liter. Stellen en gezinnen zullen al snel waterkokers met een inhoud van 1,5 tot 2 liter moeten hebben.
Kan ik de gewenste temperatuur instellen?
Jazeker. Er bestaan waterkokers waarbij je de gewenste temperatuur kunt instellen. Deze waterkokers met instelbare temperatuur zijn ontzettend handig. Ben je babyvoeding aan het klaarmaken, maar wil je hier niet gloeiend heet water voor gebruiken? Stel in dat de waterkoker het water verwarmd tot een temperatuur van 40 graden. Dit is trouwens de optimale temperatuur voor flesvoeding.
Is een waterkoker veilig in gebruik?
Vrijwel alle waterkokers beschikken over zogenaamde droogkookbeveiliging. Deze beveiliging voorkomt dat de waterkoker aan blijft staan terwijl er geen water meer aanwezig is in het reservoir. Ook hebben sommige waterkokers een cool touch behuizing. Deze behuizing wordt niet gloeiend heet, maar is veilig aan te raken wanneer het water kookt. Ideaal wanneer je kinderen hebt.
Wat is BPA en zit dit in alle waterkokers?
Bisfenol A oftewel BPA is een synthetische organische verbinding die veel aanwezig is in kunststoffen. Deze stof komt het meeste vrij wanneer het kunststof wordt verhit. Een waterkoker is een typisch voorbeeld van een apparaat waarbij BPA kan vrijkomen. Volgens het RIVM kan een lage blootstelling aan BPA er al voor zorgen dat ongeboren kinderen schade kunnen krijgen aan het immuunsysteem, waardoor ze op latere leeftijd vatbaarder zijn voor infectieziektes. Daarnaast is BPA gelinkt aan een hoop andere gezondheidsaandoeningen. Genoeg reden dus om BPA te vermijden.
Kies je voor een plastic waterkoker dan zou het best goed mogelijk kunnen zijn dat hier BPA inzit. Let altijd goed op de specificaties van een product wanneer je online een waterkoker koopt. Hier staat vrijwel altijd aangegeven of de desbetreffende waterkoker BPA-vrij is of niet.
Hoeveel vermogen heb ik nodig?
Het vermogen van een waterkoker bepaald voor een groot deel hoe snel de waterkoker het water op temperatuur weet te krijgen. Het vermogen wordt uitdrukt in Watt. Hoe hoger de Wattage, hoe meer vermogen de waterkoker heeft. Wil je trouwens razendsnel heet water dan is een heetwaterdispenser zeer geschikt.
Wat is een heetwaterdispenser?
Heetwaterdispensers zijn ideaal voor thuis of op kantoor. Het grote voordeel is dat je met één druk op de knop direct heet water te beschikking hebt. Ben jij een echte theefanaat dan is een heetwaterdispenser misschien ook wel wat voor jou. Waar je bij een waterkoker even moet wachten voordat het water heet is, heb je dit bij een heetwaterdispenser binnen een paar seconden gefikst. Op drukke plekken zoals een kantoor kan het best vervelend zijn dat er meerdere mensen in de rij moeten staan voor een waterkoker. Met een heetwaterdispenser heeft iedereen binnen een paar seconden hun kopje thee of kopje soep te pakken.
Waterkokers met een warmhoudfunctie
Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je zet de waterkoker aan en vergeet even daarna dat je hem aangezet had. Je zet de waterkoker opnieuw aan, want het water is inmiddels alweer teveel afgekoeld. Zonde, want hierdoor verspil je onnodig veel energie. Een waterkoker met een warmhoudfunctie voorkomt dit. Het kost namelijk minder energie om water op temperatuur te houden dan wanneer het opnieuw verhit moet worden. Deze handig functie kan je ook goed gebruiken wanneer er visite langskomt. Zo hoef je ook niet constant het apparaat opnieuw aan de kook te brengen.
Wat is een verborgen verwarmingselement?
Ben je opzoek naar een waterkoker dan zie je vast wel eens staan dat een waterkoker een verborgen verwarmingselement heeft. Wat betekent dat nou eigenlijk? Bij veel waterkokers is het verwarmingselement aan de binnenkant zichtbaar. Het element is gemaakt van metaal en is meestal spiraalvormig. Het nadeel van zo’n element is dat er roest kan ontstaan. Ook hecht kalk zich makkelijk aan dit element.
Het voordeel van een verborgen verwarmingselement is dat kalk zich minder ophoopt dan wanneer het element wel zichtbaar is. Het element is immers niet direct aanwezig in het waterreservoir. Ook kan een zichtbaar element makkelijker beschadigen, waardoor deze eerder stuk gaat. Een waterkoker met een verborgen verwarmingselement is dus duurzamer. En natuurlijk niet onbelangrijk is dat deze een modernere uitstraling heeft.
Kalk in de waterkoker
Een veelvoorkomend probleem is kalkaanslag in de waterkoker. Ondanks dat kalk niet slecht is voor je gezondheid is het verstandig dit met enige regelmaat te verwijderen. Natuurlijk is het zo dat voorkomen beter is dan genezen. De enige manier om kalk helemaal te voorkomen is het installeren van een waterontharder.
Hoe voorkom ik kalkstukjes in mijn thee?
Ondanks dat kalk geen gezondheidsrisico’s kent zit je niet te wachten op kalk in je thee. Deze brokkeltjes kalk wil je het liefst van tevoren uit het water filteren. Gelukkig hebben waterkokers een kalkfilter bij de schenktuit. Hierdoor blijven de kalkstukjes in de filter hangen en heb jij een heerlijk kopje thee zonder kalkstukjes.
Hoe ontkalk ik mijn waterkoker?
De beste manier om het kalk te verwijderen is door gebruik te maken van een paar huis, tuin en keukenmiddeltjes. Schoonmaakazijn wordt het meest gebruikt. Vul de waterkoker met een laagje schoonmaakazijn. Vul de waterkoker aan met water tot maximaal de helft. Zet de waterkoker aan en spoel hem daarna goed schoon met nieuw water. Kalk laat erg makkelijk los wanneer je schoonmaakazijn gebruikt.
Andere middelen dan schoonmaakazijn?
Er bestaan nog een aantal andere manieren om je waterkoker kalkvrij te maken. Het gebruik van citroensap wordt veelgenoemd op het internet. Je kunt citroensap op dezelfde manier gebruiken als schoonmaakazijn. Let wel op dat je de waterkoker na het gebruik van citroensap goed schoonmaakt, want anders smaakt je kopje thee wel erg zuur.
Een alternatief is je waterkoker wat minder lang te aan te zetten. Zet de waterkoker uit wanneer het kookpunt nog net niet helemaal is bereikt. Kalk in heet water hecht zich makkelijk aan de zijkanten van het waterreservoir. Bovendien kun je heet water toch niet direct drinken en zal je altijd eventjes moeten wachten totdat het een beetje is afgekoeld. Zet je de waterkoker dus iets eerder uit dan kun je waarschijnlijk ook nog eens meteen beginnen met drinken. En het bespaart je energiekosten.
Je kunt kalkaanslag ook voorkomen door het resterende hete water direct weg te spoelen. Waterverspilling zou je denken, maar niets is minder waar. Hoe vaker je water kookt, hoe geconcentreerder het calciumgehalte wordt. Hoe meer kalk, hoe meer water je weer kwijt bent aan het ontkalken. Gebruik het laatste beetje heet water bijvoorbeeld om je gootsteen mee schoon te maken. Zo blijf je wel efficiënt omgaan met het water.
Is een waterkoker beter dan een fluitketel?
Bijna iedereen maakt dagelijks gebruik van kokend water. Je kunt er simpelweg niet omheen wanneer je eten klaarmaakt of een kopje thee zet. Maar wat is nu beter? Heet water klaarmaken op het vuur met een fluitketel of in de waterkoker? Kun je dus beter een fluitketel gebruiken of juist niet? Uit onderzoek is gebleken dat een waterkoker het meest efficiënt is. Door gas te gebruiken met een pannetje of fluitketel erop verspil je een hoop hitte. De hitte van het vuur bereikt namelijk niet alleen de fluitketel maar ontsnapt ook aan de zijkanten. Een waterkoker heeft een verwarmingselement dat direct in contact staat met het water. Bovendien is gas tegenwoordig ook een stuk duurder geworden. Ga je dus koken en heb je heet water nodig? Vul je waterkoker dan eerst en giet het hete water in de pan voordat je hiermee verder kookt.
Hoe lang gaat een waterkoker mee?
Bijna altijd geldt dat hoe goedkoper de waterkoker is, hoe sneller deze aan vervanging toe is. Maar toch is dit niet altijd zo. Is je waterkoker bijvoorbeeld gemaakt van RVS dan gaat die sowieso al langer mee dan wanneer deze is gemaakt van kunststof. Gemiddeld gaat een waterkoker 2 tot 3 jaar mee. Is de waterkoker eerder dan 2 jaar stuk? Vaak heb je minimaal 2 jaar garantie, waardoor je recht hebt op reparatie of een vervangend product.
Welke behuizing past bij mijn keuken?
Niet onbelangrijk is de behuizing van je waterkoker. Het design moet immers goed passen bij het ontwerp van je keuken en andere elektrische apparaten. Kies je voor een zwarte waterkoker of een witte waterkoker? Het voordeel van een glazen waterkoker is dat je precies kunt zien wanneer het water aan de kook is geraakt. Soms zijn glazen waterkokers voorzien van ledverlichting in verschillende kleuren. Dit geeft een prachtig sierlijk effect.
Hoeveel decibel is een stille waterkoker?
Heb jij te maken met huisgenoten of zet jij standaard thee in de ochtend? Misschien verlang je dan naar een stille waterkoker, zodat je niemand stoort. Omdat een waterkoker gemiddeld maar een minuutje aan staat duurt het nooit lang voordat het geluid weer ophoudt. Een stille waterkoker produceert minder dan 70 dB geluid. De meeste waterkokers maken tussen de 71 dB en 80 dB geluid. Waterkokers met een geluidsniveau boven de 80 dB scharen we onder de luide waterkokers.
Hoe kom ik van de plastic smaak af in mijn waterkoker?
Het kan voorkomen dat je waterkoker naar plastic ruikt en zelfs smaakt. Nieuwe waterkokers hebben dit vaak. Dit is gelukkig niet nadelig voor je gezondheid, maar je zit er natuurlijk niet op te wachten. Het beste wat je kunt doen is 2 tot 3 keer je waterkoker laten koken. Telkens met nieuw water erin. Zit je hierna nog steeds met een nare plastic geur of smaak? Doe dan wat azijn of citroensap in het water en laat de waterkoker opnieuw koken. Je kunt dit herhalen totdat de geur helemaal is verdwenen.
Een slimme waterkoker een slimme keuze?
Een slimme waterkoker of smart waterkoker wordt steeds populairder in huishoudens. Net als andere slimme elektrische apparaten is de slimme waterkoker verbonden met je wifi-netwerk. Hierdoor kun je overal ter wereld de waterkoker thuis aanzetten. Waarom zou je een slimme waterkoker willen hebben vraag jij jezelf misschien af. Er zijn een aantal voordelen van een slimme waterkoker. Zo kun jij vanaf je bankstel de waterkoker aanzetten en er pas heenlopen als het water de juiste temperatuur heeft bereikt.
Een ander voordeel is dat je vaste tijden kunt instellen wanneer de waterkoker automatisch aan moet gaan. Sta jij altijd rond 7 uur ’s ochtends op? Stel hem in op 7 uur. Hierdoor kan jij meteen genieten van je favoriete kopje thee. Je kunt zelfs de gewenste temperatuur instellen van het water. En zo zijn er nog wel meer extra handige functies die een slimme waterkoker heeft.
Waar koop ik een waterkoker?
Wil je een waterkoker kopen voor in de keuken, op het kantoor of voor in je studentenkamer? Waterkokers.shop heeft een groot assortiment waterkokers en allemaal zelf op voorraad. Zo kunnen we snel jouw favoriete waterkoker bij je thuis laten bezorgen. Heb je vragen of wil je gratis advies? Neem contact op met één van onze waterkoker experts. Zij helpen je graag verder bij het maken van de juiste keuze.