Veel gestelde vragen over koelkasten

Op deze pagina vind je veel gestelde vragen over koelkasten die bezoekers van Mini-koelkasten.nl aan onze klantenservice vragen. Zit jouw vraag er niet tussen? Vraag één van onze koelkast experts voor gratis advies. Je kunt ons bereiken op het telefoonnummer 085-1118866 op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.

Wat is een mini koelkast?

Mini koelkasten zijn kleinere versies van normale koelkasten. Ze worden ook wel kleine koelkasten, minibars of minicoolers genoemd. Vooral in kleine ruimtes zoals studentenkamers, hotelkamers, kantoorruimtes en caravans zijn deze barmodellen erg populair.

Hoe groot is een mini koelkast?

Een mini koelkast is een klein model koelkast. Meestal zijn ze tussen de 50 en 70 centimeter hoog. De breedte en diepte ligt tussen de 40 en 50 centimeter.

Wat is de beste temperatuur voor eten en drinken?

Volgens het voedingscentrum is 4 graden Celsius de beste temperatuur voor het bewaren van je eten en drinken. Mini koelkasten kunnen vrijwel altijd eenvoudig deze temperatuur bereiken, waardoor mini koelkasten geschikt zijn voor het bewaren van voedingsmiddelen.

Kan ik de draairichting van mijn koelkastdeur veranderen?

Jazeker. De meeste koelkasten en mini koelkasten hebben de optie om de draairichting van de deur te veranderen. Slaat de deur standaard open naar links, maar is dit niet handig omdat andere voorwerpen in de kamer in de weg staan? Doordat de draairichting kan worden veranderd passen deze koelkasten in vrijwel in iedere ruimte.

Zijn er koelkasten die geschikt zijn voor 12 volt?

Jazeker. Zogenaamde minicoolers hebben vaak twee mogelijkheden om stroom te krijgen. De eerste optie is door gebruik te maken van de netstroomadapter voor het stopcontact. Het alternatief is door gebruik te maken van een 12 Volts adapter. Voor veel mensen staat dit beter bekend als de zogenaamde sigarettenaansteker die in een auto aanwezig is. Bij minicoolers worden vrijwel altijd 2 snoeren meegeleverd.

Welke koeltechnieken zijn er bij een koelkast?

Bij koelkasten zijn er grofweg 3 koeltechnieken die ervoor zorgen dat de inhoud van de koelkast koel blijft. Namelijk de absorptie-koeltechniek, compressor-koeltechniek en de thermo-elektrische koeltechniek.

Wat betekent absorptie?

Een absorptie koelkast is helemaal geruisloos. Het voordeel van een absorptie koelkast is dat er geen draaiende of bewegende onderdelen zijn die zorgen voor geluid. Vandaar dat absorptie koelkasten populair zijn voor in slaapkamers en studentenkamers. Vaak werken absorptie koelkasten met de stof lithiumbromide-oplossing of ammoniakoplossing. Deze stoffen verdampen, waardoor de warme lucht als het ware uit de koelkast wordt gezogen. Hierdoor is de absorptie koeltechniek geruisloos. Er zijn immers geen trillende of bewegende delen aanwezig.

Hoe werkt de compressor koeltechniek?

De populairste vorm van koelen is de compressor koeltechniek. Het grootste voordeel van de compressor koeltechniek is dat je nooit rekening hoeft te houden met de omgevingstemperatuur. De thermostaat van compressor koelkasten zorgen ervoor dat de compressor automatisch zal stoppen wanneer de gewenste temperatuur is behaald. Compressor koelkasten werken als volgt. De koelvloeistof in de koelkast verdampt. Hierdoor is het mogelijk dat warmere lucht als het ware wordt onttrokken uit de ruimte. Het resultaat is dat koude lucht overblijft. Zoek je een koelkast, bijvoorbeeld voor op kantoor of voor thuis, dan is een compressor koelkast zeer geschikt. Het enige waar jij rekening mee moet houden is het vervoeren van de koelkast. Laat hem voor de zekerheid eerst 5 tot 6 uren rechtop staan voordat je de stekker in het stopcontact steekt. In deze uren zal de koelvloeistof moeten zakken om problemen te voorkomen.

Hoe werkt de thermo elektrische koeltechniek?

Thermo elektrische koelkasten beschikken over een zogenaamd Peltier element. Dit element zorgt ervoor dat warmte van de ene kant naar de andere kant beweegt. Hierdoor is het zo dat er altijd een warme en koude kant ontstaat bij een Peltier element. Tussen deze twee gebieden is er een temperatuurverschil van gemiddeld 20 graden Celsius. Dat betekent dat de ene kant de omgevingstemperatuur is. De andere kant is 20 graden lager. Het nadeel van een thermo elektrische koelkast is dat deze werkt met een ventilator. Het element wordt immers gekoeld door de temperatuur buiten de koelkast. Ondanks de bewegende ventilator is deze koelkast wel erg licht waardoor het apparaat eenvoudig kan worden verplaatst.

Kan ik een mini koelkast zomaar weggooien?

Let goed op wanneer jij je oude mini koelkast wegdoet. Koelkasten kunnen koudemiddel bevatten die erg slecht zijn voor het milieu. Breng je mini koelkast of gewone koelkast dus daarom altijd naar de milieu straat. Koelkasten met het energielabel A++ of lager kun je sowieso maar beter niet opnieuw verkopen of weggeven. Deze koelkasten zijn namelijk echte energievreters.

Wat is een inbouw koelkast?

Er bestaan losse koelkasten en inbouw koelkasten. Losse koelkasten kun je overal los neerzetten. Inbouwkoelkasten kunnen netjes worden weggewerkt in een aanrecht of keuken. Het voordeel van een inbouw koelkast is dat deze helemaal opgaat in het design van de rest van de keuken.

Maakt een minibar veel geluid?

Over het algemeen maken koelkasten altijd wel een beetje geluid, afhankelijk van welke koeltechniek er wordt gebruikt. Minibars worden veel gebruikt op hotelkamers of in B&B kamers. Aangezien er op deze plekken wordt geslapen zijn minibars vrijwel altijd geruisloos en dus geluidsarm. Check voor de zekerheid altijd de specificaties van een koelkast.

Hoeveel decibel is veel?

Een koelkast met een geluidsniveau van minder dan 38 dB noemen we een stille koelkast. Normaal gesproken hebben koelkasten een geluidsniveau van ongeveer 39 dB tot 40 dB. We spreken van een luide koelkast wanneer het aantal decibel boven de 41 uitkomt.

Welke energie labels hebben koelkasten?

Bij koelkasten lopen de energie labels van A t/m G. A betekent het meest zuinig en G het minst. Bekijk je online een koelkast dan is er altijd een afbeelding van het energielabel zichtbaar. Op deze afbeelding is te zien welk energielabel de koelkast heeft. Ook zie je hoeveel het apparaat per jaar verbruikt aan kWh. Zo kun je vergelijken welke koelkast voor jou het voordeligst is. Verder is het geluidsniveau in dB zichtbaar.

Is een mini koelkast brandgevaarlijk?

In principe hoef jij je geen zorgen te maken over mogelijk brandgevaar bij mini koelkasten. Mini koelkasten zijn uitvoerig getest en mogen alleen verkocht worden wanneer ze beschikken over de juiste keurmerken zoals het CE-keurmerk. Natuurlijk is het wel raadzaam je koelkast goed te gebruiken. Zorg daarom altijd voor minimaal 10 centimeter ruimte aan de achterkant zodat warme lucht eenvoudig kan wegkomen. Gebruik bij voorkeur ook niet een verlengsnoer of stekkerdoos wanneer je meerdere apparaten hierop aan wil sluiten. Sluit je wel meerdere apparaten aan op de stekkerdoos zoals een koelkast, vriezer, wasmachine en droogtrommel? Dan heb je kans dat er kortsluiting ontstaat.

Kan een minicooler ook verwarmen?

Minicoolers hebben in veel gevallen de optie om de inhoud ervan te verwarmen. Door deze warmhoudfunctie kun je ook etenswaren warm houden. Handig wanneer je veel onderweg bent in de auto of vrachtwagen. Minicoolers hebben daarnaast vaak een 12 Volt aansluiting waardoor ze eenvoudig werken in een auto.

Wat betekent thermo-elektrisch?

Een thermo-elektrische koelkast beschikt over een peltier element. Dit elektrische component is handig want hierdoor kan een koelkast niet alleen koelen maar ook verwarmen. Is het op een warme zomerdag 20 graden dan kan een thermo elektrische koelkast tot wel 0 graden koelen. Tegelijkertijd is de maximale temperatuur 65 graden wanneer je de warmhoudfunctie gebruikt.

Welk soort koelmiddel wordt gebruikt bij koelkasten?

Het meest gebruikte koelmiddel is R600a. Dit wordt ook wel isobutaan genoemd. Omdat deze gassoort niet erg schadelijk is voor de ozonlaag wordt dit ook gebruikt in deodoranten. Daarnaast heeft R600a geen broeikaseffect.

Wat zijn vershoudzones bij een koelkast?

Vershoudzones zijn aparte plekken in de koelkast waar je andere soorten producten kunt bewaren zoals vlees, vis en groenten. Je houdt ze in de vershoudzones gescheiden van de normale producten in de koelkast. Sommige vershoudzones hebben temperatuurregelaar. Er bestaan zelfs vershoudzones waar de luchtvochtigheid en een dag- en nachtritme is in te stellen.

Hoe stel ik de temperatuur in van mijn koelkast?

Bijna iedere koelkast beschikt over een regelbare thermostaat. De temperatuur in een koelkast moet ongeveer tussen de 3 en 4 graden liggen. Deze temperatuur is het beste om eten en drinken in te bewaren. Je kunt de temperatuur veranderen door de draaiknop te gebruiken. Deze zit meestal binnenin de koelkast. Uit hoeveel standen je kunt kiezen is afhankelijk van welke koelkast je kiest.

Is een minibar hetzelfde als een mini koelkast?

Minibars zie je vaak in hotelkamers. Deze minibars zijn vaak netjes weggewerkt in een kastje of onder een bureau. Een minibar is in feite hetzelfde als een mini koelkast. Het is de kleinere versie van een normale koelkast. Minibars en mini koelkasten zijn vaak geluidsarm waardoor ze ideaal zijn voor in een slaapkamer.

Wat zijn goede merken minicoolers en mini koelkasten?

De bekendste merken minicoolers zijn Nedis, Mobicool en Balvi. Dit zijn merken die qua prijs/kwaliteitsverhouding goed zijn. Goede en betrouwbare merken minibars en mini koelkasten zijn onder andere Bartscher, Exquisit, Husky en Salora.

Wat betekent noFrost?

No Frost is een functie die vaak voorkomt bij moderne koelkasten of vriezers. No Frost zorgt ervoor dat lucht en vocht wordt weggezogen. Met enige regelmaat ontdooit de koelkast of vriezer automatisch. Het aanwezige ijs wordt verdampt en vervolgens wordt de droge lucht teruggeblazen. Het resultaat is dat er geen ijslaag kan ontstaan. Het grote voordeel is dat je niet zelf met een krabbertje de koelkast of vriezer hoeft te ontdooien.

Wat betekent lowFrost?

Low Frost wordt soms ook wel Smart Frost genoemd. Low Frost is een functie die bij vriezers wordt gebruikt. Het betekent dat de ijsvorming die in vriezers voorkomt minder snel plaatsvindt. Door gebruik te maken van verdampleidingen in de wand van het apparaat krijgt vocht amper kans te veranderen in een ijslaag. Het verminderd de kans op ijsvorming, maar helemaal tegengaan lukt soms niet. Het voordeel is dat je zelf minder vaak hoeft te ontdooien.

Wat is een 0-graden Freshzone?

Koelkasten ontwikkelen zich altijd door. Een relatief nieuwe functie is de 0-graden Freshzone. Een 0-graden zone is meestal een lade of vak in de koelkast waarin de temperatuur ongeveer 0 graden is. Verse producten zoals groentes en fruit zijn daardoor gemiddeld tot wel 3 keer zo lang houdbaar. Het voordeel is dat je hierdoor minder eten hoeft weg te gooien. Soms is het mogelijk de luchtvochtigheid en/of temperatuur in te stellen. Fruit heeft bijvoorbeeld een vochtigere lucht nodig om langer goed te blijven. Bewaar je vlees dan kun je dat het beste zo koud mogelijk bewaren.

Wat is het voordeel van een vrijstaande koelkast?

Kies je voor een inbouwkoelkast of voor een vrijstaande koelkast? Het grootste voordeel van een vrijstaande koelkast is dat je hem eenvoudig verplaatst. Inbouwkoelkasten kunnen perfect in het ontwerp van een keuken worden weggewerkt.

Hoeveel liter inhoud heb ik nodig?

Gemiddeld heb je voor één persoon een koelkast inhoud van 50 liter nodig.

Hoe ontdooi ik het vriesvak van een koelkast?

De meest eenvoudige manier om het vriesvak van je koelkast te ontdooien is door allereerst je koelkast uit te zetten. Je kunt dit doen door de stekker uit het stopcontact te halen, maar je kunt vaak ook de regelbare thermostaat uitdraaien. Dit is de knop die zich in het apparaat bevindt. Vervolgens kun je wachten totdat alles is ontdooid, maar om het proces sneller te laten verlopen kun je het volgende doen. Plaats een kom met heet water in het vriesvak. Check na 20 minuten of de ijslaag al is ontdooid? Is dit niet het geval? Vul de kom opnieuw met heet water, net zo lang totdat de ijslaag wel is gesmolten. Leg handdoeken neer op de bodem, zodat het gesmolten water hierin wordt geabsorbeerd.

Kan mijn koelkast in een schuur staan?

Een schuur is niet de meest ideale plek om een koelkast neer te zetten. Let bij het kopen van een koelkast altijd op de klimaatklasse. De klimaatklassen N, ST en T zijn niet echt geschikt voor in een schuur. Bij deze klassen moet de minimale omgevingstemperatuur namelijk 16 graden Celsius zijn. In een schuur is het echter al snel wat kouder dan 16 graden Celsius. Alleen de koelkasten met klimaatklasse SN blijven dan over. Bij deze klasse is de minimale temperatuur 10 graden Celsius. Er bestaat helaas geen klimaatklasse die geschikt is voor koudere omgevingen. Toch zijn er wel koelkastmerken die beweren geschikt te zijn voor koudere ruimtes zoals een schuur.

Hoe maak ik mijn koelkast schoon?

Beschikt jouw koelkast over een rekje of verwisselbaar deurvakje? Maak deze eenvoudig schoon in de vaatwasser of gebruik een afwasborstel met een sopje. De binnenkant van de koelkast kan je schoonmaken met een doekje en een sopje. Voor het sopje kan je afwasmiddel of allesreiniger gebruiken. Gebruik niet teveel en voeg hieraan bij voorkeur een eetlepel soda toe. Dit alles op ongeveer 5 liter water. Maak de binnenkant van de koelkast goed schoon en droog het met een hand- of theedoek.

Hoe verplaats ik een koelkast op de juiste wijze?

Het makkelijkste is een steekwagen te gebruiken. Heb je een mini koelkast, dan zijn er vaak 2 handgrepen ingebouwd waardoor je het apparaat eenvoudig kunt optillen. Mini koelkasten hebben als voordeel dat ze niet veel wegen. Hierdoor verplaats je ze makkelijk. Probeer koelkasten rechtop te vervoeren. Is de koelkast schuin of op de zijkant vervoerd? Lees de handleiding door, zodat je weet hoe lang je de koelkast rechtop moet laten staan. Beschik jij niet over een handleiding? Wacht dan voor de zekerheid tussen de 4 en 24 uur.

Hoeveel energie verbruikt een koelkast?

Wil je weten hoeveel energie je koelkast verbruikt? Check altijd eerst het energielabel van je koelkast. In webwinkels is het verplicht het energielabel te tonen aan consumenten. Op dit label staat ook aangegeven hoeveel kWh een koelkast jaarlijks verbruikt. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Binnen hoeveel tijd is een koelkast op temperatuur?

Heb jij je koelkast net geïnstalleerd? Je zult even geduld moeten hebben voordat deze de juiste temperatuur heeft bereikt. Meestal duurt dit zo’n 5 tot 24 uur. Pas na die tijd is het mogelijk de temperatuur in te stellen. Door experts wordt aanbevolen een temperatuur aan de houden van 3 á 4 graden Celsius.

Hoe lang kan een koelkast zonder stroom?

Heb je last van een stroomstoring en komt je koelkast zonder stroom te staan? De vuistregel van Liander luidt dat de inhoud van een koelkast ongeveer 16 uren lang goed blijft. Voorkom het onnodige openen van je koelkastdeur.

Waar koop ik een minibar?

Een minibar kopen doe je bij Mini-koelkasten.nl. Wij van Mini-koelkasten.nl zijn experts op het gebied van mini koelkasten, minibars, minicoolers, kleine vriezers en kleine wijnkoelkasten. Bestel je bij ons dan kan je rekenen op de beste service. Heb je een vraag over een koelkast? Stel je vraag aan één van onze koelkast experts. Iedere werkdag tussen 9.00 en 17.00 zitten zij klaar voor het geven van gratis advies.

Heeft dit je geholpen?