De geschiedenis van thee uitgelegd

Bijna iedereen heeft wel eens een kopje thee gedronken. Maar waar is thee van gemaakt en waar komt het vandaan? In dit artikel leggen we dat aan je uit.

Waar bestaat thee uit?

Voor het grootste gedeelte bestaat thee uit water. De samenstelling van je water is dus erg belangrijk. Bij het maken van thee wordt vooral mineraalwater aangeraden omdat mineraalwater een beetje kalk en bicarbonaat bevat. Zo kan er dus een laagje mineralen op de thee drijven en dat kan je waarnemen. Voor het klaarmaken van heet water maakt het niet uit of je een fluitketel of waterkoker gebruikt. De theezakjes bestaan vaak uit een netje met daarin opgedroogde bladeren van de thee plant genaamd Camellia sinensis. Thee die niet van deze theeplant komt is eigenlijk geen echte thee maar kruidenthee. Als jij je zakje thee door het hete water haalt dan komen er geur- en smaakstoffen vrij. Ook zit er vaak cafeïne in thee. Dit wordt ook wel theïne genoemd. Mensen worden hier wakker en alert van. Veel mensen nemen daarom in de ochtend een bakje thee of koffie. Het hangt er natuurlijk wel vanaf wat voor soort theezakje je gebruikt. Zo zijn er ook veel cafeïnevrije theezakjes.

De geschiedenis van thee

Thee komt van oorsprong uit China. Tientallen eeuwen geleden werd er al thee gedronken. Shen Nung, de uitvinder van landbouw volgens een Chinese legende vond thee in een bos rond 2700 voor Christus. Volgens het verhaal vielen er theebladeren van een struik in een pan met heet water. Dat rook vervolgens heel lekker. Maar volgens een boeddhistische legende is het weer op een hele andere manier ontstaan.

In het jaar 1610 kwam thee naar Europa. De VOC, wat staat voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie nam voor het eerst thee mee naar Europa. En in 1750 werd het transport van thee nog een stuk makkelijker door tableaus. Dat zijn tegels van hele fijne theebladeren. Thee werd hierdoor een enorm populair product.

Toen thee naar Nederland kwam in het begin van de 17e eeuw werd het eerst vooral gebruikt als geneesmiddel. Halverwege de 17e eeuw begonnen mensen het ook echt te drinken. Aan het einde van de 17e eeuw en het begin van de 18e eeuw werd het echt door heel Nederland gedronken en er werden zelfs theeceremonies gehouden.

Hoe wordt thee gemaakt?

De blaadjes van thee komen van de Camellia sinensis plant. De plant groeit voornamelijk in Azië en Afrika maar hij wordt tegenwoordig ook in Nederland geteeld. Op de theeplantages worden de blaadjes handmatig of met een machine geplukt. Daarna worden ze in de fabrieken verder verwerkt.  De blaadjes worden dan eerst gedroogd, gerold, gebroken en daarna fijn gemalen en in de zakjes gedaan.

Thee soorten

Er bestaan 6 verschillende soorten thee. Hieronder is een lijst weergeven met de verschillende soorten thee en 2 kruidenthee soorten:

Zwarte thee

Dit is misschien wel de bekendste theesoort. Dit is wereldwijd ook direct de meest gedronken theesoort. Deze theesoort is volledig geoxideerd en is het meest bewerkt. Ook is de smaak van deze thee soort vaak erg sterk. Zo is de thee vaak erg kruidig.

Witte thee

Deze thee soort staat ook wel bekend als ’the beauty of tea’. Witte thee wordt namelijk gemaakt van de bovenste knopjes en de mooiste stukjes van de bladeren. Daarom is witte thee niet bepaald te vergelijken met andere theesoorten. Witte thee wordt dus ook wel beschouwd als een van de mooiste en zachtste theesoorten die bestaan.

Groene thee

Deze theesoort is gezond en heeft een stuk minder cafeïne dan zwarte thee. Deze theesoort is erg populair in Nederland. De smaak van groene thee is fris en ook wel een beetje zoet.

Oolong thee

Oorlong thee wordt ook wel de blauwe thee genoemd. Niet omdat de thee blauw is, maar omdat de smaak een beetje tussen zwarte en groene thee inzit. De thee groeit in het noorden van Taipei en is daarom uniek door zijn klimaat en bodem. De smaak van de thee kan variëren van een frisse en bloemige smaak naar een fruitige en zoete smaak.

Pu-Ehr thee

De basis van deze thee is dezelfde als die van groene thee. Het verschil is alleen dat deze thee lang moet rijpen. Het is dus een beetje hetzelfde als met wijn. Hoe langer je de fles laat staan, hoe lekkerder hij wordt. Door het rijpen ontstaat een unieke smaak en aroma. De smaak van deze theesoort is een beetje nootachtig met een aardse smaak.

Matcha thee

Matcha thee is een vermalen thee uit Japan. Deze groene theesoort is een goede kwaliteitsthee die ook vaak verwerkt wordt in Japanse gerechten. De thee heeft veel positieve effecten op het lichaam. Het werkt namelijk opwekkend en stimulerend, maar het kan ook een rustgevend effect hebben. De smaak van de thee is een soort sterke variant van de groene thee.

Kruidenthee

De naam van deze thee zegt het eigenlijk al. Deze thee is gemaakt van natuurlijke kruiden. Van deze theesoort word je rustig en daarom is deze dus geschikt om voor de nacht te nemen. Over het algemeen ervaren mensen een betere nachtrust. De smaak is oneindig en verschilt heel erg in welke soort kruidenthee je neemt.

Vruchtenthee

De vruchtenthee is zowel warm als koud te drinken. Deze thee is sinds enkele jaren erg populair en bevat echte stukjes fruit. Deze thee is dus erg populair en met name bij kinderen. Dit is een zoete en smaakvolle thee.

Wat is de beste soort thee om te drinken?

De soorten thee die geen suiker bevatten zijn sowieso het gezondste te drinken. Toch zit er nog wel een verschil in welke thee gezonder is. Zo zijn de zwarte en groene thee het beste om te drinken. Die twee theesoorten hebben positieve effecten op je gezondheid. Zo zorgen ze ervoor dat je bloeddruk wordt verlaagd maar ook verkleinen ze de kans op een beroerte. Echter moet je er niet te veel van drinken omdat in sommige theeën cafeïne zit. Uiteindelijk moet je voorkomen dat je daar te veel van binnenkrijgt. Er wordt aangeraden om dus niet meer dan 4 kopjes thee per dag te drinken.

Hoe zet je het beste thee?

Thee klaarmaken kan op allerlei verschillende manieren. Vroeger verwarmde men water men een pannetje en vuur. Een tijd later werden fluitketels uitgevonden. Tegenwoordig kunnen we met één druk op de knop heet water klaarmaken. Het bekendste apparaat in Nederlandse en Belgische huishoudens is de waterkoker, terwijl in kantoorpanden de heetwaterdispenser populair is.

Heeft dit je geholpen?