Kun je de afvoerslang van een airco verlengen?

Stel je voor: het is een warme zomerdag en je hebt net je gloednieuwe mobiele airco uit de doos gehaald. Je volgt de instructies om hem in te stellen en dan, net als je denkt dat je klaar bent om te ontspannen in een koele kamer, realiseer je je dat de slang niet lang genoeg is om bij het raam te komen. Wat nu? Kun je de slang van een mobiele airco verlengen? Als je dit jezelf afvraagt, ben je op de juiste plek! In deze blog gaan we dieper in op de vraag of het mogelijk is om de slang van een mobiele airco te verlengen en wat je moet weten voordat je dit doet.

De slang van de mobiele airco langer maken?

In theorie is het mogelijk om de slang van een mobiele airco te verlengen, maar het is niet aan te raden omdat het de efficiëntie van de airco kan verminderen. De slang van een mobiele airco is ontworpen om warme lucht af te voeren en als de slang te lang wordt, kan de luchtstroom vertragen en de efficiëntie van de airco verminderen. Dit kan leiden tot een verminderde koeling en een hoger energieverbruik, waardoor de airco meer energie moet verbruiken om dezelfde temperatuur te bereiken.

Bovendien kan het verlengen van de slang van een mobiele airco het risico op lekkage vergroten. De slang is ontworpen om een ​​specifieke hoeveelheid luchtstroom aan te kunnen en als de slang wordt verlengd, kan er drukverlies optreden waardoor de slang kan gaan lekken.

Als het verlengen van de slang van een mobiele airco absoluut noodzakelijk is, moet je ervoor zorgen dat je een slang gebruikt van dezelfde diameter en materiaal als de originele slang en dat de totale lengte van de slang niet meer dan 1,5 meter langer is dan de originele lengte. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de verlengde slang goed is bevestigd om lucht- en drukverlies te voorkomen.

Tips voor het verlengen van de slang

Als je besluit om de slang van je mobiele airco te verlengen, zijn hier een aantal tips om ervoor te zorgen dat je dit op een veilige en efficiënte manier doet:

 1. Gebruik een slang van dezelfde diameter en materiaal als de originele slang van de airco. Hierdoor blijft de luchtstroom consistent en verlies je geen efficiëntie.
 2. Verleng de slang niet meer dan 1,5 meter langer dan de originele lengte. Anders kan dit de efficiëntie van de airco verminderen en kan er drukverlies optreden.
 3. Zorg ervoor dat de verlengde slang stevig is bevestigd om lucht- en drukverlies te voorkomen. Dit kan worden gedaan met behulp van slangklemmen of tape.
 4. Plaats de mobiele airco zo dicht mogelijk bij het raam of de afvoeropening. Hierdoor hoeft de slang niet te ver worden uitgerekt, wat de efficiëntie van de airco kan verminderen.
 5. Maak regelmatig de filters van de mobiele airco schoon. Dit zorgt ervoor dat de luchtstroom niet wordt belemmerd en de efficiëntie van de airco niet vermindert.
 6. Controleer regelmatig de condensatiebak van de mobiele airco en zorg ervoor dat deze niet overloopt. Dit kan de efficiëntie van de airco verminderen en leiden tot waterlekkage op de vloer.
 7. Overweeg om een ​​afvoerpijp te gebruiken om de warme lucht uit het raam of een andere opening in de buurt af te voeren, als dit mogelijk is. Dit kan handig zijn als je de airco in een kamer wilt gebruiken waar het raam niet dichtbij genoeg is om de slang te bereiken.
 8. Gebruik een raamafdichtingkit: Een raamafdichtingsset voor een mobiele airco is een accessoire dat wordt gebruikt om een mobiele airconditioner aan te sluiten op een raamopening, zodat de warme lucht uit de kamer wordt afgevoerd en de gekoelde lucht binnen blijft. Het is ontworpen om de efficiëntie van de mobiele airco te verbeteren en het comfort in de kamer te verhogen.

Onthoud dat hoewel het mogelijk is om de slang van een mobiele airco te verlengen, het meestal niet wordt aanbevolen omdat dit de efficiëntie van de airco kan verminderen. Het kan zelfs ervoor zorgen dat je geen garantie meer hebt op je mobiele airco. Houdt dit dus in gedachten.

Gebruik een raamafdichtingkit

Een raamafdichtingsset voor een mobiele airco is een accessoire dat wordt gebruikt om een mobiele airconditioner aan te sluiten op een raamopening, zodat de warme lucht uit de kamer wordt afgevoerd en de gekoelde lucht binnen blijft. Het is ontworpen om de efficiëntie van de mobiele airco te verbeteren en het comfort in de kamer te verhogen.

Een typische raamafdichtingsset bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder:

 1. Een adapterplaat: Dit is een verstelbare plaat die op het raamkozijn wordt bevestigd en waarop de mobiele airco kan worden geplaatst.
 2. Een afvoerslang: Dit is een flexibele slang die de warme lucht uit de kamer afvoert en die is aangesloten op de mobiele airco.
 3. Afdichtingsstrips: Deze worden gebruikt om eventuele openingen tussen de adapterplaat en het raamkozijn te dichten, zodat er geen warme lucht naar binnen kan komen.

Een raamafdichtingsset kan worden gebruikt met de meeste mobiele airconditioners en is verkrijgbaar in verschillende maten om te passen bij de grootte van het raam. Het kan ook worden aangepast aan verschillende soorten raamopeningen, zoals schuiframen en kantelramen.

Kortom, een raamafdichtingsset voor een mobiele airco is een handige en efficiënte manier om de efficiëntie van een mobiele airco te verbeteren en het comfort in de kamer te verhogen. Het is een onmisbaar accessoire voor iedereen die een mobiele airconditioner gebruikt om hun huis te koelen.

Geniet van je koele kamer!

Dus, of je nu een korte slang hebt of gewoon wat extra lengte nodig hebt om je mobiele airco perfect te plaatsen, het verlengen van de slang kan een praktische oplossing zijn. Toch wordt het niet altijd aangeraden. Lees voor de zekerheid altijd eerste de handleiding door of vraag de winkel waar je de mobiele airco koopt voor advies. Denk sowieso om dat je de juiste maat slang gebruikt en dat je de slang en afdichting goed installeert om de efficiëntie van je airco te behouden. Met deze tips kan je optimaal genieten van een koele en comfortabele zomer! En als je nog meer vragen hebt over het gebruik van een mobiele airco, dan staan wij altijd klaar om je te helpen. Blijf cool!

De beste mobiele airco’s op één plek

Ben je nog niet in het bezit van een mobiele airco, maar breekt het zweet je uit? Bekijk alle mobiele airco’s op www.airco-point.nl. Hier vind je een groot assortiment mobiele airco’s, ventilators en mobiele aircoolers. Kom je er even niet uit of wil je snel gratis advies van een échte airco expert? Neem contact op met onze experts door te bellen naar 085-1118866 of stuur je vraag naar info@shopping-point.nl. Onze mensen helpen je graag!

Heeft dit je geholpen?