Overal waar je komt zie je ze steeds meer. Op daken, in weilanden of langs de snelwegen. Het aantal zonnepanelen in Nederland groeit enorm. Dat komt door de steeds groter wordende vraag naar duurzame energiebronnen. Zonnepanelen zijn handig voor op het dak van je huis, want dit bespaard je in de portemonnee. Waarschijnlijk heb jij binnen 2 jaar je panelen makkelijk terugverdiend. Maar niet alleen voor huizen zijn zonnepanelen een mooi alternatief. Ook voor voertuigen zoals boten, campers en caravans zijn panelen een mooie aanvulling.
Aangezien er nog veel onzekerheden en onduidelijkheden over zonnepanelen zijn willen wij in dit artikel hier extra aandacht aan besteden. We proberen een zo goed mogelijk beeld van zonnepanelen te geven en misvattingen onder de loep te nemen. Ook beschrijven we de voor- en nadelen van zonnepanelen. Maar allereerst leggen we even uit wat zonnepanelen nou precies zijn.
Wat is een zonnepaneel precies?
Een zonnepaneel is simpel gezegd een paneel die zonlicht weet om te zetten in energie. In dit geval elektriciteit. Omdat er bijna altijd zonlicht is, is het duurzame energie. Doordat we steeds meer gebruik maken van deze alternatieve energiebron hopen we in de toekomst minder of zelfs helemaal geen fossiele brandstoffen meer te hoeven gebruiken. En onze overheid stimuleert het gebruik van zonnepanelen ook nog eens met aantrekkelijke subsidies en regelingen. Vandaar dat een zonnepaneel op je dak wel eens erg interessant kan zijn. Het betaald zich vaak relatief snel terug.
Waarvan worden zonnepanelen gemaakt?
Zonnepanelen worden grofweg van een aantal materialen gemaakt. Ten eerste van monokristallijn. Dit zijn meteen de allerbeste panelen met het meeste rendement. Waarom monokristallijn het efficiëntst werkt heeft te maken met de hoge lichtgevoeligheid van dit materiaal. Naast monokristallijn is er ook nog polykristallijn. Panelen met dit materiaal werken iets minder efficiënt en hebben dus ook een lager rendement. De minst presterende paneel is die met dunne film als materiaalsoort. Het rendement is hierbij het laagst.
Waarom zou ik een zonnepaneel willen?
Ben je nieuwsgierig wat de voordelen zijn van het aanschaffen van zonnepanelen? Door een zonnepaneel of meerdere zonnepanelen ben je een stapje dichterbij een zelfvoorzienend huis. In een tijd met hoge energierekeningen kan dit wel eens jouw financiële redding zijn. Niet meer afhankelijk zijn van de sterke schommelingen op de energiemarkt. Natuurlijk is het zo dat hoe meer panelen je hebt, hoe meer voordeel je hierbij zal hebben. Ook jouw eigen energieverbruik en de kwaliteit van jouw panelen hebben invloed op het succes.
Waarvoor kan ik zonnepanelen gebruiken?
Je kunt zonnepanelen installeren op het dak van je huis. Maar naast panelen voor je huis zijn er ook panelen voor een camper, caravan of boot. Dit zijn vaak kleinere panelen die stroom opslaan voor je voertuig. Hierdoor ben je minder afhankelijk van ligplekken en staanplaatsen met stroomvoorzieningen. Je maakt zelf stroom en bepaald helemaal zelf waar je aanlegt.
Energieneutraal, dat wil je toch!
Het lijkt misschien nog een ver van je bed show, een energieneutraal huis. Maar de overheid wil ons zo snel mogelijk die kant op duwen met subsidies en andere aantrekkelijke belastingvoordelen. En voor onze aarde zou dat ook het allerbeste zijn. Zogenaamde groene stroom, afkomstig van wind en zon zorgt voor geen uitstoot. De energiebronnen raken nooit uitgeput. Een zonnepaneel brengt je een stapje dichterbij een energieneutraal huis.
Werken zonnepanelen beter in warme landen?
Een groot misverstand is dat zonnepanelen hier in Nederland minder goed zouden werken dan in warme landen. In Spanje schijnt toch immers veel meer de zon dan hier in het koude Nederland? En in de winter zal een zonnepaneel wel minder goed werken dan in de zomer, toch? Van deze theorieën klopt gelukkig niets. Een zonnepaneel is afhankelijk van zonlicht en werkt niet beter bij warmte. Integendeel. Een paneel werkt zelfs beter bij koudere temperaturen. Een felle zon en een koude winter, dan presteren de panelen het best.
Van het gas af is makkelijker met een zonnepaneel
We wilden het al wat langer. Van het gas af! De aardbevingen in Groningen en de oorlog met Rusland. Zomaar twee goede redenen om te stoppen met het gasverbruik in huizen en gebouwen. Een zonnepaneel kan jou wel eens flink wat geld besparen op termijn. Misschien wordt het wel eens tijd om na te denken over het elektrisch verwarmen van je huis. Met een elektrische kachel kun je heel gericht één kamer verwarmen waar jij op dat moment bent. De stroom wek je gewoon zelf op. En wat te denken van een bloedhete zomerdag. Je kunt als het eventjes meezit je mobiele airco laten draaien op zelfgemaakte stroom. Wil je nog energiezuiniger zijn, dan kun je een ventilator kopen en genieten van heerlijke koele bries. Of zonnepanelen écht de absolute toekomst zijn, dat is de vraag. Maar jij kunt wel profiteren van alle persoonlijke voordelen van zo’n apparaat. Het is lang niet zo gek om eentje te laten plaatsen als je je bedenkt dat we vroeg of laat toch een keer zullen moeten omschakelen. Hieronder geven we nog een overzichtje met de voor- en nadelen op een rij.
De voordelen van een zonnepaneel
Het eerste voordeel van een zonnepaneel is dat ze besparen op je energierekening. Je wekt eigen stroom op en dat scheelt je iedere maand een dikke rekening. Ten tweede heb jij niet alleen hier voordeel bij, ook de natuur. De aarde verdiend beter te worden behandeld, en jij kan direct een stap in de goede richting zetten. Alle beetjes helpen! Bij voertuigen zoals campers, caravans en zelfs boten is het derde voordeel natuurlijk dat je niet afhankelijk bent van specifieke ligplekken of standplaatsen. Ben jij een weekendje weg met je bootje en zie jij een prachtig plekje om te overnachten, maar is er geen stroomvoorziening aanwezig? Met een zonnepaneel leg jij overal aan waar jij dat wil. Tot slot is een paneel ook echt wel duurzaam. De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van 25 jaar of zelfs langer. Als jij je bedenkt dat je waarschijnlijk na 2 jaar al winst draait, dan kun je nagaan hoeveel voordeel je hiermee kan behalen. Hoe snel je een paneel terugverdiend is uiteraard afhankelijk van meerdere factoren zoals de kwaliteit van je paneel.
De mindere kanten van zonnepanelen
Ook zijn er natuurlijk wel een paar nadelen of aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Een zonnepaneel is minder effectief wanneer deze slecht worden geplaatst. Zorg er dus voor dat het paneel in de juiste hoek wordt geplaatst, gericht naar de zon. Het tweede punt is de investering zelf. Het is voor veel mensen een hap uit de portemonnee. Soms kunnen mensen het simpelweg niet betalen en dat is zonde. Een paneel verdiend zichzelf op termijn terug en daarna maak je minder kosten dan voorheen. Pure winst dus. Ook voor mensen met een beperkter budget zou een paneel voordelig kunnen zijn. Het laatste nadeel van een zonnepaneel is dat ze qua uiterlijk en vormgeving je dak niet echt mooier maken. De uitstraling van je dak veranderd enorm. Heb je een plat dak, dan heb je hier natuurlijk weer geen last van. Maar heb je net prachtige nieuwe dakpannen aangeschaft? Tsja, dan worden deze bedekt door de panelen. Ieder voordeel heeft z’n nadeel.