Wie heeft de ventilator uitgevonden, en wanneer gebeurde dat?

Een ventilator is net zoals een mobiele airco een prachtig hulpmiddel voor in een bloedhete zomer. Mensen willen gewoon een beetje verkoeling. Zo kunnen we makkelijker de zomer doorkomen, zonder al teveel zweetdruppels. In dit artikel neem ik je mee in de geschiedenis van de ventilator. Wie heeft ooit de ventilator uitgevonden, en hoe kwam diegene op het idee?

Uitvinder van de elektrische ventilator

Eigenlijk is de elektrische ventilator best een oude uitvinding. In 1882 werd de elektrische ventilator uitgevonden door Schuyler Skaats Wheeler. Schuyler Skaats Wheeler was een Amerikaanse elektrisch ingenieur en producent. Skaats Wheeler is geboren in 1860 in New York (Verenigde Staten). Hij was de zoon van een advocaat. Eerst werkte Schuyler Skaats Wheeler als elektricien, maar later werd hij uitvinder van verschillende elektrische apparaten zoals de ventilator. Het specialisme van Wheeler Skaats was energiezuinige apparaten uitvinden.

De uitvinding van de ventilator

De uitvinding van de ventilator ging zo. Skaats Wheeler plaatste in 1882 een 2-blads propeller op een draaiende motor. Skaats Wheeler was in die tijd nog maar 22 jaar oud. De uitvinding van de ventilator stond bekend als de ”buzz fan”. Later kreeg Skaats Wheeler nog een prijs voor de uitvinding van de ventilator. Toen de ventilator nog maar net uitgevonden was, was Philip H. Diehl zo slim om de ventilatorbladen op een naaimachine motor te zetten. Deze ventilator hing hij aan een plafond. De uitvinding van de plafondventilator was vanaf dat moment een feit. Philip H. Diehl kreeg zelfs octrooi op zijn uitvinding. In de loop van de tijd zijn constant verbeteringen aangebracht aan ventilatoren. Ook werden steeds meer ventilatoren uitgevonden. Ventilatoren zijn enorm belangrijk geworden voor ons als mensen. Niet alleen zijn ventilatoren belangrijk voor warme zomerdagen. Ook ontzettend veel apparaten gebruiken een ventilator. Computers beschikken over een ventilator, zodat deze niet oververhit raken. Auto’s hebben ventilatoren, zodat je ook kunt genieten van de koele lucht tijdens het autorijden. Veel apparaten en machines hebben een ventilator nodig om af te koelen. Ventilatoren worden nog steeds verbeterd. Daardoor kunnen we ooit de perfecte ventilator kopen. De belangrijkste verbeteringen gaan over het energieverbruik van ventilatoren. Energiezuinige ventilatoren zijn populair en gewild. Wil je een ventilator bestellen, kijk dan dus ook eens naar het energielabel.

Heeft dit je geholpen?