Welke problemen kunnen zich voordoen met deurbellen?

Je zit gezellig op de bank een film te kijken en plotseling gaat de deurbel. Je staat op, loopt naar de deur en doet open, maar er is niemand te zien. Was het een grapjas of een verkeerde deur? Of misschien was het de deurbel zelf die een loopje met je nam en gewoon besloot om zomaar af te gaan. Het kan allemaal gebeuren met deurbellen. Die kleine, maar toch belangrijke apparaten die ons laten weten wanneer er iemand aan de deur staat. Maar net als alle elektronische apparaten kunnen deurbellen soms kuren hebben en voor verrassingen zorgen. In dit artikel zullen we enkele veelvoorkomende problemen met deurbellen bespreken en hoe je deze kunt oplossen. Dus ga er lekker voor zitten, zet je deurbel op stil en lees verder!

Veelvoorkomende problemen bij deurbellen

Er zijn verschillende problemen die zich kunnen voordoen met deurbellen. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen:

 1. De deurbel werkt niet: Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals een defecte deurbelknop, een kapotte transformator of bedrading, of een defecte bel.
 2. De deurbel gaat af zonder dat er op de knop is gedrukt: Dit kan worden veroorzaakt door een kortsluiting in de bedrading of door interferentie van andere elektrische apparaten.
 3. De bel klinkt zwak of helemaal niet: Dit kan worden veroorzaakt door een zwakke batterij in de belknop, een slechte verbinding tussen de belknop en de bedrading, of een defecte bel.
 4. De bel gaat af maar blijft niet lang genoeg: Dit kan worden veroorzaakt door een slechte verbinding tussen de bel en de bedrading of door een defecte bel.
 5. De bel gaat af maar het geluid is vervormd: Dit kan worden veroorzaakt door een slechte verbinding tussen de bel en de bedrading, een defecte bel of een verkeerd geconfigureerde bel.
 6. De deurbel werkt niet wanneer het regent: Dit kan worden veroorzaakt door water dat de bedrading of de belknop binnendringt en kortsluiting veroorzaakt.

De beldrukknop is defect

Als de beldrukknop van uw deurbel kapot is, kan het zijn dat jouw deurbel helemaal niet meer werkt of dat deze niet meer goed functioneert. Gelukkig is het vervangen van een beldrukknop meestal een vrij eenvoudige klus. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een kapotte beldrukknop te vervangen:

 1. Schakel de stroom uit: voordat je begint met het vervangen van de beldrukknop, moet je ervoor zorgen dat de stroom naar de deurbel is uitgeschakeld om elektrische schokken te voorkomen.
 2. Verwijder de oude beldrukknop: de meeste beldrukknoppen zijn bevestigd met schroeven. Verwijder deze schroeven en haal voorzichtig de oude beldrukknop los van de muur.
 3. Maak de bedrading los: met behulp van een schroevendraaier kun je de bedrading van de oude beldrukknop losmaken.
 4. Installeer de nieuwe beldrukknop: sluit de bedrading aan op de nieuwe beldrukknop en bevestig deze stevig aan de muur met behulp van de schroeven.
 5. Schakel de stroom weer in: nadat je de nieuwe beldrukknop hebt geïnstalleerd, kun je de stroom weer inschakelen en testen of de deurbel correct werkt.

Deurbel gaat zomaar af zonder dat iemand de bel indrukt

Als uw deurbel af gaat zonder dat er op de knop is gedrukt, kan dit een teken zijn van een storing in het elektrische systeem van uw deurbel. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken van dit probleem en hoe u deze kunt oplossen:

 1. Storing in de bedrading: een van de meest voorkomende oorzaken van een deurbel die afgaat zonder indrukken, is een storing in de bedrading. Dit kan worden veroorzaakt door blootstelling aan vocht, beschadiging van de bedrading, of een slechte verbinding. Controleer de bedrading rondom uw deurbel om te zien of er zichtbare schade is of dat deze blootgesteld is aan vocht.
 2. Interferentie van andere elektronische apparaten: soms kan de deurbel afgaan als gevolg van interferentie van andere elektronische apparaten in de buurt, zoals mobiele telefoons of draadloze apparaten. Probeer de locatie van uw deurbel te verplaatsen of controleer of er andere apparaten zijn die storing veroorzaken.
 3. Slechte transformator: als uw deurbel een transformator gebruikt om de stroom te regelen, kan een defecte transformator ervoor zorgen dat de deurbel zonder reden afgaat. Controleer de transformator om te zien of deze correct werkt en vervang deze indien nodig.
 4. Vochtproblemen: als uw deurbel nat wordt als gevolg van regen of vochtige omstandigheden, kan dit leiden tot kortsluiting en ervoor zorgen dat de deurbel zonder reden afgaat. Controleer de deurbel om te zien of er vochtproblemen zijn en los deze op.
 5. Deurbel stoort met die van de buren. Het komt soms voor dat jouw draadloze deurbel op dezelfde frequentie werkt als die van de buren. Kies dus altijd voor een deurbel met een gecodeerd signaal, waardoor storingen amper meer voorkomen.

Teveel obstakels tussen de beldrukker en de ontvanger

Als er teveel obstakels tussen de beldrukker en de ontvanger zijn, kan dit interferentie veroorzaken en de signaalsterkte verzwakken. Dit kan resulteren in een verminderde werking van de deurbel. Hier zijn enkele mogelijke oplossingen:

 1. Verplaats de ontvanger: Als de ontvanger zich te ver van de beldrukker bevindt, kan dit het signaal verzwakken. Probeer de ontvanger te verplaatsen naar een locatie die dichter bij de beldrukker ligt en minder obstakels heeft tussen de twee.
 2. Verminder het aantal obstakels: Probeer de obstakels tussen de beldrukker en de ontvanger te verminderen. Dit kan betekenen dat je meubels of andere objecten verplaatst die het signaal verstoren.
 3. Gebruik een signaalversterker: Als het verplaatsen van de ontvanger niet mogelijk is, kun je overwegen om een signaalversterker te gebruiken. Dit apparaat versterkt het signaal en helpt het te overwinnen wanneer er obstakels zijn tussen de beldrukker en de ontvanger.
 4. Kies voor een andere frequentie: Sommige deurbellen hebben verschillende frequentieopties beschikbaar. Als het probleem aanhoudt, kun je proberen om de frequentie van de deurbel te wijzigen om interferentie te verminderen.
 5. Upgrade naar een draadloze deurbel met meerdere ontvangers. Als je huis veel obstakels heeft, overweeg dan om over te stappen naar een draadloze deurbel die meerdere ontvangers heeft. Hierdoor kun je meerdere ontvangers op verschillende locaties plaatsen en zorgen voor een betere ontvangst van het signaal.

De allerbeste tip is echter om een draadloze deurbel te kiezen met veel bereik. Een gemiddelde woning in Nederland en België heeft meestal wel genoeg aan een draadloze deurbel met een bereik van 50 meter. Toch hebben veel deurbellen soms een bereik van wel 100, 200 of 300 meter. Qua prijs maakt het vaak niet veel uit, dus kies een deurbel met wat extra bereik. Zo weet je zeker dat je een sterk signaal hebt en de obstakels geen hindernis vormen.

Heeft dit je geholpen?