Wat zijn de Golf Majors?

De golfsport kent op het allerhoogste niveau verschillende Majors. Majors zijn de grootste internationale golftoernooien. Met deze toernooien kun je bij winst 100 punten ontvangen voor de wereldranglijst. En je krijgt een fors bedrag en privileges voor in de toekomst.

Er zijn op dit moment 4 verschillende Majors. The Masters, US Open, The Open en de PGA Championship. Deze gaan we op een rijtje zetten.

The Masters (Verenigde Staten)

Elk jaar is The Masters de eerste Major van het jaar. Dit is traditioneel. Volgens de Amerikanen is dit dé belangrijkste major van de 4. Het bijzondere aan The Masters is dat het hele toernooi op dezelfde golfbaan wordt gehouden. Namelijk Augusta National in Georgia, Amerika. Deze baan werd officieel geopend in 1933. En een jaar later in 1934 werd The Masters voor het eerst gespeeld. Toen heette dit toernooi Augusta National Invitational Tournament. De golfbaan is ontworpen door Bobby Jones, een oude golflegende. Dit heeft hij samen gedaan met clubvoorzitter Clifford Roberts. Sinds 1939 heet dit toernooi The Masters en werd dit toernooi tot op heden bijna ieder jaar gespeeld. Alleen in de oorlogsjaren 1943, 1944, 1945 werd dit toernooi niet gespeeld. In 2020 werd de Masters voor het eerst in al die jaren zonder publiek gespeeld. Dit kwam door Covid-19.

De Masters bezit ook over een traditie. De winnaar van de Masters wordt erelid van Augusta en krijgt het symbool hiervan, namelijk “the green jacket” uitgereikt door de winnaar van het jaar daarvoor. Hiernaast ontvangt de winnaar ook een mooi geldbedrag, ongeveer 2,7 miljoen dollar.
De recordhouder van de Masters is Jack Nicklaus. Nicklaus heeft de Masters maar liefst 6 keer gewonnen (1963, 1965, 1966, 1972, 1975 en 1986). Tiger Woods volgt hem met 5 overwinningen. De winnaar van de Masters mag levenslang meedoen aan de Masters en 5 jaar lang aan de drie andere Majors. Golfers die ‘levenslang’ recht hebben om mee te doen kunnen alsnog uitgesloten worden voor deelname aan de Masters. Namelijk wanneer de prestaties te veel onderdoen voor de rest van het deelnemersveld.

Je kunt namelijk niet zomaar meedoen aan de Masters. Van oorsprong is de Masters een invitatietoernooi en doen hieraan de minste mensen mee van alle Majors. Er zijn ook verschillende manieren om deel te nemen aan de Masters. Je kunt je namelijk ook kwalificeren door bepaalde goede prestaties.

US Open (Verenigde Staten)

Het tweede toernooi waar we het over gaan hebben is de US Open. De US Open vindt jaarlijks plaats in de Verenigde Staten en is opgericht in 1895. Dit toernooi werd voor het eerst gespeeld in Newport bij Newport Country Club. Dit is één van de oudste Amerikaanse golfclubs. De eerste editie van de US Open werd gewonnen door de Engelsman Horace Rawlins. Destijds deden er 11 deelnemers mee. De US Open heeft ieder jaar plaatsgevonden op enkele jaren na. Dit kwam door de 1e- en 2e wereldoorlog. De US Open wordt op een moeilijk geprepareerde baan gespeeld. Zo kan het voorkomen dat zelfs de winnaar geen eindscore onder par behaald.

Er zijn verschillende golfers die de US Open maar liefst 4 keer hebben gewonnen. Willie Anderson, Bobby Jones, Ben Hogan en Jack Nicklaus. Wanneer je tegenwoordig de US Open wint, krijg je ongeveer rond de 2 à 3 miljoen dollar als prijzengeld.

The Open (Groot Brittannië)

The Open Championship is een traditioneel golftoernooi. Dit toernooi wordt ook vaak British Open genoemd. The Open wordt gespeeld in het Verenigd Koninkrijk. Deze Major is de oudste die er is. The Open wordt namelijk al sinds 1860 gespeeld. De eerste editie werd gehouden op Prestwick in Schotland. Ook de tien volgende edities werden op Prestwick gehouden. Sindsdien wordt er geroteerd met verschillende golfbanen. Harry Vardon heeft de meeste edities gewonnen, namelijk 6 overwinningen. Wanneer je tegenwoordig The Open Championship wint krijg je tegen de 2 miljoen euro prijzengeld. Wanneer je de British Open wint mag je jezelf een heel jaar Champion Golfer of the Year noemen.
The Open wordt in het Verenigd Koninkrijk gespeeld en heeft ook veel edities waar er sprake is van veel regen en wind. Dan zie je ook dat de hele golfbaan vol is met zogenaamde golfparaplu’s. Dit is dus kenmerkend voor het weer in die regio. Bij andere Majors in Amerika kan het juist erg heet worden. Dan worden er juist paraplu’s tegen de zon gebruikt. Deze paraplu’s bevatten UV-bescherming.

PGA Championship (Verenigde Staten)

De laatste Major die we gaan behandelen is de PGA Championship. De eerste editie van de PGA Championship vond plaats in 1916 in New York. Dit toernooi wordt ieder jaar gespeeld in de Verenigde Staten en wordt telkens op een wisselende locatie gespeeld. Tot 2019 werd de PGA Championship ieder jaar, als laatste Major van het jaar, in het derde weekend van Augustus voor Labor Day gespeeld. Maar sinds 2019 wordt dit toernooi in mei gespeeld, in het weekend voor Memorial Day. De PGA is eigenlijk het enige toernooi waar alleen maar professionals aan meedoen.

Wanneer je de PGA wint word je automatisch uitgenodigd voor de andere 3 Majors. Evenals deelname aan het Players Championship voor de volgende 5 jaar. En daarnaast mag je je hele leven meedoen aan de PGA Championship en krijg je een lidmaatschap van de PGA Tour voor de volgende 5 seizoenen en voor de European Tour voor de volgende 7 seizoenen. Je krijgt ook prijzengeld wanneer je dit toernooi wint, namelijk 2,7 miljoen dollar.

Aan de PGA Championship doen maximaal 156 golfers mee. De meeste overwinningen staan op naam van Walter Hagen en Jack Nicklaus. Beide hebben ze het toernooi maar liefst 5 keer gewonnen. Daarachter volgt Tiger Woods met 4 overwinningen.

The Players Championship (Verenigde Staten)

The Players Championship is een golftoernooi met een grote prijzenpot. Hierdoor wordt dit toernooi door sommige mensen als 5de Major gezien. Maar toch is het geen Major. Alsnog gaan we dit toernooi ook nog benoemen door de beloningen die je voor dit toernooi wint.

The Players Championship is een toernooi met een hoge druk. Daarnaast zijn alle grote namen aanwezig. Sinds het jaar 2020 ontvangt de winnaar van dit toernooi een geldbedrag van maar liefst 2,7 miljoen dollar. Daarnaast krijg je een vijfjarige vrijstelling voor de PGA Tour, een driejarige uitnodiging voor The Masters en een driejarige vrijstelling voor de US Open, PGA Championship en voor The Open Championship.

Ook is dit toernooi erg belangrijk voor de wereldranglijst. Wanneer je dit toernooi wint ontvang je 80 punten voor de wereldranglijst. Dit toernooi is naast de Majors het grootste golftoernooi. Bij de Majors ontvang je als winnaar 100 punten voor de ranglijst.

Meeste zeges

In totaal zijn er genoeg Majors gespeeld. Maar wie heeft er nu de meeste Majors gewonnen?

Jack Nicklaus is degene met de meeste overwinningen. Namelijk 18 overwinningen. Hij heeft de Masters 6 maal gewonnen, US Open 4 maal, The Open 3 maal en PGA 5 maal. Na Jack Nicklaus is het Tiger Woods die de meeste overwinningen heeft. Hij heeft 15 verschillende edities gewonnen. 5 keer The Masters, 3 keer US Open, 3 keer The Open en 4 keer PGA.

Heeft dit je geholpen?