Wat is een ventilatorkachel en hoe werkt deze?

De wintermaanden breken weer aan. We zijn met z’n allen weer opzoek naar een klein beetje warmte. Heb je geen zin om je huis helemaal te moeten verwarmen met gas? Een elektrische kachel is dan een goed alternatief. Je zou een kachel als extra verwarming kunnen gebruiken, maar er zijn ook modellen die een ruimte volledig kunnen verwarmen. Misschien ben jij wel eens een ventilatorkachel tegengekomen. Maar wat is een ventilatorkachel eigenlijk en wat kun je ermee? Is een ventilatorkachel bijvoorbeeld geschikt voor ieder type ruimte of alleen voor bepaalde kamers? In dit artikel leggen we uit wat een ventilatorkachel is. Lees dus snel verder!

De ventilatorkachel uitgelegd

Een ventilatorkachel lijkt eigenlijk een beetje op een ventilator. Maar een normale ventilator gebruik je om jezelf koel te houden. Veel ventilatorkachels werken een beetje dubbel. Je kunt bijvoorbeeld koelen maar je kan er ook mee verwarmen. In de ventilatorkachel zit een soort gloeidraad. Deze wordt verwarmd. Met behulp van de ventilator blaast het apparaat de warme lucht eenvoudig de kamer of ruimte door die jij wilt verwarmen. Een groot voordeel hiervan is dat je hierdoor ook grotere ruimtes kunt verwarmen met hetzelfde vermogen.

Er zijn kachels waar handvaten aanzitten, waardoor je ze eenvoudig kunt meenemen. Maar naast de draagbare modellen zijn de meeste kachels ervoor bedoeld om ze op één plek neer te zetten. Neem bijvoorbeeld de Tristar KA-5140 ventilatorkachel. Dit is een ventilatorkachel die kan verwarmen, maar ook kan koelen voor op warme momenten. Voor kleine ruimtes zoals een werkkamer of een slaapkamer is dit ideaal. Bij grotere ruimtes wordt dit meestal afgeraden.

Er zijn verschillende ventilatorkachels met verschillende vermogens. Zo zijn er kachels met een vermogen van 600 Watt en kachels van 2000 Watt of meer. De capaciteit heeft invloed op hoe snel het apparaat een grote ruimte kan verwarmen. Let bij de aanschaf van een ventilatorkachel dus goed op wat voor ruimte je wilt gaan verwarmen.

Een nadeel van een ventilatorkachel is dat ze door de luchtstroom ook stof meeblazen. Mensen met allergieën kunnen hier vaak last van gaan krijgen. Het is niet handig om dit soort kachels in een garage of op zolder te zetten. Een ander nadeel is dat een ventilatorkachel een klein beetje geluid maakt. Dat komt doordat de ventilator een licht zoemend geluid afgeeft. Dit geluid is vergelijkbaar met een normale ventilator die je gebruikt tijdens warme zomerdagen. Deze kachel is prima te plaatsen in bijvoorbeeld een studentenwoning of een woonkamer.

Waar koop ik een ventilatorkachel?

Heb je na het lezen van dit artikel nog meer informatie nodig van een échte kachel expert? Wij van Airco-point.nl zijn specialisten op het gebied van klimaatbeheersing. Neem eens een kijkje in onze webwinkel of laat je adviseren door onze vakmannen. Je kunt ons bereiken per e-mail of telefoon. Ons telefoonnummer is 085-1118866 en mailen kan naar info@shopping-point.nl.

Heeft dit je geholpen?