Wat is een ventilator en hoe werkt het?

Op een warme zomerdag kan het soms moeilijk zijn om een beetje verkoeling te vinden in huis. Wanneer het overal in huis bloedheet is ben je als mens een stuk minder productief dan wanneer je een heerlijk koel briesje om je heen hebt hangen. Een ventilator biedt daarom een goede en relatief goedkope oplossing op deze momenten. In dit artikel leggen we uit hoe een ventilator werkt, welke begrippen je moet weten, welke type ventilatoren er zijn en waar je goed op moet letten voordat je een ventilator koopt.

Hoe werkt een ventilator?

Eigenlijk werkt een ventilator vrij simpel. Een ventilator heeft een aantal bladen die worden aangedraaid door het apparaat. Hierdoor wordt lucht aan de achterkant aangezogen en aan de voorkant uitgeblazen. De wind die hierdoor ontstaat is niet echt kouder geworden, maar voelt wel kouder aan doordat de lucht in beweging is. Een groot voordeel van een ventilator is dat het zonder teveel energie je goed helpt om af te koelen. Doordat de lucht langs je zweetdruppels wordt geblazen koel je af. De zweetdruppels verdampen en nemen je lichaamswarmte mee de lucht in.

Wil je een ventilator kopen, dan kom je veel verschillende soorten ventilatoren tegen. Of je nu in een winkel staat of online een bestelling doet. Een vloerventilator, staande ventilator, plafondventilator, torenventilator, tafelventilator of zelfs een luchtkoeler. Allemaal soorten ventilatoren die je zou kunnen kopen. Wat je keuze ook wordt, het is wel even verstandig om een aantal begrippen te leren kennen. Hierdoor weet je waar je op moet letten bij de aanschaf zodat jij een goede keuze kunt maken.

Eigenschappen en functies ventilator

Ventilatoren hebben veel verschillende eigenschappen en functies. We zullen de belangrijkste begrippen hier benoemen en toelichten.

Diameter van de korf

De diameter van de ventilatorkorf bepaald hoeveel lucht de ventilator in beweging kan zetten. Hoe groter de korf, hoe krachtiger de ventilator is. Een grotere korf kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer de ventilator op een grotere afstand staat.

Luchtstroomsterktes / snelheidsstanden

Over hoeveel luchtstroomsterktes of snelheidsstanden beschikt een ventilator. Hoe meer snelheidsstanden, hoe groter de kans is dat jouw favoriete sterkte erbij zit. Zo kun je genieten van zowel een zachte zeebries als een krachtige windvlaag.

Oscillatiefunctie / zwenkfunctie

Een oscillatiefunctie, ook wel zwenkfunctie genoemd helpt om de koele lucht in alle richtingen van de kamer te blazen. Wil je in alle hoeken van de kamer kunnen genieten van verkoeling dan blaast de ventilator de lucht horizontaal van links naar rechts. Praktisch elke ventilator beschikt over deze functie. Hoe groot de draaihoek is, verschilt wel per ventilator.

Geluidsniveau

Natuurlijk is het geluidsniveau niet onbelangrijk. Je wil niet alleen genieten van de koele lucht, maar ook van de rust in je leefomgeving. Veel ventilatoren maken toch wel een beetje geluid, wat best vervelend kan zijn wanneer je probeert te werken of te slapen. Het geluid wordt geproduceerd door de ventilatorbladen die door de lucht draaien. Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook ventilatoren zonder ventilatorbladen die bijna helemaal stil zijn.

Afstandsbediening

Veel ventilatoren worden geleverd met een afstandsbediening. Op deze manier kun je de ventilator van een afstand aan- en uitzetten. Naast de aan- en uitschakelaar is het vaak ook mogelijk de timerfunctie in te stellen, zodat de ventilator op bepaalde tijdstippen aan- en uitgaat. Een soortgelijke functie is de slaaptimer. Door de slaaptimer kun je met een gerust hart in slaap vallen en zal de ventilator na de ingestelde tijd automatisch uitschakelen.

App

Wat met een afstandsbediening kan, kan ook met een app voor op je mobiel of tablet. Veel moderne ventilatoren bestuur je met behulp van een applicatie. In het menu van de bijbehorende app zijn veel opties in te stellen die je met behulp van een afstandsbediening ook kunt instellen. Eén van de voordelen is dat je met de app ook hele tijdsschema’s kunt instellen wanneer de ventilator actief moet worden. Stel verschillende gebruikersprofielen in, zodat ieder persoon z’n eigen favoriete stand kan instellen.

Antislipvoetjes

Een ventilator staat vaak op een voet. Je wil natuurlijk dat de ventilator stevig op de vloer staat, en daarom bestaan er ventilatoren met antislipvoetjes. Deze zijn vaak gemaakt van rubber, waardoor het apparaat niet makkelijk verschuift of omvalt wanneer de ventilator beweegt. Antislipvoetjes voorkomen ook krassen op je vloer.

Veiligheid

De veiligheid bij apparaten moet altijd het belangrijkste zijn. Zeker als je kleine kinderen hebt, is het belangrijk dat deze kleintjes zich niet kunnen verwonden aan een apparaat. Gelukkig zijn ventilatoren bijna altijd wel veilig genoeg. Bijna alle ventilatoren beschikken namelijk over een ventilatorkorf die als veiligheid om de waaier heen zit. Hierdoor kunnen kleine kinderen niet met de handjes en vingers in de waaier terechtkomen. Maar er bestaan ook ventilatoren zonder korf. Probeer deze ventilatoren te vermijden wanneer je kinderen hebt. Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook bladloze ventilatoren, waardoor dit probleem ook opgelost is.

Tot slot beschikken veilige ventilatoren ook over een stopbeveiliging.

Vragen of opmerkingen?

Vond je dit artikel leuk of heb je vragen over het artikel? Neem gerust contact op met één van onze ventilator experts! Zij zitten iedere werkdag tussen 9.00 en 17.00 uur klaar om al jouw vragen te beantwoorden over ventilatoren en andere klimaatartikelen. Je kunt ons bereiken op 085-1118866. Neem ook eens een kijkje in onze webwinkel voor het gehele aanbod ventilatoren en airco’s.

Heeft dit je geholpen?