In herfstperiodes is er meestal redelijk veel wind. Gemiddeld meer dan op andere momenten. Soms is er zoveel wind dat er een storm ontstaat. Maar vanaf hoeveel wind noemen we iets een storm?
Wanneer er zeer harde wind is binnen een lagedrukgebied kan er sprake zijn van een storm. Een storm is pas een storm wanneer er op de schaal van Beaufort een windkracht is van 9 of hoger. Dit is het geval wanneer de windsnelheid minimaal 10 minuten gemiddeld tussen de 75 en 88km/u is.
Volgens het KNMI is er pas sprake van storm wanneer de windsnelheid gemiddeld minimaal een uur tussen de 75- en 88km/u is.
Als de windsnelheid minstens 10 minuten lang hoger is dan 90km/u, dan is er sprake van een zware storm en windkracht 10. Wanneer er een gemiddelde windsnelheid is van boven de 103km/u wordt dit een zeer zware storm genoemd (windkracht 11). Dit is op de schaal van Beaufort.
Sinds 2019 wordt er door het KNMI bij stormen met code rood of oranje een naam gegeven aan de storm. Recente voorbeelden hiervan zijn storm Ciara en Eunice.
Hoe ontstaat een storm?
In Nederland komen stormen eigenlijk het hele jaar door voor. De periodes van oktober tot en met maart hebben de grootste kans op zwaardere stormen. Tijdens deze periodes is het temperatuurverschil het grootst tussen het zuiden en het noorden van het noordelijk halfrond. Hierdoor zijn de luchtdrukverschillen groot en ontstaan depressies. Als de atmosfeer onrustig is kan er met een krachtige westelijke luchtstroom op 9 tot 10 kilometer hoogte in de ene na de andere stormdepressie de kusten bereiken. Hierdoor kunnen er meerdere stormen ontstaan.
De zwaarte van de storm wordt bepaald door de grootte van de luchtdrukverschillen. Storm hoeft niet per se te komen bij een lage luchtdruk. Het gaat dus om de verschillen in luchtdruk. Wanneer de luchtdruk snel verandert, neemt de wind vaak flink toe.
Gevolgen van een storm
Een storm zorgt vaak voor schade. Vaak leidt dit tot schade aan dakpannen en schoorstenen. Daarnaast zijn bossen vaak slachtoffer. Natuurlijk is het wel afhankelijk van hoe sterk de storm is. Wanneer er flinke stormen zijn kan de schade nog veel erger zijn. Op zee zullen er door storm hoge golven ontstaan waardoor schepen minder zicht hebben.
Hoe kun jij je beschermen tegen een storm?
Ten eerste is het niet verstandig tijdens een storm naar buiten te gaan. Daarom moet je met storm zoveel mogelijk binnenblijven. Zet de waterkoker aan voor een heerlijk warm kopje thee. Doe alleen de deur open wanneer iemand je deurbel indrukt. Maar wanneer je wel naar buiten moet is een stormparaplu erg verstandig te gebruiken. Een stormparaplu is speciaal ontwikkeld om je te beschermen tegen grote windkrachten en hoge windsnelheden. Een stormparaplu heeft een aerodynamische vorm en zorgt ervoor dat wind eenvoudig afgevoerd wordt. De wind krijgt simpelweg geen grip krijgt op je paraplu.
Ga je met de auto rijden dan is het van belang dat je beide handen aan het stuur houdt. Je auto kan door een rukwind zomaar opzij worden geduwd. Daarnaast zal je snelheid moeten verminderen. Ook moet je meer afstand houden ten opzichte van je voorligger en vermijd je bij voorkeur wegen met veel bomen.