Een minibar wordt door veel mensen ook wel een barmodel koelkast genoemd. Een minibar is een klein model koelkast die je kunt gebruiken als extra koelkast. Deze apparaten zijn zeer handig voor in kantoorruimtes, in een schuurtje of voor op je studentenkamer. Wist je dat veel mensen minibars meenemen voor op de camping? Ideaal want een vrijstaande minibar is klein, compact en licht. Je gooit hem zo achter in de kofferbak voor mee op de camping naar Zuid-Frankrijk. Een minibar is daarnaast ook ideaal om jouw alcoholische drankjes in te bewaren. Geef jij binnenkort een feestje dan is een minibar erg handig om als bijzetkoelkast te gebruiken. De meeste minibars hebben een breedte tussen de 44 en 57 centimeter en een hoogte tussen de 49 en 63 centimeter.
Een groot voordeel van een minibar is dat dit apparaat veel minder energie verbruikt in vergelijking met een grote koelkast. Ook neemt een minibar veel minder plaats in gebruik, waardoor je ruimte overhoudt voor andere apparaten. Woon je in een kleine studio of studentenkamer, dan is het kopen van een minibar nog niet zo’n slecht idee. Ben jij in je eentje dan is een minibar ideaal om er je dagelijkse of wekelijkse boodschappen in te bewaren. Naast minibars bestaan er ook tafelmodel koelkasten. Deze zijn toch een slagje groter dan een minibar. Een minibar is het allerkleinste model wat er bestaat. Is een minibar nog te groot, dan zou je kunnen kiezen om een koelbox te kopen. Het nadeel van een koelbox is dat deze niet uit zichzelf koelt. Je moet hiervoor koelblokken gebruiken, wat veel minder praktisch is.
Natuurlijk is het uiterlijk van een minibar ook niet geheel onbelangrijk. Een minibar moet vooral praktisch zijn, maar hij moet wel goed passen bij de andere meubels en objecten in jouw woon- of slaapkamer.
Ben jij iemand die vaak eten besteld of überhaupt niet vaak thuis eet? Een minibar zou voor jou een geschikte koelkast kunnen zijn. Jij hebt in dit geval niet veel ruimte nodig. Het scheelt je tevens stroomkosten omdat je geen joekel van een koelkast hoeft te laten koelen.
Waar let je op bij het kopen van een minibar?
Bij het kopen van een minibar let je op een aantal aspecten. De belangrijkste aspecten zijn het energieverbruik, het ontwerp, de inhoud en de klimaatklasse.
Het energieverbruik van een minibar
Wat tegenwoordig steeds belangrijker wordt is hoeveel energie een apparaat verbruikt. Aangezien de energiekosten steeds hoger worden en wij als mensen het klimaat en milieu zoveel mogelijk willen ontlasten is dit een belangrijk aspect om op te letten. Je kunt energiezuinige minibars herkennen aan een energielabel A of hoger. Koelkasten zijn altijd voorzien van een energielabel. Dit label geeft aan hoeveel kilowattuur (kWh) stroom het apparaat per jaar verbruikt, bij een gemiddeld gebruik. Daarnaast staat op het energielabel hoeveel decibel het apparaat produceert. Hierdoor kun je checken of het apparaat geschikt zou zijn voor op je slaapkamer. Je wil immers nachts niet wakker worden van de minibar. Heeft een minibar een energielabel G dan is deze koelkast zeker niet zuinig. Misschien is het dan beter om rustig verder te kijken.
Het ontwerp van een minibar
Natuurlijk moet een minibar ook passen in jouw interieur. Zet jij een minibar neer op een prominente plek in jouw woonkamer, dan wil jij ook dat deze er mooi uitziet. Retro minibars zijn voorbeelden van prachtig ontworpen mini koelkasten.
De inhoud van een minibar
Waar je ook rekening mee moet houden is de inhoud van de minibar. De kleinste modellen minibars beginnen al vanaf een inhoud van 4 liter. Dit kan oplopen tot een maximum van rond de 50 liter.
De klimaatklasse van een minibar
Je zou misschien denken dat de klimaatklasse iets te maken heeft met het energieverbruik van de minibar, maar niets is minder waar. De klimaatklasse heeft te maken met de omgeving waarin je de minibar wilt neerzetten. Ben jij van plan de minibar in een bijkeuken neer te zetten, waar het een stukje kouder is dan in jouw woonkamer of keuken? Check dan altijd even de klimaatklasse, want zo kun je zien voor welke omgevingstemperatuur de minibar geschikt is. Er bestaan vier klimaatklasse: SN, N, ST en T.
Heb jij een mini bar met de klimaatklasse SN dan kun jij de minibar neerzetten in een omgevingstemperatuur van 10 tot 32 graden Celsius.
Heeft jouw minibar een klimaatklasse N, dan kun je hem neerzetten in een omgevingstemperatuur van 16 tot 32 graden Celsius.
Een minibar met de klimaatklasse ST is geschikt voor een omgevingstemperatuur van 16 tot 38 graden Celsius.
Tot slot is de klimaatklasse T geschikt voor een omgevingstemperatuur van 16 tot 43 graden Celsius.
Er bestaat ook een combinatie van SN en T, namelijk SN-T. Deze minibar is bedoeld voor een omgevingstemperatuur van 10 tot 43 graden Celsius.
Zet jij een minibar neer in een omgevingstemperatuur die niet geschikt is voor dat apparaat, dan zal de minibar niet helemaal goed werken.
Waar koop je een minibar?
Online zijn er vele soorten en maten minibars te koop bij verschillende webwinkels. Wil jij een minibar kopen van een echte koelkast expert die jouw ook van gratis advies kan voorzien? Neem eens een kijkje op www.mini-koelkasten.nl en laat je adviseren door één van onze minibar experts. Voor vragen of advies kun je ons iedere werkdag tussen 9 uur en 5 uur bereiken op het telefoonnummer 085-1118866. Naast minibars hebben wij ook een groot assortiment kleine koelkasten, kleine wijnkoelkasten en kleine vriezers.