Wat is de geschiedenis van elektrische kachels?

In deze tijd weet iedereen wat een kachel is en veel mensen hebben een elektrische kachel in huis. Maar hoe is een kachel ontstaan en wat is de geschiedenis van een kachel? In dit artikel leggen we dat haarfijn aan je uit. Lees dus snel verder!

Hoe is vloerverwarming ontstaan?

We gaan even terug naar de Romeinse tijd. In de 2e eeuw voor Christus is al de eerste vorm van vloerverwarming ontstaan. Dit is ontwikkeld door de Romein Gaius Sergius Orata. Hij noemde het systeem het hypocaustum. Hij had dit eigenlijk ontwikkeld om visvijvers te verwarmen, maar hierna werd dit systeem vervolgens ook gebruikt in andere gebouwen en woningen. In Heerlen en Maastricht zijn er nog hypocaustvloeren te adoreren.

Wanneer werden kachels voor het eerst gebruikt?

Voor de 17e eeuw maakten mensen gebruik van een openhaard. Door hout op te branden verwarmden de mensen in die tijd hun huis. Na de 17e eeuw kregen mensen behoefte om fabrieken te verwarmen. Dit kon natuurlijk niet met een openhaard, dus hiervoor werden kachels geproduceerd. Ten opzichte van een openhaard beschikt een kachel wel over een gesloten verwarming. De eerste kachels die er waren werden ontwikkeld om warmte te stoken in een gietijzeren kast.

Wanneer is de cv-installatie ontstaan?

In het jaar 1819 is de eerste cv-installatie ontstaan. De eerste cv-installatie werd in 1819 in een huis in Londen geplaatst. In Nederland werd zes jaar later, in 1825 voor het eerst een centrale verwarming aangelegd. Dit was in Huis Landfort in Gendringen. Tot de Eerste Wereldoorlog werd alleen centrale verwarming gelegd in verschillende openbare gebouwen. Denk hierbij aan kantoren en overheidsinstellingen zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen. In die tijd konden alleen écht rijke mensen zich permitteren om een centrale verwarming aan te schaffen. Toen de welvaart toenam rond het jaar 1965 kon de rest van de Nederlandse bevolking zich ook permitteren een centrale verwarming aan te schaffen. Dit had ook te maken met de ontdekking van een groot aardgasveld bij Slochteren, in de provincie Groningen.

De grootste voordelen van het hebben van een centrale verwarming is dat het warmte gelijkmatig verdeeld wordt over verschillende ruimtes. Het is makkelijk te gebruiken en daarnaast is de luchtkwaliteit in de verwarmde ruimtes beter. Bovendien bespaar je ook nog eens veel kosten, omdat je hiermee veel energie bespaart. Nadat de cv-installatie ontstond zijn snel er nog veel meer verschillende soorten verwarmingen ontstaan.

Wat doet een elektrische kachel?

Hedendaags zijn er veel mensen die een elektrische kachel in hun huis hebben. Een elektrische kachel is een elektrisch apparaat die elektriciteit omzet in warmte. Een elektrische kachel wordt vaak gebruikt als verplaatsbare kachel. Een elektrische kachel wordt meestal gebruikt als een bijverwarming. Toch kiezen steeds meer mensen ervoor een elektrische verwarming te gebruiken als hoofdverwarming. Zeker in combinatie met zonnepanelen is het vaak zo dat elektrische kachels mensen veel geld kunnen besparen. Het elektrisch verwarmen van kamers, lokalen en andere ruimtes kan veel energie verbruiken. Gelukkig worden elektrische kachels steeds slimmer waardoor je niet iedere ruimte hoeft te verwarmen wanneer je maar in één ruimte aanwezig bent. Er zijn verschillende soorten elektrische kachels. De kachels kunnen voornamelijk warmte afstaan door convectie of door warmtestraling.

Je hebt bij convectie een elektrische kachel waarbij lucht van onder langs gloeiraden loopt, waardoor de lucht er vervolgens bovenuit weer uitgaat. Je hebt ook een ventilatorkachel. Hierbij blaast een ventilator de warme lucht eenvoudig de ruimte in.

Kachels die warmtestralingen afgeven zijn er ook weer in veel verschillende soorten. Zo zijn er straalkachels (hier is ook sprake van convectie), keramische kachels, elektrische vloerverwarmingen, radiatorverwarmingen, sauna-kachels en infraroodpanelen.

Waar vind ik elektrische kachels?

Wil je zelf een elektrische kachel kopen? Kijk dan op www.airco-point.nl. Liever advies van een échte kachel expert? Onze specialisten staan je graag te woord. Je kunt ons iedere werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bereiken op 085-1118866. Neem anders gewoon een kijkje in ons assortiment. Naast kachels hebben we ook een groot aanbod ventilators, mobiele airco’s en zelfs luchtkoelers.

Heeft dit je geholpen?