Wat betekent Keep calm and carry on?

Bijna iedereen heeft de tekst ‘Keep calm and carry on’ wel eens voorbij zien komen. Zo staat deze tekst vaak op posters, bordjes, tekst op de muur en op nog veel meer dingen. Maar wat betekent deze tekst nou eigenlijk en waar komt deze uitspraak vandaan. In dit artikel leggen we uit waar het vandaan komt en waarom het zo populair is en was.

Waar komt het vandaan en wat betekent het?

De tekst ‘Keep calm and carry on’ komt oorspronkelijk van de Britten. Vlak voor de tweede wereldoorlog wouden ze de burgers geruststellen. En om ze gerust te stellen bedachten ze de propagandaposter ‘Keep calm and carry on’. Het idee hierachter was om de moraal van de burgers hoog te houden ondanks de moeilijke tijd in de oorlog. Zo werden er dus motiverende teksten verzonnen en op bordjes en kleding gezet. Het kwam over alsof de koning dit gezegd had. ‘Keep calm and carry on’ was niet de enige slogan die de Britten hebben bedacht. Zo hadden ze ook nog ‘Freedom is in Peril’, ‘Your courage, Your Cheerfulness, Your Resolution Will Bring Us Victory’. Na de uitbraak van de oorlog werden deze twee slogans door heel Engeland verspreid. De ‘Keep calm and carry on’ zou pas verspreid worden wanneer er echte zware luchtaanvallen zouden zijn. De resultaten vielen alleen erg tegen. Veel burgers waardeerden de slogans niet echt. Met name de ‘Your Courage’ uitspraak viel niet goed. Veel burgers vonden deze te lang en onthielden daardoor de uitspraak niet goed. Veel mensen bekritiseerden de overheid omdat ze vonden dat de woorden ‘You’ en ‘Us’ het verschil tussen de alledaagse burger en de regering aantoonde. Zo dachten ze dus dat deze slogan eigenlijk betekende dat de burgers ervoor moesten zorgen dat de regering en koning de oorlog overleefden. Ook vonden journalisten dat ze het geld voor de posters beter in andere dingen konden stoppen. Zoals dingen die echt handig waren voor de oorlog in plaats van simpele slogans. Omdat er veel kritiek was werden de posters voordat de oorlog echt losbrak alweer gerecycled. En dit terwijl die posters juist gemaakt waren voor de Duitse bombardementen. En omdat ‘Keep calm and carry on’ een reservecampagne was is deze nooit uitgebracht. Oftewel, het was één grote mislukking.

Hoe is ‘Keep calm’ weer opgedoken?

In de 21e eeuw kwam de eigenaar van een boekwinkel de poster ‘Keep calm and carry on’ tegen in een oude doos tijdens een boekveiling. Hij had geen flauw idee wat het betekende en waar het vandaan kwam, maar de tekst en de opmaak sprak hem wel aan. Vandaar dat hij de poster inlijstte en bij de kassa ophing. Veel klanten vroegen hem of de poster ook te koop was, dus hij besloot de poster te kopiëren en te verkopen. De poster werd zo populair dat de nationale krant zelfs een artikel schreef dat het een leuke poster was om te geven als kerstcadeau. Het ging zo enorm hard met de slogan dat je in zowat iedere Engelse souvenirwinkel wel een product met deze slogan erop vindt. Zo vind je in elke Engelse souvenirwinkel wel iets met de tekst ‘keep calm’ erop. Van mokken tot paraplu’s. Ook wordt de tekst tegenwoordig vaak gebruikt al ‘meme’. Zo zie je bijvoorbeeld best vaak in een kroeg een bordje met daarop ‘keep calm and drink beer’.

Koelkast met de slogan erop

Bij Mini-koelkasten.nl hebben we bijvoorbeeld een mini koelkast met daarop de tekst ‘keep calm and chill out’. Dit is een mini koelkast met een inhoud van 43 Liter. Handig voor in je slaapkamer of mee naar de camping. En omdat er een leuke slogan opstaat is het een stukje unieker om zo’n kleine koelkast te hebben.

Bekijk hier de mini koelkast KEEP CALM AND CHILL OUT

Heeft dit je geholpen?