Wanneer begint de herfst officieel?

Officieel begint de herfst vanaf 21 september. Dit seizoen duurt tot 21 december, het moment dat het winter wordt. Voor sommige mensen is het verwarrend op welk moment de herfst officieel begint. Dat komt omdat meerdere methodes worden gebruikt om het begin van de herfst aan te duiden. De eerste methode is de astronomische herfst en de tweede methode is de meteorologische herfst. Wat de verschillen zijn tussen deze methodes bespreken we in dit artikel. Ook leggen we uit waarom de datums per jaar een paar dagen kunnen verschillen.

De herfst begint

Vaak begint de herfst anders dan de jaren ervoor. Het ene jaar is het net alsof je nog midden in de zomer zit. De temperaturen zijn nog zomers warm en het is nog steeds heerlijk strandweer. Het andere jaar kun je maar beter de kachel maar weer wat hoger zetten en de warme trui uit de kast toveren. Je snapt dat je persoonlijke gevoel niet een goede graadmeter is voor wanneer de herfst officieel begint. En daarom zijn er een aantal methodes die ons hierbij helpen.

Methode 1: de astronomische herfst

De eerste methode die erg geschikt is om aan te geven wanneer de herfst begint noemen we de astronomische herfst. Astronomie heeft te maken met sterren, en dat is ook het referentiepunt in deze methode. We kijken naar hoe de sterren staan, ten opzichte van de aarde of andersom. En elk jaar kan dat net weer anders zijn.

Het komt erop neer dat de aarde het herfstpunt bereikt wanneer de aarde in een tegenovergestelde lijn staat met de sterren van het moment wanneer de lente begint. Het zogenaamde herfstpunt vindt ieder jaar plaats rond 21 september. De lente begint altijd rond 20 maart. Deze methode is vrijwel de beste methode om aan te geven wanneer de herfst begint. Het kan per jaar 1 of 2 dagen schelen, maar altijd wordt het beste moment aangegeven.

Welke andere methodiek bestaat er?

Ondanks dat de eerste methode het beste aangeeft wanneer de herfst begint, bestaat er ook een andere methode die de meteorologische herfst wordt genoemd. De meteorologische herfst begint op 1 september. Deze methode is voor veel mensen beter te begrijpen. Bij deze methode gaan we uit van de 3 maanden september, oktober en november. Dit zijn de herfstmaanden.

Vervolgens begint dan in december de winter. Dat de temperaturen per jaar soms veel van elkaar verschillen kan voor mensen verwarrend zijn. Het ene jaar spreekt men van een nazomer in september en het andere jaar kunnen de winterkleren alweer worden gedragen. Deze meteorologische herfst, die op 1 september begint is daarom ook niet de beste methode, maar wel de methode die het beste aansluit bij het gevoel van mensen.

Ben jij goed voorbereid op de herfst?

Zit jij nog midden in de nazomer en heb je helemaal geen zin in de herfst? Misschien is het handig om toch maar voorbereidingen te treffen, zodat je de herfst iets beter door kan komen. Maak je herfst jouw favoriete seizoen en zorg ervoor dat je goed beschermt bent tegen de kou en de regenbuien. Misschien is een paraplu kopen nog niet eens zo’n gek idee.

Heeft dit je geholpen?