Waarom heeft mijn deurbel een slecht bereik?

Bijna ieder huishouden heeft een deurbel hangen. Je kunt kiezen tussen een bedrade deurbel en een draadloze deurbel. Het komt helaas vaak voor dat mensen met een draadloze deurbel niet helemaal tevreden zijn met dit apparaat. Storingen zorgen voor ergernissen bij mensen. Je dacht dat de deurbel ging maar er stond niemand voor de deur. Of iemand belde bij je aan, maar de ontvanger maakte geen geluid en jij wist niet dat die ene goede vriend of vriendin even spontaan bij je langs wilde komen. Hoe komt het dat een deurbel soms een slecht bereik heeft? Welke factoren spelen een rol en wat kun jij zelf doen om dit te voorkomen?

Deurbel-kopen

Wat is een draadloze deurbel?

Een draadloze deurbel is natuurlijk een deurbel set die zonder draad wordt aangesloten. Deze set bestaat altijd uit een deurdrukker en één of meerdere ontvangers. De draadloze verbinding tussen deze apparaten gaat meestal via een MHz radiofrequentie. Dit radiosignaal wordt uitgezonden door de deurdrukker, hierdoor vaak ook wel zender genoemd. De ontvanger, oftewel het draagbare geluidskastje speelt een melodie af wanneer de deurdrukker wordt ingedrukt door een bezoeker.

Het draadloze bereik uitgelegd

Wanneer je online zoekt naar een draadloze deurbel zie je altijd dat er een maximaal draadloos bereik wordt aangegeven door de fabrikant. Dit varieert ongeveer tussen de 30 en 300 meter afstand. Je zou denken dat 30 meter al meer dan genoeg zou zijn voor je huis. Een gemiddeld Nederlands of Belgisch huis is 65 vierkante meter, wat ongeveer 8 bij 8 meter is. Hoezo zouden mensen dan een deurbel kiezen met een bereik van 300 meter?

De reden dat mensen kiezen voor een groter bereik is omdat het signaal wordt verzwakt. Door verschillende omstandigheden kan het signaal flink worden beperkt. Fabrikanten van deurbellen noemen altijd het bereik gemeten in een open veld. Dat betekent dat hier geen objecten tussen zitten die het bereik belemmeren.

Waarom wordt het bereik van mijn deurbel minder goed?

Welke dingen zijn van invloed op het bereik van een draadloze deurbel? Hoe kan het dat een deurbel plotseling nog maar de helft van het bereik heeft? Dat komt onder andere door de spullen en objecten die in huis aanwezig zijn. Neem nou bijvoorbeeld eens een simpele houten muur. Wanneer er tussen de deurdrukker en de ontvanger een muur aanwezig is zal het bereik nog maar 80 tot 90 procent zijn. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een houten deur of ander houten object.

Maar wat nou als de muur niet van hout is, maar van steen? In dat geval gaat het nog meer de verkeerde kant op. Er blijft nog maar 60 tot 80 procent van het bereik over. Het ergste wat je kan overkomen is een metalen muur, deur of ander object. Dit is extreem slecht voor het bereik. Metaal zorgt ervoor dat het bereik nog maar 0 tot 20 procent is. Denk erom dat het afnemende bereik niet eenmalig is. Telkens wanneer er een nieuw object bij komt zal het bereik telkens ietsjes verder afnemen.

We geven je een voorbeeldje: Gerda heeft een draadloze deurbel met een bereik van 100 meter gekocht. Gerda woont in een normaal rijtjeshuis en heeft tussen de deurdrukker en de ontvanger 1 houten deur, 1 houten muurtje en 1 stenen muur zitten. We rekenen het voorbeeld als volgt uit: de houten deur verzwakt het signaal tot 80 procent. Van de 100 meter blijft er dus nog maar 80 meter over. Het houten muurtje maakt het signaal nog wat zwakker. Er blijft weer 80 procent van over. We hielden 80 meter over en 80% daarvan is dan nog maar 64 meter. De stenen muur zorgt in het slechtste geval voor een vermindering tot 60% van het bereik. We hielden eerder nog maar 64 meter over en door het stenen muurtje (-60%) is dit nog maar 38,4 meter.

En zo zijn er nog vele andere factoren die het bereik van je deurbel doen laten afnemen. Neem nou eens de isolatie van je huis. En wist je dat andere apparaten in huis ook voor storingen kunnen zorgen?

Heeft elektrische apparatuur invloed op het bereik van mijn deurbel?

Naast een simpel houten of stenen muurtje zijn andere elektrische apparaten ook van invloed op het signaal van je draadloze deurbel. Wist je bijvoorbeeld dat ook elektrische apparaten met bluetooth verbindingen en wifi verbindingen je deurbelbereik doen laten afnemen? Zelfs je mobiele telefoon is een mogelijke stoorzender. Wat je het beste kunt doen is zoveel mogelijk apparatuur uit de buurt houden van je deurbel.

Voor hoeveel meter bereik moet ik kiezen?

De keuze is natuurlijk helemaal aan jezelf, maar ga voor jezelf eens na hoeveel obstakels er tussen de deurdrukker (buiten) en de ontvanger (binnen) zitten. Zijn dat er veel of erg weinig. Neem het rekenvoorbeeld van ons eens over en reken voor jezelf uit hoeveel je nodig hebt. Twijfel je? Neem eens contact op met één van onze deurbel experts. Zij kunnen je alles vertellen over deurbellen en geven jou tips en persoonlijk advies.

Waar zijn goede draadloze deurbellen te koop?

Wil jij een goede draadloze deurbel kopen maar vind je dit lastig? Online is er zoveel keuze dat je door de bomen het bos soms niet meer ziet. De beste draadloze deurbellen vind je in onze webwinkel. We hebben bijna alle modellen zelf op voorraad zodat we deze snel kunnen leveren. Heb je vragen over deurbellen of over andere producten in onze webwinkel? Neem dan direct contact op met één van onze deurbel experts en stel je vraag!

Heeft dit je geholpen?