Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe koelkast?

Waar moet je op letten wanneer je een nieuwe koelkast wil kopen? Eigenlijk heeft zo’n beetje ieder huis wel een koelkast in de keuken staan. Naast dat koelkasten broodnodig zijn, voegen ze tegenwoordig ook luxe toe aan je woning. Het is dus belangrijk dat je de juiste koelkast vindt voor je huis. Daarnaast moet een koelkast natuurlijk ook functioneel zijn. Wil je een nieuwe koelkast die je oude koelkast vervangt of wil je een koelkast die in de schuur komt te staan? Misschien wil je wel een stille koelkast speciaal voor in je slaapkamer. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten koelkasten. Hieronder zetten we verschillende opties voor je op een rij. Na het lezen van dit artikel weet je waar je op moet letten voordat je een koelkast koopt.

Ga je voor een inbouwkoelkast of voor een vrijstaande koelkast?

Een inbouwkoelkast of een vrijstaande koelkast? Eerst zetten we de voordelen van een inbouwkoelkast voor je op een rijtje. Een inbouwkoelkast wordt vaak in een keukenkast ingebouwd. Hierdoor zal je koelkast altijd perfect bij het interieur passen. Let wel op dat je alles perfect afmeet, want anders zal het misschien niet goed passen. Het voordeel van de vrijstaande koelkast ten opzichte van een ingebouwde koelkast is dat je bij een vrijstaande koelkast dus niet rekening hoeft te houden met specifieke maten. Bij een vrijstaande koelkast kun je dus makkelijker kiezen hoe groot of klein jij je nieuwe koelkast wil hebben. Uiteindelijk hebben ze dus beide zijn voor- en nadelen en de keuze ligt altijd bij jezelf.

Welke soort koelkast wil je hebben?

Er zijn tegenwoordig genoeg verschillende soorten koelkasten. Je hebt koelkasten met koel-vriescombinaties, losse koelkasten en losse vriezers. Er zijn verschillende type koelkasten. Neem nou bijvoorbeeld Amerikaanse koelkasten, kleine wijnkoelkasten, mini-koelkasten, slimme koelkasten en nog meer verschillende soorten. Welke koelkast past het beste bij het interieur van de keuken of welke koelkast is het meest functioneel? De keuze ligt bij jou.

De netto inhoud

Het is belangrijk om niet alleen naar de grootte van de koelkast te kijken, maar ook naar de netto inhoud van de koelkast. Een normale vries-koelkast heeft een inhoud van ongeveer 150 tot 250 liter. Dit is vaak voldoende voor gezinnen van 3 à 4 personen. Stel dat je alleen woont, dan is een tafelmodel koelkast voldoende. Een tafelmodel koelkast heeft meestal een inhoud van onder de 150 liter. Voor grotere gezinnen is het handiger om een (Amerikaanse) koelkast te kopen van 250 liter of meer.

Energielabel

Het is ook van belang dat je gaat controleren hoeveel energie je koelkast per jaar verbruikt. Bij koelkasten zit ook een energielabel. Wanneer een koelkast een A-label heeft is het een erg energiezuinige aankoop. Dit komt niet bij veel koelkasten voor. Energielabel A is het meest energiezuinig en G is het minst zuinige energielabel. Dus denk ook goed aan het milieu wanneer je een nieuwe koelkast wilt gaan kopen.

Klimaatklasse

Wanneer je een nieuwe koelkast wilt kopen moet je ook letten op de klimaatklasse. De klimaatklasse geeft aan voor welke omgevingstemperatuur de koelkast gemaakt is. Dit kan handig zijn voor als je een koel-vriescombinatie of koelkast in een schuur wilt zetten.

Er zijn 4 verschillende klimaatklassen: SN, N, ST, en T

SN is gemaakt voor een omgevingstemperatuur van 10 tot 32 graden Celsius.

N is gemaakt voor een omgevingstemperatuur van 16 tot 32 graden Celsius.

ST is gemaakt voor een omgevingstemperatuur van 16 tot 38 graden Celsius.

T is gemaakt voor een omgevingstemperatuur van 16 tot 43 graden Celsius.

De combinatie SN-T is geproduceerd voor een omgevingstemperatuur van 10 tot 43 graden Celsius.

Wanneer de omgevingstemperatuur onder de ondergrens gaat, zal de koelkast niet meer goed functioneren. Er bestaan ook koelkasten die nog goed blijven werken bij een minimumtemperatuur van 0 graden Celsius. Hiervoor is er geen klimaatklasse, maar wordt dit meestal door het merk van de koelkast aangegeven.

NoFrost

Met NoFrost hoef je een vriezer niet te ontdooien. Deze technologie koelt door middel van circulatielucht waarbij de lucht naar buiten wordt afgevoerd. Zo krijgt ijsafzetting geen kans en hoef je nooit meer je vriezer te ontdooien.

Scharniersysteem

Voor een inbouwkoelkast heb je twee verschillende soorten scharniersystemen: deur-op-deur en het sleepdeursysteem. Het deur-op-deursysteem heeft 1 scharnier. Hierdoor zit de meubeldeur direct vast aan de koelkast. Er zit hierbij geen ruimte tussen de koelkastdeur en de meubeldeur. Een deur-op-deursysteem is steviger dan het sleepdeursysteem. Bij een sleepdeursysteem zit het als volgt. Het frontpaneel en de koelkastdeur hebben hierbij eigen scharnieren. De meubeldeur zit hierdoor niet direct vast aan de koelkast. Met dit systeem op je eigenlijk 2 deuren tegelijk wanneer je de koelkast opent.

Vershoudzone

Moderne koelkasten hebben tegenwoordig steeds vaker één of meerdere vershoudzones. In deze vershoudzones kun je vlees, vis, groente en fruit bijna wel twee keer zo lang bewaren. Het voorkomt dat je telkens onnodig eten weggooit.

Geluidsniveau

Het gemiddelde geluidsniveau van een koelkast ligt rond de 40 decibel. Het geluidsniveau van een stille koelkast is maximaal 38 dB. Dit is erg stil. Je kunt dit bijvoorbeeld vergelijken met vogels bij zonopkomst, een rustig kantoor en rustig verkeer achter de ramen.

Uiterlijk en design

De koelkast moet ook goed bij je interieur passen. Ga je voor een retro koelkast of ga je voor een erg moderne koelkast. Denk hierbij ook aan de kleur. Koelkasten zijn eigenlijk in alle kleuren te verkrijgen. Je kunt ook kiezen voor een glazen deur. Dit geeft een mooi effect en zorgt ervoor dat je naar binnen kunt kijken.

Welke prijsklasse

Voor het uiterlijk is ook de afmeting van de koelkast belangrijk. Maar vaak zijn grotere koelkasten ook wel net een stukje duurder. De prijs van een relatief dure koelkast ligt wel boven de twee duizend euro. Dit zijn vaak grote Amerikaanse koelkasten met bijna alles erop en eraan. Een goedkope koelkast is meestal tussen de 300- en 500 euro. Deze koelkasten zijn vaak het tafelmodel.

Een paar bekende koelkast merken zijn: Samsung, LG, Liebherr, Siemens, Bosch en Beko.

Mini koelkast kopen?

Wil je niet een grote, maar een kleine koelkast kopen? Kleine koelkasten worden ook wel minibars of mini koelkasten genoemd. Deze modellen hebben als voordeel dat ze een stuk minder inhoud hoeven te koelen dan grote modellen. Veel mensen kiezen ervoor een minibar model neer te zetten in hun slaapkamer. Ben je benieuwd naar het aanbod mini koelkasten? Kijk dan op www.Mini-koelkasten.nl Heb je advies nodig voordat je een nieuwe koelkast koopt? Wij kunnen je op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur helpen en advies geven. Voor advies van échte koelkast experts bel je naar 085 1118866 of stuur een e-mail naar info@shopping-point.nl.

Heeft dit je geholpen?