Veelgestelde vragen over mobiele airco’s

Mobiele airco’s zijn prachtige apparaten wanneer het zweet letterlijk over je lichaam loopt. Veel mensen hebben een mobiele airco in hun woonkamer, slaapkamer of elders staan. Ondanks dat veel mensen wel snappen hoe een mobiele airco werkt zijn er ook nog veel onduidelijkheden en misverstanden over. In dit artikel bespreken we een aantal veelgestelde vragen die klanten en websitebezoekers regelmatig aan ons stellen.

Zijn er ook mobiele airco’s zonder slang?

De vraag die we erg vaak krijgen is of er ook een mobiele airco bestaat die werkt zonder een afvoerslang? Het antwoord is simpelweg nee. Helaas bestaan er geen mobiele airco’s die werken zonder slang. De slang lijkt in eerste instantie misschien wat overbodig, maar deze slang heeft echt een belangrijke functie. De mobiele airco zuigt als het ware de warme lucht uit je kamer en wil deze afvoeren naar buiten. Heb je een mobiele airco? Voel dan eens aan de slang hoe warm deze wel niet wordt wanneer de airco op volle toeren draait. Dit is warmte die uit je kamer wordt gehaald en naar buiten wordt geblazen. Zonder slang zou deze warme lucht regelrecht terug je kamer in waaien, en dat wil je niet.

Mobiele-airco-kopen

Bestaat er een ander koelapparaat zonder slang?

Een alternatief voor een mobiele airco is de aircooler. Qua naam lijkt aircooler erg veel op airco, maar ze koelen je kamer net even op een andere manier. De aircooler, ook wel luchtkoeler genoemd werkt zonder slang. Het koelvermogen is veel minder sterk dan bij een mobiele airco, maar je bent niet afhankelijk van een raam of een gat in je muur. Je kunt een aircooler overal eenvoudig neerzetten. Waar je maar wilt. Het enige wat jij moet doen is het waterreservoir vullen met koel of ijskoud water, ijsblokjes of zelfs extra koelelementen. Doordat de warme lucht langs het koude water wordt geblazen koelt deze lucht af. Het nadeel van een aircooler is dat deze veel minder snel je kamer koelt. Het voordeel is dat deze apparaten veel goedkoper zijn dan mobiele airco’s.

mobiele-aircooler-kopen

Wat heb ik nodig om mijn mobiele airco goed te laten draaien?

Heb je een mobiele airco of ga je een mobiele airco kopen? Je hebt een aantal dingen nodig om deze mobiele airco goed z’n werk te laten doen. De plaats waar je de mobiele airco neerzet moet dichtbij een raam zijn. De afvoerslang moet immers naar buiten worden gehangen. Je kunt natuurlijk ook een gat in je muur of deur maken en de slang hier doorheen leggen. Kies je voor een raam dan is het verstandig een raamkit te bestellen. Deze zorgt ervoor dat de slang precies door het raam past, waardoor warme lucht aan de zijkanten niet terug je kamer in worden geblazen. Als laatste heb je natuurlijk een stopcontact nodig, want mobiele airco’s draaien op netstroom.

Hoe wordt water afgevoerd door een mobiele airco?

Mobiele airco’s beschikken over een opvangbakje voor condenswater. Dit condens bakje zit aan de onderkant van de mobiele airco en is eenvoudig te verwijderen. Zet altijd de mobiele airco uit, voordat je het bakje leegt. Maar hoe weet je nou of het bakje vol zit? Bij de meeste mobiele airco’s brandt een lampje wanneer het reservoir vol is. Wanneer je de mobiele airco intensief gebruikt dan zal dit na een paar uur al zo zijn.

Hoe lang gaat een mobiele airco mee?

Een mobiele airco gaat gemiddeld een jaar of 10 – 15 mee. Natuurlijk ligt het eraan of hoe vaak en op welke manier de mobiele airco wordt gebruikt. De één gebruikt de mobiele airco maar een paar keer per jaar en de ander wekelijks. Pleeg je geen onderhoud of maak je de airco weinig schoon? Dan zal de levensduur natuurlijk korter zijn. Ook de plek waar je het apparaat neerzet is een belangrijke factor. Is het een vieze ruimte of een veel te grote ruimte? Dan zal de mobiele airco meer z’n best moeten doen en misschien wel boven z’n vermogen moeten draaien en minder lang meegaan.

Wat kan ik doen om zo lang mogelijk plezier te hebben van mijn mobiele airco?

Je wil zo lang mogelijk plezier hebben van je mobiele airco. Het eerste advies is om regelmatig je mobiele airco schoon te maken. Ten tweede moet je voorkomen dat het apparaat in een te grote ruimte of te stoffige ruimte staat. De stof wordt door het apparaat heen gezogen en veroorzaakt dan mogelijk problemen. Kijk ook altijd naar het koelvermogen en de aanbevolen grootte van de kamer. Webwinkels geven altijd aan voor welke type ruimtes mobiele airco’s geschikt zijn en welke oppervlaktes erbij horen. Check dus de specificaties. Een andere tip is je mobiele airco zoveel mogelijk op één plek te laten staan. Als laatste adviseren we je de mobiele airco niet constant op de hoogste stand te laten draaien. Het werkt ongeveer hetzelfde als met een auto. Je scheurt ook niet iedere dag met de maximale snelheid naar je werk.

Wat kost een mobiele airco aan stroom?

Een mobiele airco is zuiniger dan een vaste ingebouwde airco. Waar een vaste airco gemiddeld zo’n 2 tot 5 kilowattuur verbruikt, ligt dat bij een mobiele airco op zo’n 1 tot 2,5 kilowattuur. Natuurlijk is dit een gemiddelde. Een mobiele airco werkt namelijk zo dat wanneer de ingestelde temperatuur is bereikt het stroomverbruik omlaag gaat. Heb je een grote kamer, dan duurt het langer voordat deze temperatuur is bereikt en kost het dus meer geld.

Wat is BTU en hoeveel heb ik nodig?

BTU betekent British Termal Unit. Hiermee wordt het koelvermogen van mobiele airco’s aangeduid. Hoe hoger de BTU hoe beter een mobiele airco koelt en hoe groter de ruimte kan zijn. De afmetingen van je kamer zijn niet de enige factor. Is je kamer slecht geïsoleerd of heeft het enkele ramen? Dan wordt het iets moeilijker voor de mobiele airco om je kamer goed koel te houden.

Hieronder staan de BTU-waardes en het aantal bijbehorende vierkante meters:

  • 7000 tot 9000 BTU is geschikt voor maximaal 15m2
  • 9000 tot 12000 BTU is geschikt voor maximaal 25m2
  • 12000 tot 14000 BTU is geschikt voor maximaal 34m2
  • +14000 BTU is geschikt voor maximaal 46m2

Kan ik meerdere ruimtes tegelijkertijd koelen?

Het is niet aan te raden meerdere ruimtes op het zelfde moment te gaan koelen met je mobiele airco, tenzij beide kamers binnen het maximaal aantal vierkante meters past.

Kan ik de slang van de mobiele airco verlengen?

Dit is écht dikke no-go! Niet doen dus. Je moet absoluut niet proberen de slang van de mobiele airco te verlengen. Wanneer je dat doet zal de het apparaat de hitte niet goed kwijtkunnen raken en kan de mobiele airco zelfs stuk gaan. Bovendien is de kans levensgroot dat de fabrieksgarantie niet meer geldt.

Moet ik de mobiele airco slang isoleren?

Het is niet nodig, maar de gedachte achter de vraag is lang niet zo gek. De mobiele airco haalt namelijk warmte uit je kamer en voert dit af naar buiten via de slang. Leg je hand eens op de slang en je kan voelen hoe warm dat is. Voordat de slang buiten is, loopt deze nog een stukje door je kamer. Dit relatief kleine stukje slang warmt je kamer weer op. Daardoor is je mobiele airco net eventjes minder efficiënt dan je zou wensen. Heb je totaal geen ervaring met het isoleren van een slang ga dan niet knutselen, want het kan zo zijn dat de fabrieksgarantie hierdoor niet meer geldig zal zijn.

Maakt een mobiele airco veel herrie?

Het nadeel van een mobiele airco is dat deze geluid maakt. En soms ook best wel veel. Het gemiddelde geluidniveau zit tussen de 60 en 65 decibel (dB). Het geluid van pratende mensen is hetzelfde geluidsniveau. Je mobiele airco aan laten staan tijdens het slapen is daarom geen goed idee, tenzij je hier niet gevoelig voor bent.

Zit er altijd een afstandsbediening bij?

De meeste mobiele airco’s worden geleverd met een afstandsbediening. Met de afstandsbediening kun je de mobiele airco aanzetten, het koelvermogen veranderen en zelfs timers instellen. Extra luxe mobiele airco’s zijn zelfs voorzien van instelbare tijdsschema’s. Hierdoor zou je kunnen instellen dat de mobiele airco aangaat, net voordat je thuiskomt van je werk.

Heeft een mobiele airco ook een ventilatorstand?

Het klopt dat sommige mobiele airco’s beschikken over een ventilatorstand. Op deze manier wordt er alleen lucht door de kamer geblazen en verbruikt de mobiele airco een stuk minder stroom. Wanneer jij voor een ventilator zit dan voelt dat aan alsof het koude lucht is. Je lichaam koelt ook écht wel af. Maar wist je dat deze lucht helemaal niet kouder is dan de andere lucht in je kamer? Doordat zweetdruppels op je hoofd verdampen koelt je lichaam een beetje af. De kamertemperatuur blijft echter gewoon gelijk. Wil je dus hoge energierekeningen voorkomen dan kun je het beste een ventilator kopen. Ze kosten vaak maar een paar tientjes en je hebt er een hoop plezier van.

Welke extra standen/functies heeft een mobiele airco?

Een mobiele airco heeft vaak extra functies. De regel is toch dat hoe meer geld je betaald hoe meer handige functies je mobiele airco heeft. Veel mobiele airco’s hebben naast een koelstand ook een ventilatorstand. Wanneer je deze gebruikt zal de kamer niet koeler worden, maar je lichaam wel. Een luchtontvochtigingsstand is een andere bekende functie. Vochtige lucht voelt namelijk klam en zweterig aan. Een droge lucht koelt bovendien ook sneller.

Wist je dat mobiele airco’s ook in de winter kunnen worden gebruikt? Ze zijn namelijk ook vaak uitgerust met een verwarmingsstand. Ontzettend handig in deze tijden, want gas wordt steeds duurder door spanningen met Rusland. En door de aardbevingen in Groningen willen we ook graag stoppen met de gaswinning in Groningen. Het voordeel van een mobiele airco met verwarmingsstand is dat je hierdoor geen elektrische kachel hoeft aan te schaffen. Ga je een mobiele airco bestellen let dan nog wel eventjes op het design van je mobiele airco. Doordat het apparaat multifunctioneel is moet je er toch het hele jaar tegen aankijken.

De blaasrichting is de andere stand die je kunt gebruiken. Kies voor oscilleren en blaas de koele lucht heen en weer door je kamer of kies een vaste blaasrichting.

Hoe onderhoud ik mijn mobiele airco goed?

In Nederland en België is het niet het hele jaar door warm. Gelukkig hoeven we een mobiele airco dus niet dagelijks te gebruiken. Waarschijnlijk gebruiken we een mobiele airco een aantal weken per jaar. In die weken wordt er veel gevraagd van het apparaat. Wil jij je mobiele airco in topconditie houden dan moet je een aantal dingen zeker doen. Ten eerste is het goed je mobiele airco regelmatig schoon te maken. Haal je filter uit de mobiele airco en maak deze goed schoon, zodat deze niet verstopt raakt. Bij normaal gebruik moet je dit 1x per jaar doen. Loopt de zomer op z’n eind en berg je de mobiele airco weer op? Maak op dat moment de mobiele airco even goed schoon en zet hem daarna in de kast. Zo kun je volgend jaar meteen de mobiele airco gebruiken, zonder hem eerst te hoeven schoonmaken in de hitte.

Checklist onderhoud:

  • Maak de filter(s) goed schoon;
  • Maak de afvoerslang goed schoon;
  • Controleer of de kabel nog in goede staat is;
  • Leeg de condens bak en maak deze schoon;

Moet ik de koelvloeistof bijvullen of vervangen?

Het antwoord is nee. Een mobiele airco beschikt wel over koelvloeistof, maar dit hoef je niet te vervangen. Een mobiele airco gaat zo’n 10 tot 15 jaar mee. Daarna kun je hem het beste afgeven bij de milieustraat bij jou in de stad of dorp. Het koelvloeistof is namelijk schadelijk voor het milieu en dient professioneel te worden verwijderd. Gooi je mobiele airco dus nooit zomaar weg.

Heb je zelf nog vragen?

Heb jij zelf een vraag of meerdere vragen over mobiele airco’s? Stel ze aan één van onze airco experts. Onze airco experts zitten iedere werkdag tussen 9 en 17 uur klaar en maken graag aan praatje met je. Laat je liever een berichtje achter via de mail dan kan dat ook. We reageren meestal binnen 1 á 2 werkdagen. Ben je opzoek naar een mobiele airco voor jouw huis, appartement of zelfs kantoorruimte? Neem dan eens een kijkje in onze webwinkel. 95% van alle producten worden uit eigen voorraad verstuurd. Hierdoor kun jij snel genieten van een heerlijke koele kamer. Vind jij een mobiele airco net wat te duur voor die paar zonnige maanden in het jaar? Een ventilator is een stuk goedkoper in aanschaf en trouwens ook in energieverbruik. Een ander alternatief is de luchtkoeler, die ook wel aircooler wordt genoemd.

Heeft dit je geholpen?