Veel gestelde vragen over een elektrische kachel

In dit artikel bespreken we veel gestelde vragen over elektrische kachels. Ben jij van plan een elektrische kachel aan te schaffen, maar wil je nog wat meer informatie inwinnen over deze apparaten? Lees dan eerst dit artikel.

Is een elektrische kachel veilig?

Over het algemeen is een elektrische kachel erg veilig. Als je de kachel op een goede ondergrond hebt staan dan kan je hem in principe altijd aan laten staan. Sommige kachels hebben zelfs een functie waarbij de kachel vanzelf uitgaat als je dat instelt. Ook hebben sommige elektrische kachels een omvalbeveiliging, dus als hij omvalt dan zorgt dat systeem ervoor dat de kachel automatisch afslaat.

Is het slim om een elektrische kachel te kopen? En wat zijn de voordelen ervan?

Op dit moment is het zeker slim om een elektrische kachel te kopen. Dit omdat de energieprijzen gigantisch duur zijn in deze tijd. Je kan een elektrische kachel verplaatsen dus je zit niet vast aan één plek waar de kachel moet komen te staan. Je kan hem ook in een andere kamer neerzetten als het daar een beetje koud is. Je verwarmt dus specifiek op één plek en niet onnodig op meerdere plekken tegelijkertijd. Ze zijn een stuk goedkoper dan gas/houtkachels en ze besparen ook veel kosten omdat ze op elektriciteit werken. Natuurlijk zijn de stroomkosten ook omhooggegaan. Mensen met zonnepanelen en een zogenaamd energieoverschot zullen het meeste profijt hebben van een elektrische kachel. Ook zijn er genoeg opties met een elektrische kachel zoals een ophangbeugel, een thermostaat erbij en een snoer. Sommige elektrische kachels hebben een mooi design waardoor het ook helemaal niet erg is om één in je woonkamer te hebben staan.

Wat is goedkoper? Een elektrische kachel of een gaskachel?

Met een gaskachel is het heel makkelijk om je hele woning te verwarmen via één centrale verwarming. Het nadeel van een gaskachel is dat als je langdurig je woning wilt verwarmen, het veel geld kost. Een goed alternatief is dus een elektrische kachel. Deze kachel neemt een stuk minder ruimte in beslag. Ook werkt deze kachel op elektriciteit. Het grootste voordeel is dat je de elektrische kachel alleen neerzet op plekken waar jij op dat moment bent. Dit bespaart energie, zeker wanneer je over zonnepanelen beschikt met een energieoverschot.

Welke elektrische kachel is het zuinigst?

Elektrische kachels zijn vergeleken andere kachels zoals houtkachels of gaskachels erg zuinig. Maar welke elektrische kachel is nou het zuinigst?

De infraroodkachel is de zuinigste kachel. Dit is een kachel die op een snel tempo mensen en objecten verwarmt. Stel, je zit met vrienden in een tuinhuisje dan is deze kachel perfect. Meestal werken infraroodkachels met een lagere wattage. Hoe minder wattage, hoe minder energie er wordt verbruikt.

Een andere zuinige elektrische kachel is een keramische kachel. Deze kachel heeft een keramische plaat die lucht verwarmd. De keramische plaat blijft ook voor een lange tijd warm. Deze plaat wordt veel minder heet dan platen bij andere kachels. Daarom is het een stuk veiliger omdat bijvoorbeeld kinderen en/of huisdieren zich niet zullen branden.

Welke soorten elektrische kachels zijn er?

Er zijn allerlei verschillende soorten elektrische kachels. Dus voordat je een elektrische kachel aanschaft is het belangrijk om even onderzoek te doen naar welke elektrische kachel het beste bij jou wensen past. Hieronder zie je verschillende populaire kachelsoorten:

Ventilatorkachel

Bij deze kachel wordt een gloeidraad langzaam warm. Als deze warm is blaast de ventilator lucht langs deze gloeidraad waardoor de ruimte warm wordt. Zo wordt de warme lucht snel verspreid. Het enige nadeel is dat deze kachel wel wat geluid maakt door het ronddraaiende ventilatorblad.

Keramische kachel

Deze kachel houdt warme lucht vast doormiddel van een keramische plaat. Daarna blaast hij de warme lucht door de kamer heen. Omdat deze kachel de warme lucht vasthoudt verwarmt deze kachel de ruimte langer dan gemiddelde elektrische verwarmingen.

Infraroodkachel

Een infraroodkachel verwarmt mensen en objecten. Dit is dus perfect voor een ruimte die niet goed afgesloten is. Deze kachel verliest weinig warmte omdat het niet de hele ruimte verwarmt maar alleen de mensen en objecten.

Convectorkachel

Bij deze kachel wordt de warmte als het ware de kachel uitgeduwd. Deze kachel heeft een minder groot bereik, maar warmt wel lekker geleidelijk de ruimte op. Deze kachel is geruisloos en daarom is deze kachel erg fijn om in je werkkamer of slaapkamer te hebben.

Olie gevulde kachel

Deze kachel vul je met olie. Die olie die wordt verwarmd zorgt voor de warmte. Omdat de olie nog best een tijdje heet blijft, blijft de warmte dus ook nog enige tijd aanwezig. Net zoals de convectorkachel hebben deze kachels een iets minder groot bereik.

Dual Kherr kachel

Dit is een convector kachel. Alleen deze kachel heeft een stenen plaat aan de voorkant. Door deze plaat wordt de warmte vastgehouden en ook uitgestoten. Bij deze kachel krijg je dus naast convectiewarmte ook nog wat extra warmte van de plaat. Maar ook deze kachel heeft niet het bereik om hele grote ruimtes te verwarmen.

Bouwkachel

Deze kachels hebben een heel groot bereik. Dit omdat hij soms hele grote werkvloeren moet verwarmen. Deze ventilatorkachel heeft een grote ventilator, hoger vermogen en een dikker groeidraad dan bij andere ventilatorkachels. Bij deze kachel wordt het wel afgeraden om deze in huis te gebruiken.

Heeft dit je geholpen?