Wij als Nederlanders en Belgen vinden het heerlijk om tijdens vakanties te gaan kamperen. Het is een stukje van onze cultuur geworden. Ga je kamperen in de natuur dan neem je standaard verschillende spullen mee zoals een tent, slaapzak, haringen en een kookstelletje. Kampeer je in een gebied waar het veel regent? Dan is het verstandig een paraplu mee te nemen. Maar één van de allerbelangrijkste dingen tijdens het kamperen is een goede nachtrust. Het is niet altijd even makkelijk om goed te kunnen slapen op vakantie. Met name op een camping waar je op een luchtbed of dun matrasje ligt kan dat lastig zijn. Ook kun je last hebben van vervelende zoemende muggen en een snikhete tent. In dit artikel geven wij je 10-handige tips voor een goede nachtrust op vakantie.
Neem een goed luchtbed of matras mee
Je herkent het vast wel. Je pompt je luchtbed op en gaat erop liggen. Het lukt je echter niet om lekker in slaap te vallen. Val je dan wel in slaap, dan word je diep in de nacht wakker omdat je luchtbed voor helft is leeggelopen. Dat is natuurlijk heel erg vervelend. Je ging immers op vakantie om even lekker uit te rusten. Zorg er dus voor dat je een luchtbed meeneemt die van goede kwaliteit is en waarvan je zeker weet dat hij lekker ligt. Dan is de kans dat je een betere nachtrust hebt een stuk groter. Wil je de beste nachtrust? Dan moet je een goed matras meenemen. Matrassen zijn vaak een stuk zachter waardoor ze lekkerder liggen.
Neem een goede slaapzaak mee
Als je op vakantie gaat naar Spanje en je ligt in een hete tent dan maakt het niet zoveel uit dat je geen goede of dikke slaapzaak bij je hebt. Het is de meeste tijd van het jaar immers warm genoeg in Spanje. Ga je in Noorwegen kamperen, dan zal je een extra goede slaapzak moeten aanschaffen. De nachtelijke temperaturen kunnen in Noorwegen erg laag zijn en daarom heb je echt wel een warme en isolerende slaapzak nodig.
Neem een kussen mee
Een kussen is best wel rot om mee te nemen op vakantie. Het neemt simpelweg veel plek in beslag. Toch is een goed kussen voor een goede nachtrust wel echt belangrijk. Als je op een dun kussen ligt kan dit erg vervelend zijn. Gelukkig bestaan er lichte en kleine reiskussens. Neemt je normale kussen te veel ruimte in beslag? Kies dan voor een reiskussen.
Zorg ervoor dat er geen rotzooi ligt op de plek waar jij je tent plaatst
Het kan zo zijn dat jij je tent aan het opzetten bent en dat je hem neerzet op een plek waar takjes, dennenappels of kuilen liggen. Het is behoorlijk vervelend om precies daar te gaan liggen met je matrasje, slaapzak of luchtbed. Geen fijn gevoel dat er een tak of dennenappel door het tentdoek prikt. Maak daarom altijd het oppervlak vrij van deze objecten.
Bereid je goed voor op insecten
Insecten zijn misschien wel de allergrootste irritatie op de camping. Je ligt net lekker te slapen en ineens hoor je een mug om je heen zoemen. Of je voelt mieren over je heen lopen. Sluit daarom altijd goed de tent wanneer je in en uit loopt. Dit voorkomt dat ze überhaupt naar binnen kunnen komen. Ook moet je voorkomen dat etensresten om de tent blijven liggen. Dit trekt insecten juist aan. Je kan ook kiezen voor insectenspray. Deze spray kun je gebruiken voor op je lichaam. Muggen komen namelijk af op de geur van mensen. Als je muggenspray op doet dat voorkomt dat muggen op je afkomen. De geur van insectenspray jaagt de meeste insecten weg.
Zorg ervoor dat je tent goed donker is
Je slaapt het lekkerst als je tent goed donker is. Dit is natuurlijk wel persoonlijk. Over het algemeen slapen mensen het lekkerste als het donker is. Zo word je niet te vroeg wakker omdat het alweer licht is. Vind je het wel fijn dat er wat licht naar binnen komt? Koop dan een tent met een paar raampjes erin.
Een stille koelkast
Er zijn veel verschillende soorten kampeerders. De één ligt lekker in een tentje en de ander gaat met een sleurhut op weg. Ben jij iemand die met een caravan, vouwwagen of camper op pad gaat? Kleine koelkasten worden vaak meegenomen door deze type kampeerders. Denk er alleen wel goed om dat je mini koelkast stil genoeg is. Let er daarom altijd goed op dat je een koelkast koopt die minder dan 40 dB geluid produceert. Dit noemen we zogenaamde geruisloze koelkasten.