Mag mijn slimme deurbel met camera beelden opnemen?

Slimme deurbellen maken ons leven makkelijker. Ze zorgen voor extra veiligheid in en rondom je huis. Kijk eerst wie er voor de deur staat voordat je opendoet. Grofweg zijn er twee soorten slimme deurbellen. Draadloze en bedrade deurbellen. De meeste slimme deurbellen zijn draadloos verbonden met je smartphone door het gebruiken van een bijbehorende app voor je smartphone. Andere slimme deurbellen hebben een ontvanger of een videoscherm die je in een hal of zelfs woonkamer kan plaatsen. Deze technologie is geweldig, toch? Je voelt het waarschijnlijk al aan, maar er zit een addertje onder het gras. Je moet goed opletten bij de installatie van je slimme deurbel, want je mag niet alles zomaar filmen. Lees verder, want we leggen in dit artikel uit wat de regels zijn voor slimme deurbellen.

Wat zijn de regels voor slimme deurbellen

In Nederland bestaat er wetgeving voor het filmen in het algemeen. Het belangrijkste waar je op moet letten is dat je niet de openbare weg filmt. Natuurlijk mag jij je tuintje filmen en het tuinpad waar mensen overheen lopen richting je voordeur. Dat is geen probleem. Maar de stoep filmen of zelfs de woonkamer van de overburen. Tsja, dat is verboden. We noemen dat inbreuk maken op iemands privacy. Maar er controleert toch niemand op zou je denken? Voor een deel heb je gelijk, want de politie of overheid kan moeilijk langs iedere voordeur in Nederland rijden om te zien of iedereen wel voldoet aan deze wet.

De Nederlandse waakhond voor videodeurbellen

De instantie die controleert of jij voldoet aan deze wet is de Autoriteit Persoonsgegevens, kortgezegd AP. En deze instantie kan ook niet voor honderd procent toezien op deze regels. Maar wanneer iemand vermoedt dat hij/zij gefilmd wordt, dan kunnen zij dit melden bij deze instantie. Een waarschuwing of boete kan het resultaat zijn. Over het algemeen komt het weinig voor dat boetes worden uitgedeeld, maar ga er niet vanuit dat dit helemaal niet gebeurd. Na een waarschuwing is het zeker wel mogelijk. Controleer het dus goed, en check of jij voldoet aan deze wet.

Hoe voldoe ik aan de regels?

Of je nou mét of zonder geluidopnames filmt. Mensen moeten op de hoogte worden gebracht dat ze op beeld worden vastgelegd. Plak een sticker op het raam of op het kozijn van je voordeur. Een alternatief is een bordje in de tuin, maar als je zelf creatieve ideeën hebt, dan ben je daar redelijk vrij in. Zolang het voor mensen maar duidelijk en helder is.

Alleen een sticker of een bordje is trouwens ook niet voldoende. We vertelden net al dat je niet de openbare weg mag filmen. Hang je slimme deurbel daarom zo op dat je alleen jouw tuin filmt. Door een houdertje te gebruiken die de slimme deurbel in een horizontale hoek hangt is dit mogelijk. Er bestaan standaard houdertjes voor videodeurbellen, maar je kunt ook zelf een houten blokje op maat zagen. Je deurbel hangt vervolgens een beetje schuin naar beneden gericht, waardoor de openbare weg niet in beeld komt.

Is je slimme deurbel voorzien van bewegings- en activiteit zones? Deze specifieke instellingen gebruik je om bepaalde delen in het beeld als het ware te negeren. Wanneer je dit instelt trek je meestal een aantal lijnen, waardoor je heel specifiek afbakent welk deel van het beeld je wel en niet wil filmen.

Waar koop ik een videodeurbel?

Wil jij een beetje rondkijken of wil je direct een deurbel kopen? Of je nou opzoek bent naar een slimme deurbel of een eenvoudige draadloze deurbel, wij van Deurbellen.shop hebben een groot assortiment deurbellen op voorraad. Dus kijk gerust even rond. En kom je er even niet uit? Neem eens contact op met één van onze deurbelexperts. Zij zitten iedere werkdag klaar om jou te helpen bij het maken van een goede keuze. We houden wel van een praatje en geven je graag persoonlijk advies. Trek dus aan bel!

Heeft dit je geholpen?