Krijgen we dit jaar wel een Elfstedentocht? Wat is de kans?

Een jaarlijkse discussie vindt plaats rond de maanden januari en februari. De grote vraag is dan of er een kleine kans aanwezig is dat de Elfstedentocht door zou kunnen gaan. Heel Nederland hoopt stiekem op dat kleine kansje. Wie logisch nadenkt weet dat het wel steeds lastiger gaat worden met het oog op klimaatverandering. En toch mogen we dromen van de tocht der tochten. 

Hoe groot is de kans statistisch gezien dat het dit jaar lukt? 

Volgens statistici zou er elke 12 jaar een Elfstedentocht moeten plaatsvinden. Maar statistieken zijn nog niet waarheid. En wist je dat de laatste Elfstedentocht alweer 25 jaar geleden is? We hebben volgens modellen dus 2 keer een Elfstedentocht moeten hebben gehad, maar dit is niet gebeurd. De kans dat dit jaar een Elfstedentocht plaatsvindt is volgens de wetenschap ongeveer 8 procent. 

Misschien is een Elfstedentocht wel te veel gevraagd, maar veel mensen vinden het ook gewoon fijn om zelf even een stukje te schaatsen op sloten, plassen of meren. Gelukkig komt het bijna ieder jaar wel voor dat er een koude luchtstroom over Nederland raast vanuit koude gebieden zoals Rusland. Is dat het geval? Haal dan snel de schaatsen uit het vet. Voordat je het weet veranderen de sneeuwvlokken weer in regendruppels en heb jij een paraplu nodig!

Heeft dit je geholpen?