Krijgen we dit jaar 2022 een hittegolf in Nederland?

Veel mensen hopen er op. Andere mensen zien het als een doemscenario. Een hittegolf is voor de één een zegen en voor de ander een teleurstelling. Verschillende wetenschappers op het gebied van klimaat en weer voorspellen dat 2022 een bloedhete zomer wordt. Net als de voorgaande jaren kunnen we dus massaal weer verkoeling gaan zoeken aan zee of op het strand. Met name de maanden juni, juli en augustus zullen de allerwarmste maanden zijn.

Een zomer met extreemwarme weersomstandigheden. Daar raken we steeds meer aan gewend. In de jaren 2018, 2019, 2020 en 2021 was het ook al erg droog en op momenten extreem warm.

Puppy-in-de-zon

Weersvoorspelling voor zomer 2022

Kan je niet goed tegen de hitte? Veel ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid kunnen veel hinder ondervinden van de hitte. Voor hen is het opletten geblazen. Verkoeling is noodzakelijk en men zal lichamelijk niet teveel inspanning moeten leveren. 2022 zal vermoedelijk niet het beste jaar worden voor deze groep mensen. Het ligt vooral aan de windrichting die bepaald of het extreem warm zal worden. Krijgen we een zuidenwind, dan wordt het erg heet. Niks is zo onvoorspelbaar als het weer, maar met voorzichtigheid wordt gezegd dat in juli er meer neerslag kan worden verwacht.

Last van de hitte en opzoek naar koelte

Wanneer je middenin een hittegolf zit is het raadzaam opzoek te gaan naar verkoeling. Dit kan op allerlei manieren. Dieren zijn hier ook mee bezig en zoeken naar een stukje schaduw. Ook jij kan een lekker stukje schaduw zoeken, maar het lost het probleem niet helemaal op. Als je hele huis al bloedheet is geworden slaan de muren, meubels en spullen in huis de warmte op en stralen het uit wanneer het afkoelt. Ook na zonsondergang zal je huis dus moeilijk afkoelen.

Je wil niet hoeven wachten totdat je huis eindelijk is afgekoeld. Directe verkoeling, dat is wat je wil! Een heerlijke koele bries van een mobiele airco helpt je de warme dagen door. Wil je goedkoper uit zijn, dan kun je ook een ventilator kopen. Deze pareltjes kosten soms een paar tientjes.

Koele vakantietips in het buitenland

Veel Nederlanders en Belgen boeken een ticket naar Spanje, Italië of Frankrijk. Lekker bakken in de zon. Maar sommige mensen gaan liever opzoek naar verkoeling in het buitenland. Een trip naar de Oostenrijkse bergen is een goede optie. Maar ook in Scandinavië is het vaak beter vertoeven en minder warm dan in Nederland of België. Genoeg reden om deze bestemmingen eens te overwegen wanneer je tickets naar het buitenland wil bestellen.

Thuisblijven is ook een optie

Oké, je hebt besloten helemaal geen dure vliegtickets te boeken naar het buitenland. Je wil van je eigen tuin een klein paradijsje maken met een zwembadje, een parasolletje en een paar heerlijke ligstoelen. Ook in ons eigen land is het soms zo slecht nog niet. En het scheelt een heleboel centen in je portemonnee, die je toch al goed kunt gebruiken in deze tijd dat alles duurder wordt.

zomer-lucht

Goedkope oplossingen tegen de hitte

Je kent ze wel. Die dure airco’s die je thuis kunt laten installeren. Voor diegene met een smallere portemonnee bestaan er mobiele airco’s. Deze mooie apparaten laten je kamer lekker afkoelen zodat jij eindelijk écht kan ontspannen. Wil je een nóg goedkopere oplossing? Een mobiele aircooler, ook wel luchtkoeler genoemd is dan een leuke tip! Deze apparaten hebben als voordeel dat ze weinig energie verbruiken, makkelijk zijn te verplaatsen, geen hinderlijke slang hebben en veel minder geld kosten dan een mobiele airco of een geïnstalleerde versie. Wil je de allergoedkoopste oplossing dan is een nieuwe ventilator de beste keuze voor jou.

Heeft dit je geholpen?