Kan mijn slimme deurbel met camera gehackt worden?

Bijna iedereen heeft een mobiele telefoon in z’n zak zitten. In een razend tempo is de wereld veranderd met nieuwe technologieën die ons leven compleet hebben veranderd. We zijn er zelfs afhankelijk van geworden. Niet alleen je smartphone is hiervan een voorbeeld. Kijk ook eens naar alle apparaten in je huis die zijn verbonden met wifi. Slimme thermostaten, koelkasten, wasmachines en deurbellen. Allemaal maken ze verbinding met je wifi-netwerk, zodat jij overal eenvoudig de apparaten kunt bedienen. Maar wat nou als hackers toegang hebben tot deze apparaten? Lijkt je dat een fijn idee? Nee, natuurlijk niet. Het komt gelukkig niet veel voor maar het is zeker niet onmogelijk. In dit artikel bespreken we of jouw slimme deurbel met camera gehackt kan worden.

deurbel-kopen

Kan een hacker toegang krijgen tot je deurbel?

Het antwoord is ja! Een slimme deurbel met camera is in principe te hacken. Dat komt doordat de deurbel is verbonden met je wifi-netwerk en soms zelfs met een aparte clouddienst. Een Cloud zorgt ervoor dat de beelden die worden opgenomen door de deurbel extern worden opgeslagen. Hierdoor heb je geen lastige geheugenkaartjes nodig. Dit is een reden waarom je voor veel deurbellen bijvoorbeeld ook abonnementskosten moet betalen. De fabrikanten van deze deurbellen investeren geld in de beveiliging van deze zogenaamde Clouds.

Wanneer je afhankelijk bent van een Cloud dan hoop je maar dat het bedrijf hierachter goed met je privacy omgaat. Een goedkope deurbel met camera lijkt in eerste instantie aantrekkelijk, maar bedenk je eens wie zulke Clouds beheert. Koop je een goedkope videodeurbel uit China? Misschien gaat de organisatie achter de Cloud wel niet goed om met jouw privacy. En natuurlijk kunnen zulke deurbellen ook van uitstekende kwaliteit zijn, maar in Europa hebben we strengere wetgeving die toeziet op jouw privacy.

Wat nou als ik gehackt wordt?

Wat zou er kunnen gebeuren wanneer je slimme deurbel met camera gehackt wordt? Is het bijvoorbeeld al eens eerder gebeurd in het verleden? Het is wel eens eerder gebeurd dat bij een aantal bekende deurbelmerken de beveiliging niet goed was geregeld.

Een voorbeeld is dat hackers videobeelden konden bekijken. Het ging zelfs zo ver dat beelden konden worden verwisseld door neppe beelden. Maar waarom zouden hackers dat willen doen? Voor hun valt er toch geen winst te behalen zou je denken? Dat klopt ook wel. Hackers zijn meestal vooral opzoek naar jouw persoonsgegevens. Deze persoonsgegevens kunnen zij vervolgens doorverkopen voor relatief veel geld. Misschien kan een hacker niet zoveel met de beelden van je stoep, maar het is toch geen lekker idee dat iemand zomaar met je mee kan kijken.

Hoe voorkom ik dat mijn slimme deurbel gehackt wordt?

Het klinkt als een cliché, maar het laten uitvoeren van belangrijke updates op alle apparaten is misschien wel de belangrijkste tip. Doe dit bij alle apparaten die zijn aangesloten op je netwerk. Updates zijn altijd nodig zodat jouw apparaten beter zijn beveiligd.

Wist je dat je ook een tweede netwerk kunt maken, die speciaal is bedoeld voor je slimme apparatuur. Dit maakt het hackers weer lastiger om bijvoorbeeld bij je persoonsgegevens te komen. Je eerste netwerk gebruik je dan voor het normale internetgebruik en je tweede netwerk is dan bedoeld voor slimme apparatuur.

Een videodeurbel met eigen SD-kaartje

Wil je helemaal voorkomen dat je deurbel gehackt wordt? Je zou kunnen kiezen voor een deurbel met een eigen SD-kaart. Hierdoor is de deurbel niet verbonden met een netwerk en hoef jij niet bang te zijn voor een hacker. Wil je een zo’n deurbel kopen? Kijk dan eens in onze webwinkel.

Heeft dit je geholpen?