Is een airco ongezond? Wat kun je doen?

Misschien heb jij een airco of wil je een mobiele airco kopen. Er bestaan verschillende airco’s en allemaal doen ze hetzelfde. Namelijk jou een beetje verkoeling gunnen op momenten dat het zweet op je rug staat. Soms vragen mensen zichzelf af of een airco wel zo gezond is. In dit artikel proberen we zo precies mogelijk uit te leggen of een airco gezond of ongezond is.

Kun je ziek worden van de koude lucht van een airco?

Deze vraag wordt door veel mensen beantwoord met een ‘ja’. Veel mensen denken dat je ziek kunt worden van de koude lucht van een airco. Vaak wordt verteld dat met een airco aan slapen verkeerd zou zijn. Je zou er verkouden van worden. Maar dit is niet waar. Het is namelijk niet de koude lucht die mensen ziek maakt, maar de slecht onderhouden filters in het apparaat.

Wanneer er weinig tot geen onderhoud wordt gepleegd kunnen de filters van de airconditioner op een gegeven moment zo vies worden, dat er vuile lucht door je kamer wordt geblazen. Dat kan uiteindelijk leiden tot gezondheidsproblemen. Schimmels en bacteriën krijgen hierdoor alle ruimte om zich door de lucht te verspreiden, en dat kan op termijn zeer nadelig zijn voor je gezondheid.

De klachten die je hiervan krijgt zijn vaak verkoudheid, keelpijn, geïrriteerde luchtwegen, een gevoel van grieperigheid en ogen die gaan tranen. Voor mensen met astma kunnen de klachten nog erger zijn.

Oplossing 1: maak je filters regelmatig schoon

De eerste oplossing om eventuele gezondheidsproblemen te voorkomen is door de filters regelmatig schoon te maken. Het voordeel van schone filters is trouwens ook dat het mensen met hooikoorts kan helpen. Schone filters houden namelijk niet alleen schimmels en bacteriën tegen, maar ook vuiltjes en pollen die in de lucht zweven.

Oplossing 2: stel de luchtvochtigheid juist in

Zorg voor de juiste instellingen wanneer je de airco gaat gebruiken. Veel airco’s en mobiele airco’s beschikken over een functie waarmee je de luchtvochtigheid kunt instellen. Dit kan ingesteld worden op basis van percentages. De ideale luchtvochtigheid in een kamer ligt tussen de 40 en 60 procent. Wanneer dit percentage ver onder de 40 procent ligt, beginnen verschillende klachten op te treden zoals slijmvliezen die geïrriteerd raken. Ook kunnen ogen droog worden.

Te groot temperatuurverschil tussen buiten en binnen

Een slecht onderhouden filter en een te droge lucht kunnen dus voor problemen zorgen, maar wist je bijvoorbeeld ook dat een te groot temperatuurverschil tussen buiten en binnen slecht voor je is? Wanneer het temperatuurverschil meer dan 6 graden Celsius bedraagt kan het door mensen als een klap worden ervaren. De kans op een verkoudheidje wordt dan vergroot.

Stel je vragen of neem een kijkje

Vond je dit artikel leuk, interessant of heb je vragen of over airco’s en andere klimaatartikelen? Of misschien heb je opmerkingen of suggesties? Neem gerust contact op met één van onze airco experts. Bel op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur of stuur ons een e-mail. Ons telefoonnummer is 085-1118866 en mailen kan naar info@shopping-point.nl.

Heeft dit je geholpen?