Hoe werkt een mobiele airco?

Om te snappen hoe een mobiele airco werkt moet je twee belangrijke dingen weten. Ten eerste beschikt een mobiele airco over een warmtepomp en over koelvloeistof. Alle twee hebben ze een andere functie. De koelvloeistof in een mobiele airco zorgt ervoor dat warme lucht koud wordt gemaakt. Nadat de lucht is afgekoeld wordt de warme lucht uit de lucht gehaald. Alle mobiele airco’s beschikken over een afvoerslang. Deze slang leid je naar buiten. Dit kan een gat in je muur of een raamopening zijn.

Wat kan een mobiele airco nog meer?

De tweede functie van een mobiele airco is de lucht ontvochtigen. Wist je er minder water in koude lucht zit dan in warme lucht? Het waterdamp of condens zal overblijven wanneer warme lucht wordt onttrokken. Dit water blijft bij een mobiele airco dan achter in een opvangbak of waterbak.

Een derde functie van de mobiele airco is de opwarmoptie. Meestal beschikken alleen de luxere en duurdere mobiele airco’s over deze functie. Wil je een mobiele airco kopen, dan is het handig dat deze multifunctioneel is. Hierdoor heb je zowel in de zomer als in de winter plezier van je airco.

Welke voordelen heeft een mobiele airco

Het eerste voordeel is natuurlijk dat deze airco mobiel is. Dat betekent dat je hem door de wieltjes aan de onderkant makkelijk kunt verplaatsen. Rij hem simpel naar een ander gedeelte in je woonkamer, slaapkamer of kantoorruimte. Ook beschikt een mobiele airco bijna altijd over een handvat. Hierdoor kun je hem ook verplaatsen van beneden naar boven, of andersom.

Het tweede voordeel van een mobiele airco is dat deze gemakkelijk is te installeren. Het enige wat je moet doen is een stopcontact zoeken. Steek de stekker in het stopcontact en leid de slang naar buiten. Hierna kun je gelijk genieten van de heerlijke koele lucht die uit het apparaat komt.

Het belangrijkste voordeel is misschien wel de prijs. Wanneer je een vaste airconditioner laat installeren in je huis ben je veel geld kwijt. Een mobiele airco is een stuk goedkopere oplossing. Zeker wanneer je niet vaak een airco gebruikt, is een mobiele airco zeker voordelig.

De voordelen op een rij:

+ goedkope oplossing

+ makkelijke installatie

+ snel te verplaatsen (mobiel)

+ berg hem snel op

Welke nadelen heeft een mobiele airco

Oké, er zijn natuurlijk ook een paar nadelen aan een mobiele airconditioner. Het eerste nadeel is eentje die vaak voorbij komt bij klanten. Het geluid dat wordt geproduceerd is vaak goed te horen. Ook is het vermogen om te koelen lager dan bij bijvoorbeeld een vaste airco of split unit airco. Voor een kleine ruimte is een mobiele airco een prima investering. Voor een grotere ruimte zou je beter kunnen kiezen voor een split unit airco.

En dan een ander nadeel. Misschien is het je al wel opgevallen, maar niet iedere mobiele airco is erg duurzaam. Je kunt dit checken door te kijken naar het energielabel. Energielabel A+++ is het beste en duurzaamste label, gevolgd door A++. Oudere modellen airco’s hebben vaak een mindere energielabel. Wanneer je een mobiele airco met energielabel D ziet, dan moet jij jezelf afvragen of dat wel een verstandige aankoop zal zijn. Dit is namelijk het slechtste energielabel.

Het laatste nadeel is dat een mobiele airco meestal zwaar is. Het hoeft niet een probleem te zijn, maar soms moet je een mobiele airco naar een bovenverdieping tillen. Gelukkig beschikt een mobiele airco bijna altijd over een goed en stevig handvat.

De nadelen op een rij:

– Kans op geluidsoverlast

– Minder koelvermogen

– Lastig te tillen

Hoe installeer ik een mobiele airco?

Het installeren van een mobiele airco is vrij eenvoudig. Je hebt alleen een stopcontact en een raamopening nodig. Sluit vervolgens de meegeleverde slang aan op de mobiele airco. Leidt het uiteinde naar de raamopening. Zorg ervoor dat de kier van je raam net zo groot is als de afvoerslang. Hierdoor waait de warme lucht niet direct weer naar binnen. Je kunt ervoor kiezen om een stuk hout uit te zagen dat precies in het raamopening past. Zaag hier een rond gat in, en sluit het uiteinde van de afvoerslang hierop aan.

Belangrijk is dat de mobiele airco eerst 24 uur rechtop staat voordat je hem gebruikt. Hierdoor kan het koelmiddel goed doorlopen. Net zoals bij koelkasten is dit aan te raden.

Heeft dit je geholpen?