Hoe weet ik of mijn deurbel waterdicht is?

Woon jij op jezelf in een huis, appartement of villa en wil jij graag weten wanneer er iemand voor je deur staat? Een deurbel is onmisbaar voor iedereen met een dak boven z’n hoofd. Wil jij een deurbel kopen dan kom je soms voor lastige vragen te staan. Vragen waarbij je soms even moet nadenken hoe zoiets ook alweer zat. Een vraag die wij vaak tegenkomen is hoe weet ik of een deurbel waterdicht is?

Wanneer is een deurbel waterbestendig?

Ga je een nieuwe deurbel aanschaffen of heb je er al eentje hangen? Een zogenaamde deurbel set bestaat uit een zender en een ontvanger. De zender is de beldrukknop die bij de deur hangt. De ontvanger speelt de vrolijke melodie waardoor jij weet dat je open moet doen. Het belangrijkste is dat de zender waterdicht is. Deze hangt immers buiten en moet bestand zijn tegen regen, sneeuw, hagel of mist. Er is hierbij één ding waar je extra goed op moet letten bij de aanschaf van een waterdichte deurbel. De IP-waarde van de zender.

Wat is een goede IP-waarde?

Op de deurbel zender (beldrukker) staat meestal de IP-waarde aangegeven op een sticker. En anders is het in het apparaat gegraveerd. Het verschilt per apparaat welke IP-waarde goed of slecht is. Voor deurbellen zou je minimaal een IP44 waarde moeten hebben. Hoger is altijd goed.

Hoe werkt zo’n IP-waarde?

Een IP-waarde bestaat uit de letters IP en de 2 waardes erachter. Deze waardes bestaan uit 2 cijfers, waarbij het laatste cijfer het belangrijkst is in dit verhaal. Deze geeft aan hoe waterdicht het apparaat is. Het eerste cijfer geeft aan hoe goed een apparaat bestand is tegen vaste stoffen of voorwerpen.

IPx0 = niet beschermd tegen vloeistoffen zoals water

IPx1 = beschermd tegen druppelend water

IPx2 = beschermd tegen schuin druppelend water tot een maximale hoek van 15 graden

IPx3 = beschermd tegen water dat sproeit

IPx4 = beschermd tegen opspattend water

IPx5 = beschermd tegen waterstralen

IPx6 = beschermd tegen stortbuien

IPx7 = beschermd tegen onderdompeling (30 minuten tot 1 meter diep onder water houden)

IPx8 = beschermd tegen permanente onderdompeling

Wat is de beste IP-waarde die kunt bedenken?

De allerbeste IP-waarde die je maar kan bedenken is IP68. Het apparaat is dan volledig stofdicht en volledig waterdicht. Zo’n apparaat is dan extreem goed bestand tegen alles. Natuurlijk is dat niet nodig voor de zender van een deurbel set. De meeste deurbellen hebben een IP-waarde van 44 en dat is meer dan zat.

Heeft dit je geholpen?