Wil je een nieuwe deurbel kopen dan kan dat behoorlijk veel keuzestress geven. Online zijn er immers ontzettend veel deurbellen verkrijgbaar met ieder hun eigen specificaties, functies en eigenschappen. Hoe kies jij nou de beste draadloze deurbel voor jouw persoonlijke situatie?
Op welke punten moet ik letten bij het kopen van een draadloze deurbel?
Wanneer jij een draadloze deurbel wil bestellen dan zou je op een aantal eigenschappen of specificaties moeten letten. Wil je het slim aanpakken dan moet jij jezelf eigenlijk een paar vragen stellen:
- Voor hoeveel meter bereik moet ik kiezen?
- Hoeveel ontvangers wil ik in huis plaatsen?
- Wil ik kunnen communiceren met mijn bezoekers?
- Wil ik iemand kunnen zien of alleen horen?
- Op welke manier wil ik een melding krijgen?
- Welk budget heb ik voor de aanschaf van een deurbel?
De eerste vraag is hoeveel meter bereik je nodig hebt. Bezit jij een groot huis dan is het logisch te kiezen voor een deurbel met extra veel bereik. Zie jij een deurbel met een bereik van 100 meter? Houdt er dan wel rekening mee dat het bereik altijd afneemt wanneer er een muur, deur of ander object tussen de beldrukker en de ontvanger zit.
Op welke plaatsen wil jij de deurbel goed kunnen horen? Oftewel, hoeveel ontvangers heb je nodig? In dat geval zou je misschien moeten kiezen voor een deurbel met 2, 3 of zelfs 4 ontvangers. Plaats op iedere verdieping een ontvanger of leg er eentje in je tuinhuisje of garage. Zo mis jij nooit meer een collectant, pakketbezorger of een goede vriend of vriendin. Koop je een deurbel met twee ontvangers en wil je later toch meerdere ontvangers bijbestellen? Ontvangers zijn vaak los verkrijgbaar in webwinkels.
En dan de vraag of je ook wil kunnen communiceren met je bezoekers. Uit veiligheidsoverwegingen zou je bijvoorbeeld eerst kunnen vragen waar diegene voor aanbelt. Is het een onbekende of juist de buurvrouw van tegenover? Ben je ’s avonds alleen thuis en wordt er plotseling aangebeld? Vaak doe je dan niet meer open, omdat je het niet honderd procent vertrouwd.
Op welke manier wil jij kunnen communiceren met je bezoekers? Via een intercom waarbij je alleen maar kunt praten met elkaar? Of wil je ook iemands gezicht kunnen zien. Kies je voor de eerste optie dan is een intercom deurbel geschikt voor jou. Door een buiten- en binnenstation kun je live praten met bezoekers voor je deur. Kies je voor optie twee dan is een slimme deurbel met camera geschikter. Slimme deurbellen zijn al heel wat jaartjes op de markt en de populariteit van deze apparaten is gigantisch. Meer dan een half miljoen Nederlanders hebben inmiddels als een slimme deurbel en dat aantal wordt steeds groter. Slimme deurbellen zijn er in verschillende soorten, merken en uitvoeringen. De goedkoopste slimme deurbellen zijn al verkrijgbaar tussen de 50 en 100 euro. De duurdere versies kunnen zelfs oplopen tot wel 300 euro.
Op welke manier jij een melding krijgt dat iemand aanbelt maakt ook verschil. Slimme deurbellen werken vaak via internet en een applicatie, waardoor jouw smartphone meldingen ontvangt. Dat is handig want hierdoor hoef jij niet altijd thuis te zijn. Je kunt van afstand een pakketbezorger zeggen dat het pakketje onder de carport mag liggen. Intercom deurbellen daarentegen werken bijna altijd zonder een app en bestaan uit een deurdrukker en een ontvanger die beschikken over een microfoontje.
Tot slot misschien wel de belangrijkste vraag voor veel mensen. Hoeveel geld heb jij over voor een draadloze deurbel? Voor een paar tientjes heb jij immers als een goede draadloze deurbel zonder al teveel poespas. Je zou bijna denken dat al deze draadloze deurbellen hetzelfde zijn, maar hier zitten ook grote verschillen tussen. Let daarom ook op de volgende aspecten:
- Hoe wordt de deurdrukker gevoed?
- Heeft de deurdrukker een naamplaatje?
- Is de deurdrukker waterbestendig?
- Hoe bevestig ik de deurdrukker?
- Hoe wordt de ontvanger gevoed?
- Welk draadloos signaal wordt er gebruikt?
- Kan ik extra ontvangers en/of deurdrukkers koppelen?
- Hoeveel melodieën heeft de deurbel?
- Wat is het maximale volume en kan ik dit aanpassen?
- Beschikt de deurbel over een mutefunctie?
Een deurdrukker, ook wel beldrukker of zender genoemd kan op verschillende manieren worden gevoed. Veruit de meeste deurdrukkers worden van stroom voorzien door een knoopcelbatterij. Wil je nooit meer batterijen hoeven te vervangen? Dan is een kinetische deurbel een zeer interessante tip. Deurdrukkers van kinetische deurbellen wekken hun eigen stroom op doordat deze telkens worden indrukt door de bezoekers.
Je familienaam of bedrijfsnaam op je deurdrukker is niet onhandig. Hierdoor weten onbekenden bij wie ze aanbellen. Kijk daarom altijd even of er een naamvenster op de deurdrukker zit. Is de deurdrukker trouwens waterbestendig en hoeveel dan? De meeste deurdrukkers zijn IP44-gecertificeerd wat betekent dat ze spatwaterdicht zijn. Spatwaterdicht is niet volledig waterdicht, maar de deurdrukkers zijn dan wel bestand tegen spattende regendruppels.
De manier van bevestigen van de deurdrukker is meestal jouw eigen keuze. In 9 van de 10 gevallen wordt een deurdrukker geleverd met een stukje dubbelzijdige tape. Hierdoor kun je de deurdrukker eenvoudig vastmaken aan een glad oppervlak zoals een kozijn. De tweede optie is te kiezen voor een plugje en een schroefje. Veelal zijn deurdrukkers zowel van een stukje dubbelzijdige tape als van bevestigingsmateriaal voorzien wanneer je ze koopt.
Een draadloze deurbelontvanger kan op veel verschillende manieren van stroom worden voorzien. De meest simpele manier is een ontvanger die draait op batterijen. Het voordeel hiervan is dat de ontvanger draagbaar is en dus overal is neer te leggen. Optie twee is eentje die werkt op 230 Volt, oftewel jouw stopcontact. Zo’n ontvanger noemen we een plug-in ontvanger die werkt op netstroom.
Het draadloze bereik van je deurbel komt meestal tot stand via een MHz radiofrequentie. Het verschilt per deurbel, maar je ziet toch vaak dat er gebruik wordt gemaakt van een 433 MHz frequentie. Aangezien bijna alle deurbellen werken op een 433 MHz frequentie kennen deze deurbellen zo nu en dan storingen. Zo kan het voorkomen dat jouw deurbel afgaat, terwijl er bij de buren is aangebeld. Fabrikanten hebben daar iets op verzonnen door een andere frequentie in te stellen zoals een minder vaak gebruikte 868 MHz frequentie. Wil je storingen zoveel mogelijk voorkomen? Kies voor een draadloze deurbel met een DECT-verbinding. Dit is een gecodeerd signaal, waardoor storingen bijna niet voorkomen.
Mis je wel eens de deurbel omdat je net even op zolder aan het werk was? Of heb je een groot huis waardoor je het geluid van de deurbel simpelweg niet overal goed hoort? Een draadloze deurbel met meerdere ontvangers is dat een uitkomst. Heb je net een nieuwe deurbel aangeschaft met maar één of twee ontvangers en wil je de set uitbreiden met extra ontvangers? Koop dan extra ontvangers die los verkrijgbaar zijn. Let wel goed op welke ontvangers je bijbesteld en kies niet ineens voor een ander merk ontvanger. Hetzelfde geldt wanneer je deurdrukkers wilt bijbestellen.
Niet geheel onbelangrijk zijn de leuke melodietjes die aanwezig zijn op de ontvanger(s). Hoeveel melodieën heeft de deurbel die jij op het oog hebt? Is er een videoreview aanwezig bij het product in een webwinkel? Vaak laten webwinkels in deze video’s de melodieën horen waaruit je kan kiezen. Zit jouw favoriete deuntje er niet tussen? Een tip is om te kiezen voor een draadloze deurbel met eigen muziek. Bij deze deurbellen kun jij je eigen melodie uploaden, zodat jij bijvoorbeeld kunt genieten van De Toppers wanneer iemand bij je aanbelt!
Ben je slechthorend, dan wil je het volume van de deurbel zo hard mogelijk kunnen zetten. Een maximaal volume van 90 dB is dan aan te raden. Is je gehoor nog prima? Een volumeregelaar zorgt ervoor dat jij het volume volledig naar wens instelt. Kijk goed in de specificaties of het volume vrij instelbaar is of dat deze een aantal standen heeft (meestal 3).
Ben je het geluid van je deurbel helemaal zat? Wil je even geen melodie horen, bijvoorbeeld omdat je kleintje dan lekker kan doorslapen. Misschien heb je zelf wel nachtdienst gehad en wil je overdag even rustig slapen zonder gestoord te worden. Een deurbel met een mutefunctie is dan geschikt. Met één druk op de knop zet je eenvoudig het volume van de deurbel uit. Een extra optie die sommige deurbellen hebben is een LED-licht dat knippert wanneer de bel gaat. Hierdoor is het helemaal stil, maar zie je wel dat je deur moet opendoen.
Hoe kies ik de beste draadloze deurbel?
Ben jij opzoek naar de beste draadloze deurbel? Helaas bestaat er geen deurbel die het allerbeste is. Natuurlijk zijn er bekende merken deurbellen die erg betrouwbaar zijn, maar uiteindelijk is de keuze helemaal aan jezelf. Jij bepaald of die ene draadloze deurbel goed bij jouw wensen en behoeften past. De één wil graag een draadloze deurbel met een ding-dong melodie terwijl de ander z’n eigen melodietjes wil kunnen maken. Door dit artikel ben je in ieder geval een stukje wijzer geworden en ben jij beter in staat een draadloze deurbel uit te zoeken.
Vragen of advies nodig?
Ga jij een draadloze deurbel bestellen, maar heb je vragen of onduidelijkheden? Stel je vraag aan een echte deurbel expert. Neem eens een kijkje in onze webwinkel en neem contact op met één van onze deurbel experts. Onze deurbellen webwinkel heeft een ruim aanbod deurbellen die we bijna allemaal voor jou op voorraad hebben. Zo kunnen we supersnel jouw bestelling versturen en weten we waar we over praten. Je kunt ons bereiken door te bellen, maar je mag ons ook een berichtje sturen via de mail of sociale media. Wees dus niet bang en trek aan de bel!