Hoe ga ik bewust en verantwoord om met het milieu, het klimaat en de aarde?

De verkiezingen zitten er weer op. Nederland is naar de stembus gegaan. Massaal hebben we het rode potlood weer mogen gebruiken om onze voorkeuren aan te geven. Uiteindelijk is het een uitslag geworden die vrij rechts is. Volgens sommigen zouden rechtse partijen niet veel doen aan problemen zoals het milieu en klimaat. Wil jij zelf nou wat bewuster omgaan met de wereld zonder dat je de politiek hiervoor nodig hebt? Lees dan even verder, want we geven hier 8 tips die jij kunt toepassen om iets beter met de wereld om te gaan. We beginnen bij tip 1!

Tip 1: scheid je afval op de juiste manier

De eerste tip is eentje die je vaak zult horen. Scheid je afval goed. Hoe scheid je eigenlijk goed je afval? Woon je op jezelf dan is het verstandig om dit even weer goed op een rijtje te hebben. Bij afval scheiden is het belangrijk dat je verschillende bakken in huis hebt. Oud papier hoort bij oud papier. In sommige gemeentes heb je hiervoor een speciale oud papier container. Zorg ervoor dat je het oud papier goed plat maakt. Dat scheelt ruimte in de container. Groen afval zoals biologisch afval moet in een andere bak dan het normale afval, zoals plastic. Bij alles wat je weggooit moet je bedenken waar het hoort.

Tip 2: neem wat vaker de fiets in plaats van de auto

We snappen dat het heel lekker is om snel de auto te pakken. Even boodschappen doen of naar de kapper. Sommige mensen pakken zelfs de auto naar de sportschool, terwijl de sportschool vlakbij is. Zonde, want de kleine ritjes overal heen kosten vrij veel brandstof. Niet alleen ben je een dief van je portemonnee, maar ook een beetje van de wereld. We moeten toch een beetje zuinig met de wereld omgaan. Wist je dat een beetje beweging ook goed is voor je geest? Nu we in de lockdown zitten, kunnen we wel een beetje positieve energie gebruiken.

Tip 3: kies voor biologische producten zoals bamboe of hout

Bamboe is de benaming voor verschillende plantensoorten die voornamelijk in Azië voorkomen. Bamboe heeft een paar grote voordelen. Het is sterk, het groeit ontzettend snel en het is biologisch afbreekbaar. Maar wat kun jij nou met deze informatie? Misschien poets jij wel eens je tanden. Dat doe je dan met een tandenborstel die vaak van plastic is gemaakt. Plastic is een groot probleem voor de aarde, want veel plastic komt terecht in de natuur en dus ook in de zee. Daarom is het veel beter zo weinig mogelijk plastic producten te gebruiken. Kies dus voor een tandenborstel, gemaakt van bamboe of hout. Hierdoor is het niet een groot probleem wanneer dit toch in de natuur terecht komt. Natuurlijk moet je de tandenborstel wel in de afvalbak doen, wanneer deze aan vervanging toe is. En zo zijn er nog veel meer producten die van bamboe worden gemaakt. Voorbeelden zijn bestek, een bluetooth speaker, een eco paraplu, loopfietsjes en surfplanken. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Tip 4: kies voor biologisch vlees, of eet vleesvervangers

De beste keuze die je kunt maken is door te stoppen met vlees eten. De vlees industrie is de meest schadelijke industrie die er bestaat. De uitstoot is enorm, en er wordt veel schoon drinkwater mee verspild. Wist je dat 1 kilogram vlees meer dan 11 duizend liter water kost? Bovendien is het best wel zielig voor de dieren die er door lijden. Steeds meer mensen stappen over van vlees naar meer groentes en vleesvervangers. Soms denken mensen dat vlees écht nodig is in een voedingspatroon. Maar het tegendeel is waar. Door meer groentes te eten, en te kiezen voor vervangers kun je prima al je voedingsstoffen binnenkrijgen. De Netflix-serie ´The game changers´ heeft ons laten zien dat groentes zoveel voordelen hebben. Topsporters doen het zelfs beter zonder vlees. Ze herstellen beter van blessures en hun bloed is veel helderder waardoor er meer voedingsstoffen en zuurstof kunnen worden vervoerd. Het is dus een fabel dat vlees zorgt voor kracht en energie. Kies dus voor meer groentes in plaats van dat stukje vlees.

Tip 5: plan een vakantie in eigen land

Door de coronacrisis zijn veel mensen niet van plan naar het buitenland op vakantie te gaan. Veel landen in de Europese Unie zijn brandhaarden van besmettingen. Plekken waar je liever niet bent op dit moment. In de eerste zomer van de corona pandemie gingen veel mensen daardoor vakantie in eigen land vieren. Veel vakantiehuisjes waren daarom helemaal volgeboekt. Hetzelfde zal dit jaar weer gebeuren. Het leuke hieraan is dat veel mensen ontdekken hoe mooi ons eigen kleine land is. Je hoeft vaak helemaal niet ver van huis te zijn om te genieten van de natuur, rust en zon. Bovendien is het veel beter voor het milieu en klimaat wanneer je dichtbij huis blijft. Ook handig, want je hebt geen last van taalbarrières.

Tip 6: een combinatie van thuiswerken en het kantoor

Een andere handige bijkomstigheid van de covid-19 epidemie is dat het thuiswerken een enorme groei heeft gekend. Noodgedwongen was het beter dat zoveel mogelijk mensen thuis gingen werken. Met een goede pc, laptop en internetverbinding was dit voor veel mensen goed mogelijk. Toch ervaren veel mensen ook problemen met het thuiswerken. De afleiding van een partner, kinderen of huisdieren zorgt ervoor dat er minder werk wordt verzet. Een nadeel voor het bedrijf. Maar ook het leuke gesprekje bij het koffiezetapparaat of de vrijdagmiddagborrel wordt door je neus geboord. Het blijkt dat ook veel mensen kampen met lichte en zwaardere depressies. Waarschijnlijk komt het door een gebrek aan sociaal contact met andere collega´s en mensen. Het is goed om je werk van je privéomgeving te kunnen scheiden. Of het thuiswerken ook echt zal blijven, wanneer de pandemie onder controle is zal moeten blijken. Voor sommige beroepen zal het een uitkomst zijn. Voor andere beroepen gaat het misschien een combinatie worden van thuiswerken en op het kantoor werken. Het voordeel van thuiswerken is natuurlijk dat je niet iedere dag je auto of het openbaar vervoer hoeft te gebruiken.

Tip 7: douche wat korten dan normaal

Douchen kost veel schoon drinkwater. Best wel zonde. Douche daarom wat korter dan normaal. Gebruik wat minder heet water, en douche wat kouder. Misschien hou je wel helemaal niet van koud water. Wist je dat met koud water douchen ook heel veel voordelen biedt? Misschien ken je Wim Hof wel. Wim Hof wordt ook wel ´The Iceman´ genoemd. Hij heeft het boek ´The Wim Hof method´ geschreven. In dit boek worden de voordelen van koud water ook uitvoerig beschreven. Is dit te radicaal voor je? Draai de knop van de douche alleen de laatste minuut op koud. Je zult je energieker voelen en fitter! Maar bovendien hoeft het water niet verwarmd te worden met de warmte van aardgas.

Tip 8: gebruik producten meerdere malen

Heb je een flesje drinken gekocht en wil je het daarna weer weggooien? Gebruik een plastic flesje opnieuw voor je water. Door producten vaker te gebruiken zorg je dat er minder plastic wordt verspild. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor je flesje drinken dat je koopt, maar ook voor andere wegwerpproducten zoals een paraplu, poncho en bijvoorbeeld een kledingstuk. Ben jij bijvoorbeeld een persoon dat een paraplu zomaar weggooit wanneer deze kapot gaat? Je kunt ook een sterke paraplu kopen die langer meegaat. Je betaald misschien iets meer geld, maar op de lange termijn heb je hier zeker profijt van.

Tip 9: kijk goed naar een energielabel op apparaten

De Europese Unie heeft verschillende energielabels gemaakt. Elk label staat voor het energieverbruik van een apparaat. Energielabel A+++ is het beste qua energieverbruik. Zie je een apparaat met energielabel D, dan moet jij je afvragen of dat wel zo handig is om te kopen. D is het slechtste label dat bestaat. Producten die relatief veel energie verbruiken zijn bijvoorbeeld mobiele airco’s. Wil jij toch je verantwoordelijkheid pakken, dan kun je beter een ventilator kopen! Een ventilator verbruikt namelijk weinig energie en het houdt toch je hoofd koel!

Welke tips heb jij voor een betere en duurzamere wereld?

Heb jij nou een ontzettend goede tip, en wil je die met ons delen? Deel je tip met ons! Stuur een mail naar info@shopping-point.nl en misschien staat jou tip binnenkort wel op deze pagina!

Heeft dit je geholpen?