Gebruik je mobiele airco als verwarming in de winter

De meeste mensen gebruiken hun mobiele airco alleen tijdens de warmere maanden van het jaar. Maar wist je dat je deze apparaten ook kunt gebruiken als verwarming in de winter? In dit artikel bespreken we de voordelen van het gebruik van een mobiele airco als verwarming en geven we enkele tips voor een optimaal gebruik.

Hoe werkt het?

Mobiele airco’s werken door warme lucht uit een kamer te trekken en deze te vervangen door koude lucht. Maar veel van deze apparaten zijn ook voorzien van een verwarmingsfunctie. Dit betekent dat in plaats van warme lucht af te voeren, de airco warme lucht in de kamer kan blazen. Hierdoor kan de mobiele airco ook dienen als verwarming in de winter.

De voordelen van het gebruik van een mobiele airco als verwarming

Efficiëntie: Mobiele airco’s zijn zeer efficiënt in het verwarmen van kleine ruimtes. Ze zijn ontworpen om snel warmte te genereren, waardoor ze ideaal zijn voor het verwarmen van een enkele kamer of een klein appartement. Dit betekent dat je minder energie hoeft te gebruiken dan bij het verwarmen van een hele woning, wat je energierekening kan verlagen.

Gemakkelijk: Mobiele airco’s zijn gemakkelijk te verplaatsen en te installeren, waardoor ze handig zijn voor mensen die regelmatig van kamer of woning veranderen. Ze zijn ook ideaal voor woningen zonder centrale verwarmingssystemen of waar de verwarming niet voldoende is. Met een mobiele airco als verwarming hoef je niet te investeren in dure en ingrijpende verwarmingsoplossingen.

Kostenbesparend: Als je al een mobiele airco hebt, dan kun je deze gebruiken als verwarming in de winter. Dit bespaart je geld in vergelijking met het aanschaffen van een apart verwarmingssysteem. Bovendien zijn mobiele airco’s over het algemeen goedkoper in aanschaf dan centrale verwarmingssystemen of andere verwarmingsoplossingen.

Tips om je mobiele airco goed te gebruiken als verwarming

Voor een optimaal gebruik van je mobiele airco als verwarming is het goed om de onderstaande tips goed op te volgen:

 1. Kies een geschikte temperatuur: Mobiele airco’s hebben meestal een verwarmingsfunctie die je kunt selecteren. Kies een temperatuur die comfortabel is voor jou en de grootte van de ruimte waarin je de airco gebruikt.
 2. Plaats de airco op de juiste plek: Plaats de mobiele airco in de buurt van de plek waar je je het meest bevindt in de kamer, bijvoorbeeld een zithoek of bureau. Dit zorgt ervoor dat de warmte direct naar jou wordt gericht in plaats van naar onbezette delen van de kamer.
 3. Zorg voor goede isolatie: Zorg ervoor dat de kamer goed geïsoleerd is voordat je de airco gebruikt. Dit betekent dat de ramen en deuren goed gesloten zijn en dat er geen koude lucht van buiten naar binnen komt.
 4. Gebruik de juiste ventilatiestand: Afhankelijk van het type mobiele airco dat je hebt, kan het zijn dat je de ventilatiestand moet instellen op de hoogste stand om ervoor te zorgen dat de warme lucht goed circuleert in de kamer. Probeer verschillende instellingen om te zien welke het beste werkt.
 5. Houd de luchtfilter schoon: Zorg ervoor dat je de luchtfilter van de mobiele airco regelmatig schoonmaakt, aangezien deze snel verstopt kan raken. Een verstopte filter kan de prestaties van de airco verminderen en ervoor zorgen dat deze minder efficiënt werkt als verwarming.
 6. Gebruik de airco niet continu: Als je de mobiele airco gebruikt als verwarming, is het belangrijk om deze niet continu te laten draaien. Schakel de airco uit wanneer je de kamer verlaat of wanneer je niet meer thuis bent, om onnodige energiekosten te voorkomen.

Wat is de ideale temperatuur voor in een kamer?

De ideale temperatuur voor een kamer kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de persoonlijke voorkeur, de tijd van het jaar, de activiteiten die in de kamer worden uitgevoerd, en de leeftijd en gezondheid van de mensen in de kamer.

Over het algemeen wordt echter een temperatuur tussen de 18 en 21 graden Celsius beschouwd als comfortabel voor de meeste mensen. Dit is een temperatuur die niet te warm of te koud aanvoelt en die een goede balans biedt tussen comfort en energiezuinigheid.

Als de kamer wordt gebruikt om te slapen, kan een iets koelere temperatuur van 16-18 graden Celsius comfortabeler zijn. Voor baby’s, jonge kinderen en ouderen kan het echter beter zijn om een iets warmere temperatuur aan te houden om te voorkomen dat ze het te koud krijgen.

Moet een mobiele airco een slang gebruiken bij de verwarmingstand?

Het hangt af van het type mobiele airconditioner dat je hebt. Veel mobiele airco’s zijn ontworpen om te koelen en te verwarmen met behulp van dezelfde unit en vereisen daarom geen slang of afvoer bij gebruik in de verwarmingsstand.

Er zijn echter enkele types mobiele airconditioners die wel een slang vereisen bij gebruik in de verwarmingsstand. Dit zijn meestal airconditioners met een condensatiepomp of een afvoerslang die nodig is om het vocht dat ontstaat tijdens het verwarmen af te voeren.

Als je niet zeker weet of jouw mobiele airconditioner een slang vereist bij gebruik in de verwarmingsstand, raadpleeg dan de handleiding of neem contact op met de webwinkel voor meer informatie. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen om de airconditioner veilig en efficiënt te gebruiken.

Wat is de juiste plek voor de mobiele airco?

Wanneer je de mobiele airco gebruikt in de verwarmingsstand, is het belangrijk om de juiste plek te kiezen voor optimale prestaties en energie-efficiëntie. Hier zijn enkele tips voor het plaatsen van je mobiele airco in de verwarmingsstand:

 1. Plaats de airco in de buurt van waar je het meest verblijft: Om ervoor te zorgen dat je de warmte direct voelt, is het het beste om de mobiele airco in de buurt te plaatsen van waar je het meest verblijft, bijvoorbeeld een zithoek of bureau.
 2. Plaats de airco op een stabiele en vlakke ondergrond: Plaats de mobiele airco op een stabiele en vlakke ondergrond, zoals een vloer of tafel. Dit zorgt ervoor dat de airco niet omvalt en dat de luchtstroom niet wordt geblokkeerd.
 3. Vermijd het plaatsen van de airco in direct zonlicht: Plaats de mobiele airco niet in direct zonlicht, omdat dit de prestaties kan verminderen en de luchtstroom kan blokkeren.
 4. Houd de airco uit de buurt van obstakels: Zorg ervoor dat de mobiele airco niet wordt geblokkeerd door meubels of andere obstakels. Dit kan de luchtstroom belemmeren en de prestaties verminderen.
 5. Plaats de airco niet te dicht bij muren of gordijnen: Houd voldoende ruimte tussen de mobiele airco en de muren of gordijnen om ervoor te zorgen dat de luchtstroom niet wordt belemmerd.
 6. Zorg voor goede ventilatie: Zorg ervoor dat er voldoende ventilatie is rond de mobiele airco om ervoor te zorgen dat de lucht goed circuleert. Plaats de airco niet in een afgesloten ruimte zonder ventilatie. Dit kan de prestaties verminderen en de luchtvochtigheid verhogen.

Door de mobiele airco op de juiste plek te plaatsen, kun je ervoor zorgen dat je de warmte efficiënt en comfortabel gebruikt.

Hoe houd je de luchtfilter goed schoon?

Het schoonhouden van de luchtfilter van je mobiele airconditioner is belangrijk voor een goede werking en efficiëntie van het apparaat. Hier zijn de stappen om de luchtfilter schoon te maken:

 1. Schakel de mobiele airconditioner uit en trek de stekker uit het stopcontact.
 2. Zoek de luchtfilter aan de achterkant van de mobiele airconditioner. Meestal is deze filter toegankelijk via een klep of deur aan de achterkant van het apparaat.
 3. Verwijder de filter uit de mobiele airconditioner en maak deze voorzichtig schoon. Afhankelijk van het type luchtfilter, kun je de filter uitspoelen met water of stofzuigen met een zachte borstel. Raadpleeg de handleiding van de airconditioner voor specifieke instructies over het schoonmaken van de filter.
 4. Als de filter erg vuil of beschadigd is, overweeg dan om deze te vervangen door een nieuwe filter.
 5. Laat de filter drogen voordat je deze terugplaatst in de mobiele airconditioner.
 6. Plaats de schone filter terug in de mobiele airconditioner en sluit de klep of deur.
 7. Schakel de mobiele airconditioner weer in en controleer of de luchtstroom schoon en sterk is.

Het is aanbevolen om de luchtfilter van je mobiele airconditioner minstens eenmaal per maand schoon te maken om de efficiëntie en de prestaties van de airconditioner te optimaliseren. Als je de mobiele airconditioner vaak gebruikt of in een stoffige omgeving, is het raadzaam om de luchtfilter vaker schoon te maken of te vervangen.

Hoeveel stroom verbruikt de verwarmingsstand van een mobiele airco?

Het stroomverbruik van de verwarmingsstand van een mobiele airco hangt af van verschillende factoren, zoals de capaciteit van de airco, de gewenste temperatuur, de grootte van de kamer en de isolatie van de ruimte. Over het algemeen verbruikt een mobiele airco meer stroom in de verwarmingsstand dan in de koelstand, omdat het verwarmen van lucht meer energie kost dan het koelen van lucht.

Het stroomverbruik van een mobiele airco in de verwarmingsstand wordt uitgedrukt in wattage (W) of kilowattuur (kWh). De meeste mobiele airconditioners hebben een vermogen tussen 1.000 en 2.500 watt in de verwarmingsstand. Het energieverbruik kan echter aanzienlijk variëren, afhankelijk van de genoemde factoren en de instellingen van de airconditioner.

Om het stroomverbruik van je mobiele airco in de verwarmingsstand te meten, kun je een energiemeter gebruiken die je tussen de airco en het stopcontact plaatst. Hiermee kun je het stroomverbruik in real-time meten en het totale energieverbruik over een bepaalde periode berekenen. Dit kan je helpen om bewust om te gaan met energieverbruik en kosten te besparen op je energierekening.

Met deze handige tips kun je jouw mobiele airco in de wintermaanden gebruiken als een effectieve verwarming. Dus waar wacht je nog op? Zet die mobiele airco aan, kruip lekker onder een deken en geniet van de warmte terwijl je de kou buiten de deur houdt!

Bekijk alle mobiele airco’s met een verwarmingsfunctie

Zie jij het al helemaal voor je? Een mobiele airco die je in de zomer gebruikt om te koelen en in de winter voor een heerlijke warme kamer? Bekijk alle mobiele airco’s met een verwarmingsfunctie op www.airco-point.nl. Hier vind je een ruim assortiment mobiele airco’s, ventilatoren en mobiele aircoolers. Kom je er even niet helemaal uit? Neem contact op met één van onze airco experts. Onze experts staan je graag even te woord en geven je gratis advies. Bel naar 085-1118866 of stuur je vraag naar info@shopping-point.nl.

Heeft dit je geholpen?