De geschiedenis van de paraplu

Bijna iedereen gebruikt hem op bepaalde momenten. Tijdens zachte en heftige regenbuien is dit product onmisbaar. Natuurlijk hebben we het dan over de paraplu! Een paraplu is een voorwerp waar we eigenlijk nooit echt lang bij stilstaan. Vaak kopen mensen een zo goedkoop mogelijke paraplu voor onderweg. Andere mensen zoals golfers kopen een golfparaplu die hun beschermd tijdens een heerlijk potje golf. Maar wat is nou eigenlijk de geschiedenis van de paraplu? Wanneer is de paraplu uitgevonden? Dit ga ik je allemaal haarfijn uitleggen. Lees dus snel verder!

Hoe en wanneer is de paraplu uitgevonden?

Een paraplu en een parasol lijken wel op elkaar. Maar eigenlijk doen ze net even wat anders. Waar een parasol je beschermt tegen de zon, beschermd de paraplu jou tegen de regen. Vroeger gebruikten mensen de parasol om hun hoofd en huid te beschermen tegen de zon. Deze werden vaak gemaakt van bladeren.

We gaan even terug naar het jaar 1750 in het Verenigd Koninkrijk. Dat is een land waar van nature veel regen valt in een jaar. Net als Nederland. In die tijd gebruikte men een soort vergelijkbare paraplu tegen de regen. De termen parasol en paraplu werden vastgesteld in 1760 in Frankrijk. De productie van parasols en paraplu’s begon eigenlijk pas vanaf de 1e wereldoorlog. Dit waren lange modellen zoals we die tegenwoordig eigenlijk nog steeds kennen. In het jaar 1928 kwam er een verandering. Meneer Hans Haupt vond de eerste telescopische paraplu uit. Deze kon je makkelijk in je zak bewaren, maar ze werden tegelijkertijd gebruikt als wandelstok.

Het woord paraplu uitgelegd

Waar komt nou eigenlijk het woord paraplu en parasol vandaan? Het is eigenlijk een samenstelling van 2 woorden uit het Frans. Para en sol. Para betekent stoppen en sol zon. Het woord paraplu bestaat uit de twee Franse woorden para en plu wat tegen de regen betekent.

Weetjes over de paraplu

  1. Er is een waterplant vernoemd naar het woord paraplu. Dit komt door de vorm van de waterplant die lijkt op de paraplu.
  2. Tegenwoordig worden paraplu’s gemaakt van nylon en polyester. Vroeger was dit heel anders. Toen werden paraplu’s voornamelijk gemaakt van katoen en leer.
  3. Veel mannen hadden vroeger het liefst een zwarte paraplu. Dit deden ze om zich te onderscheiden van de vrouwen. Die droegen namelijk vaak een vel gekleurde paraplu.
  4. En nog een leuk feitje is dat de Nederlandse Gerwin Hoogendoorn, die studeerde op de TU in Delft de sterkte en populairste paraplu ooit heeft gemaakt. Dit deed hij voor een afstudeeropdracht. Je zou zeggen, beter afstuderen dan dit kan bijna niet.

Wil je zelf een paraplu?

Ben je zelf opzoek naar een paraplu, maar weet je niet waar je een paraplu kunt bestellen? Wij van Paraplu-point.nl zijn experts op het gebied van paraplu’s. Kijk eens in onze webwinkel en laat je gratis adviseren door één van onze paraplu experts. Niet alleen verkopen wij normale paraplu’s. Andere populaire paraplu’s zijn: stormparaplu’s, golfparaplu’s, opvouwbare paraplu’s, eco paraplu’s en zelfs trouwparaplu’s. Kijk gerust even rond of neem contact op met onze klantenservice. Onze mensen helpen je graag verder bij het maken van de juiste keuze!

Heeft dit je geholpen?