De geschiedenis van de koelkast

Iedereen heeft tegenwoordig een koelkast in huis. Maar stel je eens voor dat je elke dag naar de supermarkt moet om boodschappen te doen en ze dan gelijk moet nuttigen omdat je de producten niet kan bewaren. Het leven had er een stuk anders uitgezien zonder de koelkast. In dit artikel leggen we uit hoe de koelkast is ontstaan.

Hoe is de koelkast ontstaan?

Eeuwen geleden toen de koelkast nog lang niet uitgevonden was, gebruikten mensen ijshuizen en kelders. Ze stopten de kelder helemaal vol met ijs en sneeuw om het voedsel zo lang mogelijk te kunnen bewaren. Dit was alleen niet heel gunstig omdat het ijs via een boot gebracht werd. Echter was een groot deel van het ijs al gesmolten bij aankomst.

De allereerste ‘koelkasten’ werden uitgevonden in de 19e eeuw. Het waren houtendozen die aan de binnenkant bekleed waren met zink of tin. Ze waren gevuld met zeewier, zaagsel en andere materialen. Dit zorgde ervoor dat het ijs minder snel kon smelten. In de Verenigde staten werd de ijskast snel een populair apparaat. Alleen in de zomer ontstond er een ijstekort waardoor veel mensen zaten met een ijskast zonder ijs.

In 1911 werd de eerste huishoudelijke koelkast gepresenteerd. Het bedrijf General Electric heeft de eerste elektrische koelkast geproduceerd. De koelkasten waren alleen betaalbaar voor rijke mensen, vooral omdat er niet veel van werden gemaakt. De prijs voor zo’n koelkast lag rond de 1000 dollar. In die tijd betaalde je voor een koelkast twee keer zoveel geld dan wanneer je een auto kocht.

Vanaf 1940 werd de koelkasten ook betaalbaarder voor armere gezinnen. Bijna niemand had toen meer een ijskast. Ook ontwikkelde Albert Einstein een nieuwe koeltechniek. Je had geen elektriciteit nodig en de techniek was geruisloos. Deze koeltechniek heet de absorptietechniek. Einstein verkocht dit idee aan het bedrijf Electrolux. Niet lang daarna werden er veel van zulke kasten gemaakt en verkocht. De absorptietechniek wordt nog steeds veel gebruikt op plekken waar er geen of weinig elektriciteit is.

Tegenwoordig heeft iedereen een koelkast en vaak ook een vriezer in zijn huis. Er zijn honderden verschillende merken en maten koelkasten. Vroeger kon je echter kiezen uit een paar modellen. Vandaag de dag heb je zelfs koelkasten met touchscreen, ingebouwde ijsblokjesmachine en andere sensoren. Kortom in de afgelopen 100 jaar is de koelkast enorm doorontwikkeld.

Soorten koelkasten

Dubbel deurs-koelkasten

Een dubbeldeurse koelkast is een koelkast met aan de onderkant een koelruimte en aan de bovenkant een vriesruimte. Daarnaast is het mogelijk producten in de deur te zetten. De meeste dubbeldeurse koelkasten beschikken over een 4-sterren vriezer. Hier kun je producten echt mee invriezen. Sommige dubbeldeurse koelkasten hebben echter een 2-sterren vriezer. Hier kun je alleen producten in bewaren die al bevroren zijn. De dubbeldeurse koelkasten zijn vaak wat goedkoper dan de koel-vriescombinatie en de Amerikaanse koelkasten. Dit komt omdat ze een simpelere uitvoering hebben.

Koel-vriescombinatie

De koel-vriescombinatie is een koelkast met een groot koelvak maar ook een groot vriesvak. Het vriesdeel is een 4-sterrenvriesdeel. Ook heeft elk deel zijn eigen vakje/deur. Hij wordt ook wel de upside-down-model genoemd omdat het vriesvak vroeger vaak juist boven zat en het koelgedeelte onder. Bij deze koelkast is dat juist andersom. Deze koelkasten zijn de meest verkochte koelkasten in Nederland.

Amerikaanse koelkasten

Amerikaanse koelkasten zijn behoorlijk brede koelkasten. Er zitten 2 delen in. Het ene deel is een koelkast en de andere een vriezer. Hij wordt ook wel een side-by-side koelkast genoemd. Dit zijn vaak luxe koelkasten. Zo zit er in sommige een ingebouwde ijsblokjesmachine in of een watertap. Ook zitten er nog veel meer handige functies op.

French doors

French door koelkasten zijn eigenlijk Amerikaanse koelkasten. Het verschil is echter dan het koelgedeelte boven zit in plaats van onder. Omdat de deuren aan de bovenkant toegang geven tot het koelgedeelte worden deze koelkasten ook wel ‘French doors’ genoemd.

Mini koelkasten

Een mini koelkast is een kleine koelkast. Een andere benaming voor mini koelkast is minibar. Deze koelkasten zijn erg handig omdat ze weinig ruimte innemen. Zo zijn ze ideaal om te hebben in een slaapkamer, hotelkamer, kantoor of werkruimte.

Heeft dit je geholpen?