De geschiedenis van de airconditioner in een notendop!

We leven in een tijd waar we veel luxe kennen. Voor bijna alle problemen zijn wel oplossingen gevonden. Zo ook voor warme momenten zoals zomerdagen. Een apparaat dat ons helpt koel te houden is bijvoorbeeld een airco, mobiele airco of airconditioner. Hoe hielden mensen zichzelf vroeger eigenlijk koel? Door wie is de airconditioner uitgevonden, en wanneer gebeurde dit precies? De Egyptenaren waren in ieder geval al zo slim iets te maken wat op een airconditioner leek.

Wie is de uitvinder van de airconditioner?

Om te snappen hoe de airconditioner werd uitgevonden moet je snappen waar het in feite allemaal begon. In het oude Egypte waren mensen al zo slim gebouwen te koelen. Eigenlijk was het een eenvoudige manier die best goed werkte. De Egyptenaren hingen nat riet in een open raam. Doordat de wind door het raam en langs het water waaide, werd de lucht een stukje koeler. Eigenlijk is dit principe de voorloper van de aircooler (in het Nederlands luchtkoeler genoemd).

Luchtkoelers en airconditioners zijn echter compleet andere apparaten die écht anders werken. Willes Carrier was een Amerikaanse ingenieur die in 1902 een airco uitvond die we de ‘moderne airco’ noemen. Carrier is tegenwoordig ook een aircomerk die je misschien wel kent. Dit bedrijf is dus ooit vernoemd naar de uitvinder Willes Carrier. Waarom Willes Carrier een airco wilde uitvinden was als volgt. Een drukkerij in Brooklyn had erg veel last van de hitte, en wilde hier een oplossing voor hebben. Wat Willes had bedacht was dat warme lucht langs koude elementen of spoelen moest worden geblazen. In deze spoelen zat dan water met andere chemische stoffen. Dat apparaat had dus water, chemische stoffen en een ventilator nodig.

De eerste airconditioner was helaas niet erg praktisch. Het was een enorm groot ding en kon dus moeilijk worden geplaatst in een huis of op een kantoor. In een auto al helemaal niet. Ruim 20 jaar later, in 1924 werd de eerste airco in een bioscoop gebruikt. Het grappige was dat deze bioscoop hun omzet enorm zag stijgen. Dit was een voorbode voor andere bioscopen om hetzelfde te doen. Ongeveer 5 jaar later waren 300 bioscopen ook zo slim geweest om airconditioners te installeren.

Wie was Willis Carrier?

Willes Carrier was een Amerikaan die in 1876 werd geboren in New York op 26 november. Voordat Willes Carrier de airconditioner had uitgevonden studeerde hij aan de Cornell-university. In 1901 was Carrier afgestudeerd met de titel Bachelor of Science in Engineering. Het bedrijf Buffalo Forge Company was een bedrijf dat zich bezighield met klimaatproducten zoals verwarmingssystemen en koelsystemen.

De airconditioner betekenis

Er zijn een heleboel benamingen voor een airco of airconditioner. Zo wordt er onder andere gesproken over een airco, airconditioner, luchtregelaar, klimaatregelaar en comfortkoeler. De afkorting voor een airco wordt vaak aangeduid als A/C. Een airconditioner doet vaak meer dan alleen dan een warme kamer koelen. Een airconditioner met een filter kan de lucht ook zuiveren of zelfs bevochtigen of ontvochtigen.

Wat was de eerste auto met een airco?

Packard was een luxueus merk van auto’s dat tot 1958 bestond. Packard had een mooie slogan bedacht die nog steeds wordt gebruikt. Deze slogan luidde: Ask The Man Who Owns One. In het Nederlands betekent dit: Vraag het de man die er één bezit. Dit automerk Packard was het eerste automerk dat een airconditioner in een auto bouwde. In de jaren 60 werd in de Verenigde Staten de erg populair in auto’s en werd dit fenomeen dus normaal. Tegenwoordig hebben bijna alle auto’s een ingebouwde airconditioner.

Verschillende soorten airco’s en aircoolers

Tegenwoordig zijn er vele soorten koelsystemen zoals airco’s. Allemaal doen ze hetzelfde, namelijk jou hoofd koel houden op extreem warme momenten. Een airco, aircooler, mobiele airco, ventilator, plafondventilator of split airco. Een paar voorbeelden uit een scala aan koelsystemen.

Heeft dit je geholpen?