De beste tips om je huis koel te houden tijdens de zomer

In een zomer waar de temperaturen sterk oplopen is het fijn dat jij heerlijk kunt vertoeven in een koel huis. Hoe fijn is het wel niet om een koele supermarkt te betreden wanneer de zweetdruppels letterlijk op je rug staan. Precies datzelfde gevoel wil jij creëren in jouw huis. We gaan in dit artikel je een paar handige tips meegeven die jij hiervoor kunt gebruiken. Natuurlijk kun je een mobiele airco of ventilator kopen, maar er bestaan ook gratis tips. Het eerste wat we jou willen benadrukken is dat voorkomen altijd beter is dan genezen. Je kunt dus altijd beter de warmte uit je huis houden dan de warmte te moeten weghalen als het er al is. 

Tip 1: maak je kamer of huis zo donker mogelijk 

Een huis waar zonnestralen geen kans maken om binnen te komen is koel. Eigenlijk heb je met deze tip de grootste winst al gemaakt. Elke zonnestraal die je raam binnenkomt zal de temperatuur omhoog brengen. Zorg dus voor goede zonneschermen voor je ramen en deuren. Je kunt ook kiezen voor een luifel. Heb je nou niet veel geld te besteden en wil je toch voorkomen dat je kamer warm wordt? Hang simpelweg een doek of groot laken voor je raam. Je zult zien dat deze tip écht een groot verschil maakt. 

Tip 2: overdag de ramen dicht, ’s nachts de ramen open 

Overdag is de buitentemperatuur natuurlijk warmer dan ’s nachts. Voorkom dat warme lucht naar binnen kan waaien. En doe het andersom net zo. In de nacht is de buitenlucht lekker koel. Is de warmte toch binnengekomen dan kun je op deze manier er wat tegen doen. Laat het lekker doorwaaien. Een ander effect is dat je ook nog eens beter gaat slapen met een goede ventilatie. Probeer eens om je hoogste raam in je huis open te zetten. Tegelijkertijd zet je op je benedenverdieping minimaal één raam open. Omdat warme lucht naar boven gaat en je huis kan doorwaaien geef je jouw huis een ventilatie boost! 

Tip 3: plant een boompje in je tuin 

Wetenschappers zeggen dat bomen de aarde kunnen afkoelen. Hoe meer bomen op de wereld, hoe koeler het aardoppervlak. Ook in je tuin kan ook boom verkoeling geven. Het eerste voordeel van een boom is dat je hier schaduw kunt vinden wanneer jij het even niet meer ziet zitten in de zon. Het tweede voordeel is dat een boom het zonlicht tegenhoudt voor je huis. De zon kan simpelweg je een deel van je huis niet meer bereiken. Kies je ervoor om een appelboom te planten, dan heb je ook nog eens een appeltje voor de dorst. Niet verkeerd toch? 

Tip 4: kies een goede ventilator uit 

Ventilatoren zijn goedkope, maar ook effectieve oplossingen voor warme periodes. Het voordeel van een ventilator is dat deze ten eerste niet veel ruimte in beslag nemen. Zeker wanneer je het vergelijk met dure airco installaties. De zweet op je lichaam verdampt doordat de lucht in beweging is. Het tweede voordeel van een ventilator is dat deze apparaten bijna geen stroom verbruiken. Ideaal voor jouw energierekening, maar ook voordelig voor onze aarde. Wil je een ventilator, bekijk dan goed de specificaties van verschillende producten. Een ventilator met een timerfunctie is bijvoorbeeld handig wanneer je rustig in slaap wilt vallen. De timer zorgt ervoor dat de ventilator niet uit hoeft te doen, want dit gaat automatisch. Een vloerventilator is bijvoorbeeld handig wanneer je geen last wil hebben van een wiebelend statief.

Tip 5: een mobiele airco kan erg handig zijn 

Als laatste tip komen we bij de mobiele airco. Een mobiele airco is zoals het woord al zegt mobiel. De wieltjes aan de onderkant en het stevige handvat aan de bovenkant zorgen ervoor dat de meeste mobiele airco’s eenvoudig verplaatsbaar zijn. Deze verplaatsbare airco’s beschikken over een slang. Deze slang sluit je aan op een raam. Hierdoor kan de mobiele airco warme lucht uit de ruimte wegnemen en wegblazen uit je huis. Wat er overblijft is een koelere kamer en een gelukkiger mens! Wil je een mobiele airco kopen, let dan wel goed op de specificaties. Kijk bijvoorbeeld eens naar het energielabel van een mobiele airco. Is dat een A label of bijvoorbeeld een lager label zoals B of C. En bekijk ook eens wat voor garantie je krijgt bij de aankoop?

Heeft dit je geholpen?