Creëer de perfecte thuiswerkplek

Tegenwoordig werken steeds meer mensen thuis. Dit is eigenlijk ontstaan in de Lock down tijdens de coronapandemie. Mensen konden toen niet naar hun werk en zijn daardoor thuis gaan werken. Omdat er doorgewerkt moest worden zijn veel mensen voor zichzelf een werkplek gaan maken. Zelfs toen werken op het kantoor weer mogelijk werd, vonden veel mensen het fijner om thuis hun uren te maken. Thuiswerken werd ineens een stuk populairder. Andere mensen gingen half om half werken. De ene halve week thuis en de andere helft op het kantoor. Thuiswerken heeft naast de voordelen ook wel wat nadelen. Zo is het lastig om gestructureerd te werken. Daarnaast is het lastig goed geconcentreerd te blijven wanneer huisgenoten, je partner of kinderen om aandacht vragen. Denk dus goed na hoe jij je thuiswerkplek wilt vormgeven. In dit artikel geven we een aantal tips hoe jij een fijne thuiswerkplek creëert.

Koop een goede bureaustoel

Een goede bureaustoel is heel erg belangrijk. Je zit natuurlijk iedere dag urenlang op die stoel, dus een juiste werkhouding is dan zeker van belang. Het is belangrijk dat je de stoel en tafelhoogte op elkaar afstemt zodat je een rechte rug hebt en je schouders en armen relaxt op de tafel kunnen liggen. Koop dus een comfortabele bureaustoel. Ergonomische bureaustoelen zijn perfect voor kantoorwerk. Een andere tip is dat je voeten normaal op de grond staan. Let er ook op dat je af en toe even een stukje loopt. Dit is goed voor de doorbloeding waardoor je ook helderder kunt nadenken.

Regel dat je een vaste werkplek hebt

Ook is het belangrijk dat je een vaste werkplek hebt. Dit is goed voor je structuur en dan krijg je toch dat werkgevoel te pakken. Ook voorkomt het dat je afgeleid of gestoord wordt. Ga je immers bij de eettafel aan het werk, dan komen er waarschijnlijk constant mensen voorbijlopen die jouw concentratie beperken. Eigenlijk moet je ervoor proberen te zorgen dat je werk en privé gescheiden houdt. Maak van één kamer jouw persoonlijke werkplek en maak deze ruimte aangenaam. Hierdoor word je verleid om lekker aan het werk te gaan.

Beschik over de juiste accessoires

Het is handig om een mooi beeldscherm, een los toetsenbord en een losse muis te hebben die het goed doen. Niets is zo vervelend dat deze apparaten niet goed werken. Een toetsenbord en muis die af en toe vastlopen zijn waardeloos. Bovendien verlies je een hoop concentratie wanneer je loopt te balen dat de apparaten niet goed werken.

Naast de essentiële benodigdheden zoals een beeldscherm, muis en toetsenbord zou je ook na moeten denken over apparaten zoals een waterkoker of koffiezetapparaat. Wil je constant geconcentreerd blijven, dan wil je deze ook in je kamer hebben staan. Drink je geen koffie, maar wil je af en toe wel een frisje drinken? Een kleine koelkast zoals een minibar is dan ideaal voor in je werkkamer. Deze kleine modelletjes koelkasten houden je drinken en etenswaren lekker koel.

Zorg voor daglicht op je werkplek

De belangrijkste tip is het hebben van voldoende daglicht. Je kan aardig moedeloos worden wanneer je de hele dag in een donkere kamer zit te werken. Bovendien geeft daglicht ons energie, waardoor je vrolijker en opgewekter door de dag heengaat. Zorg daarom voor veel daglicht in je werkkamer. Heb je een raam die je open kunt zetten? Open het raam met enige regelmaat. Om goed te kunnen blijven denken heeft een mens behoefte aan voldoende zuurstof. Je voorkomt zo vermoeidheid en hoofdpijn.

Wat verder hoofdpijn kan veroorzaken is een te donkere kamer in combinatie met een vel brandend beeldscherm. Creëer dus ook voldoende licht om het beeldscherm heen. Zet simpelweg een lampje aan.

Zorg voor voldoende beweging

Je werkplek is uitermate belangrijk om op te letten wanneer je ervoor kiest om thuis te werken. Vergeet echter niet dat je ook beweging nodig hebt. Probeer om de paar uur even een stukje te lopen. Lopen zorgt ervoor dat je doorbloeding goed blijft. Beweging stimuleert trouwens ook onze hersenen, waardoor we onszelf beter kunnen focussen. Natuurlijk hoef je niet hele tochten te lopen. Een klein rondje van 5 minuten kan al voldoende zijn om je concentratie daarna voor een paar uur vast te kunnen houden. Regent het net op het moment dat jij een rondje wil lopen? Een paraplu biedt dan uitkomst.

Heeft dit je geholpen?